Τροφοδότηση για διέγερση - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Τρίτη

Τροφοδότηση για διέγερση


-Α. Τη διεγερτική τροφοδότηση την εφαρμόζουμε σε περιπτώσεις που δούμε ότι ο γόνος έχει λιγοστέψει αρκετά και δεν υπάρχει νέκταρ.

. Όταν κάνουμε κάποια επέμβαση στο μελίσσι μας συνένωση κ.α. γίνεται συγχρόνως με την τροφοδοσία.

-Γ. Για να μεγαλώσουμε τον πληθυσμό των μελισσιών μας σε περίπτωση που περιμένουμε ανθοφορία και θέλουμε να έχουμε δυνατά μελίσσια για να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή. Πρέπει να ξεκινήσουμε τουλάχιστον 40 μέρες νωρίτερα την τροφοδότηση.

-Δ. Το φθινόπωρο που σταματάει να γεννάει η βασίλισσα και θέλουμε να κάνουμε ανανέωση του πληθυσμού. Αυτό θα γίνει αφού τελειώσει και ο τελευταίος τρύγος.

Η τροφοδότηση γίνεται κάθε μέρα για 15 μέρες περίπου με 1/8 μέχρι 1/4 του λίτρου σιρόπι [1:1] . Δε χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες, γιατί το σιρόπι με τη διέγερση που προκαλεί, μπορεί το μελίσσι να μπλοκάρει δηλαδή να μην υπάρχει επάρκεια χώρου για να μπορεί η βασίλισσα να γεννάει.

Για να γίνει με το σωστό τρόπο η διεγερτική τροφοδότηση θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις

-Α. Η βασίλισσα να είναι νέα και να ωοτοκεί σωστά.

-Β. Να υπάρχει οπωσδήποτε γύρη έστω και υποκατάστατο, διαφορετικά δε μπορεί να γίνει εκτροφή του γόνου.

-Γ. Σε περίπτωση που έχουμε μικρά μελίσσια καλό θα είναι να γίνεται συνένωση και κατόπιν να γίνεται η τροφοδότηση διέγερσης, άρα θέλουμε δυνατά μελίσσια.

-Δ. Κηρήθρες με άδεια κελιά κοντά στη γονοφωλιά.

Αν εφαρμόσουμε αυτά που είπαμε θα έχουμε σίγουρη επιτυχία, αν φυσικά το επιτρέψει και η φύση.

Θα πρέπει να προσέχουμε να μην τροφοδοτούμε διεγερτικά σε κακές καιρικές συνθήκες, διότι οι μέλισσες βγαίνουν για να κάνουν συλλογή τροφών με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ξαναγυρίσουν. Όταν ο καιρός είναι ακόμη κρύος, δεν πρέπει να τροφοδοτούμε επίσης διεγερτικά, επειδή αυξάνεται ο γόνος και παγώνει.

 

MelissokomiaNet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου