Ορφανό μελίσσι - τοποθέτηση νέας βασίλισσας με κλουβάκι - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Σάββατο

Ορφανό μελίσσι - τοποθέτηση νέας βασίλισσας με κλουβάκι


Στη τελευταία επίσκεψη στο μελισσοκομείο βρέθηκε μια κυψέλη ορφανή, ανοίγοντας την κυψέλη ακούστηκε ο χαρακτηριστικός ήχος που κάνουν οι μέλισσες όταν η κυψέλη έχει ορφανέψει... ββββββζζζζζζζζζοοοοουυυυυμμμμμ!!!

Στον μοναδικό προηγούμενο έλεγχο για αυτή τη χρονιά, που έχει γίνει τις ζεστές μέρες του Γενάρη, δεν θυμάμαι αν σίγουρα  είχα δει γόνο μέσα (θεώρησα ότι ίσως δεν είχε ξεκινήσει ακόμα ή δεν τον έβλεπα επειδή ήταν ελάχιστος και δεν το έψαξα περισσότερο για να μην ταλαιπωρηθούν από το πρώτο άνοιγμα,έτσι το  άφησα για πιο σίγουρα, για τον  επόμενο έλεγχο)

Το έντονο βούισμα όμως την επόμενη φορά, δεν άφηνε  και πολλές ελπίδες να είναι στα καλά του αυτό το μελίσσι...φαινόταν ότι μάλλον είχε ορφανέψει.

Στο τέλος αφού βεβαιώθηκα για την έλλειψη βασίλισσας, η καλύτερη λύση που σκέφτηκα  για αυτή την εποχή, ήταν να μπει νέα βασίλισσα με κλουβάκι. 



Πριν όμως γίνει η τοποθέτηση της, έπρεπε να εξαντλήσω όλες τις πιθανότητες ότι δεν υπήρχε πράγματι βασίλισσα στην κυψέλη.

Τι κάνουμε για αυτό ? Ποιες ενδείξεις μας κάνουν να καταλάβουμε ότι η κυψέλη είναι ορφανή.

Πρώτα και κύρια, ήταν ο έντονος ήχος των μελισσών  κατά το άνοιγμα, επιπλέον δεν υπήρχε καθόλου γόνος, ούτε ημέρας,  ούτε ανοικτός, ούτε κλειστός.Τίποτα!



  

 Υπήρχαν αρκετά πλαίσια με τροφές




Την βασίλισσα την είχα σημαδέψει με χρώμα, οπότε θα ήταν πολύ δύσκολο να μην τη βλέπω...άρα βγήκε και επίσημα η διάγνωση  ότι πλέον είναι ορφανό !

Τι κάνω τώρα μήνα Φεβρουάριο ?

Ήταν ένα αξιοπρεπές μελίσσι 6-7 πλαισίων.

Ένας τρόπος θα ήταν να του δοθεί γόνος ημέρας από άλλο μελίσσι, αφού ενισχυθεί πρώτα και με εκκολαπτόμενο γόνο για να βγάλει νέα δικιά του βασίλισσα, αλλά αυτό θα ήταν σωστό σε άλλη εποχή του έτους, Φεβρουάριο δεν γίνονται τέτοια πράγματα !!

Τώρα δεν υπάρχει αρκετό πλεόνασμα σε γόνο, οι σωστές θερμοκρασίες,ο απαιτούμενος χρόνος για να αντικατασταθούν οι χειμωνιάτικες μέλισσες μέχρι να αρχίσει να γεννάει η νέα βασίλισσα και....το σημαντικότερο, εκεί έξω στον ουρανό δεν έχει καθόλου κηφήνες !!

Σημαντική λεπτομέρεια.

Μου αρέσει να σκέφτομαι για  τις μέλισσες όπως στο σκάκι.

Έχω ένα σχετικά καλό μελίσσι που δεν έχει βασίλισσα, έχω όμως  και και ένα - δυο μελίσσια που "σέρνονται" για να βγάλουν το χειμώνα και ίσως δεν τα καταφέρουν τελικά, αλλά έχουν βασίλισσες μέσα, τι είναι προτιμότερο ?

Να σωθεί το μεγάλο φυσικά και άμεσα, λόγω εποχής. 

Οπότε αφαιρέθηκε η βασίλισσα από το μικρούλη




και μπήκε σε ένα κλουβάκι με ζαχαροζύμαρο στη τάπα του μέσα στην ορφανή κυψέλη.
Είναι μια βασίλισσα του 2013 που δεν τα πήγε καλά τελευταία , αλλά τη δεδομένη  στιγμή δεν είχα καλύτερη επιλογή να κάνω... 


Τίναξα τις μέλισσες που είχε η μικρή κυψέλη (αφού τις "αρωμάτισα"  πρώτα όλες μαζί ) στη άλλη μικρή που είχα και έβαλα τη βασίλισσα της μικρής κυψέλης σε αυτή των 6-7 πλαισίων που ήταν ορφανή.

Ελπίζω η βασίλισσα να κρατήσει σε γέννα τη μεγαλύτερη κυψέλη, αφού βέβαια γίνει πρώτα αποδεκτή από το νέο της βασίλειο για να μπορέσει έτσι το μελίσσι να φτάσει στην Άνοιξη χωρίς να καταρρεύσει εντελώς.

Εύχομαι μόνο να μην έχουν προλάβει να δημιουργηθούν αρρενοτόκες μέλισσες μέσα στην κυψέλη, γιατί σε αυτή την περίπτωση...αντίο βασίλισσα.

Δεν θα προλάβει να βασιλέψει...θα την σκοτώσουν.

Σύντομα πάντως οι μέλισσες ανέβηκαν πάνω στο κλουβάκι και άρχισαν να προσπαθούν να πλησιάσουν τη νέα βασίλισσα.



Θα φάνε σιγά-σιγά το ζυμάρι που είναι στην τάπα, θα ανοίξει έτσι η δίοδος, θα την ελευθερώσουν από τη φυλακή της και αν όλα πάνε φυσιολογικά, η μεγαλειότατη σύντομα θα χαίρεται ένα πολύ μεγαλύτερο βασίλειο.

Ελπίζω να φανεί αντάξια της δεύτερης ευκαιρίας που της δίνεται...μέχρι να αντικατασταθεί με μια πιο...φρέσκια  και καλύτερη, γιατί αυτά έχει η ζωή.

Ουδείς αναντικατάστατος, αλλά όταν δεν υπάρχει καθόλου, πρέπει να ...αντικατασταθεί  με ότι υπάρχει διαθέσιμο!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου