Φτιάξε το δικό σου ζαχαροζύμαρο - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Δευτέρα

Φτιάξε το δικό σου ζαχαροζύμαρο

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, κυρίως στεριανής, υπάρχουν ανθοφορίες και συλλογή νέκταρος όπως και γύρης ακόμη.
Όσο προχωράμε όμως στο Φθινόπωρο αυτά θα αρχίσουν να τελειώνουν και όσοι δεν έχουν αφήσει πολλές τροφές στα μελίσσια τους, και όχι μόνο, καλό θα είναι να φτιάξουν δικό τους ζαχαροζύμαρο γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά.
Δεν υπάρχει πιο καλή τροφή από το δικό μας ζαχαροζύμαρο ειδικά αν το μέλι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι από τις δικές μας μέλισσες.
Οι συνταγές που ακολουθούν είναι από επιστήμονες του κλάδου και δουλεμένες από μένα κάμποσα χρόνια και είναι για αυτούς που έχουν ζυμωτήριο.
Για τους νέους μελισσοκόμους που κυρίως σε αυτούς απευθύνομαι και δεν έχουν ζυμωτήριο θα βάλουν λιγότερο ζάχαρη άχνη περίπου 25-30% ή θα πάνε σε κάποιον γνωστό τους που έχει ζυμωτήριο να το φτιάξουν.
Σε ένα τσουβάλι ζάχαρη άχνη 50kg θα χρειαστούμε 12 κιλά μέλι και 4 ποτήρια του νερού χυμό από ΠΟΡΤΟΚΆΛΙ.
Ο τρόπος παρασκευής είναι ο εξής:
Βάζουμε την ζάχαρη άχνη στο ζυμωτήριο κάνοντας ένα λάκκο στην μέση για να πέση το μέλι μέσα εκεί και να μην κολλήσει στα τοιχώματα του ζυμωτηρίου και παιδευτούμε.
Ζεσταίνουμε το μέλι στους 70 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά και προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στο ζυμωτήριο.
Βάζουμε το ζυμωτήριο να δουλέψει και περίπου ανάλογα με τον τύπο του σε 20 λεπτά είναι έτοιμο.Πρέπει όταν το πιάσουμε να μην κολλά στα χέρια σχεδόν καθόλου.Αν δούμε ότι κολλάει προσθέτουμε ζάχαρη άχνη.Όσοι θέλουν μπορούν να προσθέσουν σκόρδο σκόνη ή χυμό σε αναλογία μισό κεφάλι σκόρδο σε κάθε τσουβάλι ζάχαρης άχνης.Αφού ζυμωθεί το βάζουμε σε σακουλάκια ναύλον ανά κιλό ή ανά 2 κιλά και τα κλείνουμε.
Κάτι πολύ σημαντικό ΔΕΝ βάζουμε μέλια ξυνισμένα γιατί θα καταδικάσουμε τις μέλισσες μας σε θάνατο.Πολλά προβλήματα επίσης δημιουργούνται όταν βάλουμε μέλια πολύ ρευστά που δεν τα έχουν σφραγίσει οι μέλισσες(κουμαριά)γιατί δημιουργούνται ζυμώσεις και αλλοιώνεται το προϊόν.
Η άλλη συνταγή είναι η ίδια μόνο που όποιος θέλει μπορεί να βάλει μέσα διάλυμα κρυσταλλικής θυμόλης με οινόπνευμα 1:1δλδ 1 γρ θυμόλη με 1 κ.εκ καθαρό οινόπνευμα και μετά για κάθε κιλό ζαχαροζύμαρου βάζουμε 1κ.εκ από αυτό το διάλυμα.
ΠΡΟΣΟΧΉ όταν προσθέσετε την θυμόλη φορέστε οπωσδήποτε γάντια γιατί κοκκινίζουν τα χέρια.
Κατά την γνώμη μου πρέπει να μπαίνει ζαχαροζύμαρο είτε έχουν μέλια μέσα είτε όχι για να μην στρεσάρετε η μάνα.Πολλά μελίσσια έχουν χαθεί με μέλια γιατί οι μέλισσες δεν πήγαιναν να τα πάρουν από τα διπλανά τελάρα,ενώ όταν το ζαχαροζύμαρο τοποθετηθεί ακριβώς πάνω στους κηρηθροφορείς πάνω από το κεφάλι τους (μελισσόσφαιρα)το παίρνουν και ας έχει χαμηλές θερμοκρασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου