5 τρόποι για να βοηθήσετε ένα μελίσσι που έμεινε αδύναμο - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Τρίτη

5 τρόποι για να βοηθήσετε ένα μελίσσι που έμεινε αδύναμο

 Εάν επιθεωρείτε τις κυψέλες σας τακτικά, συνήθως μπορείτε να δείτε το τέλος να έρχεται. Όταν ξεκινά ένα μελίσσι να αποτύχει, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε γιατί, πόσο μάλλον να λύσετε το πρόβλημα. Έτσι, τι μπορεί ένας μελισσοκόμος κάνει για να βοηθήσει τις μέλισσες του; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για ορισμένες τεχνικές που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την πορεία μιας κυψέλης προς την κατάρρευση.


Εάν παρατηρήσετε ότι υπάρχει κάτι που δεν πάει καλά με το μελίσσι σας, θα πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι είναι. Είναι πολύ πιο εύκολο να λυθεί το ζήτημα, εάν μπορείτε να το εντοπίσετε. Δυστυχώς, δεν είναι όλα οι νέοι μελισσοκόμοι αρκετά ικανοί για να το κάνουν αυτό σωστά, ακόμη και οι έμπειροι αγωνίζονται μερικές φορές. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε που θα βοηθήσουν γενικά ένα προβληματικό μελίσσι:

1. Μειώστε αρκετά την είσοδο. Αφαιρέστε όλα τα περιττά πλαίσια.
Ένα αδύναμο μελίσσι είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε λεηλασία από άλλες κυψέλες και σφήκες. Θα πρέπει επίσης να μειώσετε τον αριθμό των πλαισίων, έτσι ώστε οι μέλισσες σας να μπορέσουν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους πιο εύκολα. Αφαιρέσετε λοιπόν τα κενά πλαίσια που δεν πατάνε πάρα πολλές μέλισσες. Αυτά μένουν συνήθως ανυπεράσπιστα και επιτρέπουν σε κηρόσκωρους να αναπαράγονται εκεί. Οι μέλισσες σας έχουν δαπανήσει πολλή ενέργεια για να υπερασπίζονται αυτά τα πλαίσια και να κρατήσουν τα παράσιτα έξω. Επίσης εάν η κυψέλη σας έχει συρρικνωθεί σημαντικά και έχει αρκετά πλαίσια μελιού, αφαιρέστε μερικά για τη μείωση του κινδύνου λεηλασίας.
2. Ταΐστε το.
Πολλά προβλήματα στην κυψέλη επιδεινώνονται από την έλλειψη τροφής. Αν οι μέλισσες σας δεν έχουν μέλι, δεν θα έχουν την ενέργεια να πολεμήσουν ότι τους προβληματίζει. Επιπλέον, μια βασίλισσα δεν γεννάει με το ρυθμό που πρέπει, αν κυψέλη σας δεν έχει αποθέματα  τροφίμων για τη στήριξη του πληθυσμού. Καθώς το εργατικό δυναμικό του μελισσιού σας συρρικνώνεται, το ίδιο κάνει και η ικανότητά του να διαχειρίζεται ασθένειες και να προστατεύσει τον εαυτό του!
Η επάρκεια τροφίμων λοιπόν είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε. Αλλιώς ξεκινήστε από τη χορήγηση σιροπιού και δείτε αν θα βελτιωθεί η κατάσταση. Ωστόσο, η τροφοδοσία σε μια αδύναμη κυψέλη μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση, επειδή το σιρόπι μπορεί να προσελκύσει εχθρούς (μυρμήγκια, σφήκες, μέλισσες από άλλες κυψέλες) και το «άρρωστο» μελίσσι δεν θα είναι σε θέση να τους αποκρούσει.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε τροφοδοτήσει με τέτοιο τρόπο που οι μέλισσες σας μπορούν να το υπερασπιστούν (σούρουπο, χωρίς να στάζουν σιρόπια στην κυψέλη).  Προτιμήστε εσωτερικούς τροφοδότες οροφής.
3. Προσθέστε σφραγισμένο γόνο.
Υπάρχουν δύο κύρια εμπόδια για να ανακτήσει τη δύναμή του ένα μελίσσι: Τα τρόφιμα και ο πληθυσμός. Όταν έχει την αφθονία και των δύο, μπορεί συνήθως να ξεπεράσει τα προβλήματα μόνο του. Όταν η κυψέλη σας αρχίζει να συρρικνώνεται, θα επωφεληθεί σχεδόν πάντα από μια ώθηση στον πληθυσμό. Εάν έχετε κι άλλες αλλά υγιείς κυψέλες μπορείτε να κλέψετε ένα πλαίσιο σφραγισμένου ή ακόμη καλύτερα εκκολαπτόμενου γόνου από αυτές και να το δώσετε στην αδύναμη κυψέλη σας. Ο νέος πληθυσμός θα τονίσει την αδύναμη κυψέλη σας επειδή θα γίνουν αυτόματα παραμάνες στις νεαρές προνύμφες, που μέσα στην κυψέλη σας πιθανόν δεν υπήρχαν. Επίσης η βασίλισσα θα έχει μια νέα ομάδα από παραμάνες μέλισσες, κάτι που μπορεί να της επιτρέψει να γεννά περισσότερα αυγά και να αρχίσει να φέρνει πληθυσμό και πάλι. Να είστε προσεκτικοί για να μην αποδυναμώσετε μια υγιή κυψέλη με τη λήψη πάρα πολύ γόνου και ομοίως δεν θα πρέπει να δώσετε στην αδύναμη κυψέλη πάρα πολύ πληθυσμό ταυτόχρονα, επειδή ίσως δεν έχει τους πόρους για να υποστηρίξει πολλές νέες μέλισσες. Φυσικά όταν προσθέτετε το πλαίσιο με το γόνο, βεβαιωθείτε ότι έχετε τινάξει όλες τις μέλισσες που βρίσκονταν πάνω, πίσω στην κυψέλη τους.
4. Έχετε αντιμετωπίσει τα ακάρεα;

Η πραγματικότητα είναι ότι τα ακάρεα παίζουν σχεδόν πάντα ένα ρόλο σε μια κατάρρευση κυψέλης. Μερικές φορές η σίτιση και η προσθήκη γόνου θα ενισχύσει ένα μελίσσι αρκετά, ώστε να επιλύσει από μόνο του το πρόβλημα της ισορροπίας των ακάρεων, αλλά μερικές φορές αυτό δεν είναι αρκετό. Αν η κυψέλη σας έχει υψηλό αριθμό βαρρόα, πρέπει να κάνετε κάτι γι 'αυτό, εκτός από τα παραπάνω. Και αν ακόμη δεν κάνετε μια πλήρη θεραπεία (ανάλογα με τη εποχή), τουλάχιστον κάντε μια επίπαση με ζάχαρη άχνη πάνω τους. Βοηθά την πτώση σημαντικού αριθμού ακάρεων και σε συνδυασμό με τα παραπάνω μπορεί να κάνει το μελίσσι αρκετά ισχυρό, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη θεραπεία του.
5. Ελέγξτε τη βασίλισσα.

Πρώτα απ 'όλα, βεβαιωθείτε ότι έχετε βασίλισσα. Ίσως ο λόγος για την πτώση της κυψέλη σας είναι ότι είναι ορφανή. Δεύτερον, αν υποψιάζεστε ότι μια ασθένεια γόνου είναι παρούσα, αλλάξτε βασίλισσα δίνοντας μια έτοιμη γονιμοποιημένη. Ένα διάλειμμα στον κύκλο του γόνου μερικές φορές διορθώνει το πρόβλημα. Η αλλαγή βασίλισσας είναι κάτι που το κάνω μόνο αφού όλες οι άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει και μόνο αν υπάρχει ακόμα ένας σχετικά ικανός αριθμός πληθυσμού μελισσών για να την υποστηρίξει.

Να θυμάστε ότι δεν είναι πάντα ότι καλύτερο να σώσουμε ένα μελισσάκι τόσο μικρό. Εννοώ πως αν ένα μελίσσι από όλο το μελισσοκομείο μας, ή και δύο, ενώ τα υπόλοιπα όλα μεγαλώνουν και βρίσκονται σε μια θετική πορεία ανάπτυξης, εκείνο πέφτει συνεχώς μέχρι που φτάνει ένα-δύο πλαίσια… δεν αξίζει να το σώσουμε ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ αν είναι νέα φετινή παραφυάδα, οπότε δίνουμε στη μάνα μια ευκαιρία ακόμη να μεγαλώσει τη γέννα της και να αποδείξει τη δύναμή της.

Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου