Καθαρισμός και Απολύμανση πλαισίων μαζί



Καθαρισμός και Απολύμανση πλαισίων μαζί

 Αυτή την εποχή, όπως όλοι ξέρουμε, αρχίζουμε και σφίγγουμε τα μελίσσια μας. Δηλαδή αφαιρούμε πλαίσια που δεν πατάνε  σε όλη την επιφάνειά τους μέλισσες και αφήνουμε μόνο όσα είναι γεμάτα πληθυσμό. Αυτό γίνεται για τους εξής λόγους:


  1. Για να ανταπεξέλθουν καλύτερα οι μέλισσές μας στις χαμηλές θερμοκρασίες που θα ακολουθήσουν, αφού η θερμότητα που εκπέμπουν κατά την επαφή μεταξύ τους χάνεται δυσκολότερα
  2. Για να μπορούν αυτή την εποχή να φυλάσσουν καλύτερα τις προμήθειές τους σε γύρη και νέκταρ, από εξωτερικούς εχθρούς (σφήκες, σερσέκια, αχερόντειες, λεηλασία από άλλες μέλισσες)
  3. Για να μην μπορεί ο κηρόσκωρος να ‘ακουμπήσει’ στα κενά χτισμένα πλαίσια και να γεννήσει τα αυγά του.

Με αυτή την τακτική βέβαια περισσεύουν πλαίσια από τις κυψέλες μας και παίρνουν το δρόμο της αποθήκης για ξεχειμώνιασμα (τους τρόπους θα τους αναλύσουμε σε άλλες αναρτήσεις). Μαζί με τα πλαίσια που θα αποθηκεύσουμε, είναι ευκαιρία να αντικαταστήσουμε κάποια παλαιότερα (2 ή και 3 χρόνων αν υπάρχουν) για λόγους υγιεινής περισσότερο. Αφού όμως κόψουμε τις χτισμένες κηρήθρες, μας μένουν τα ξύλινα μέρη. Αυτά είναι που πρέπει να απολυμάνουμε και να ξεφορτώσουμε από σπόρια ασθενειών (π.χ νοσεμίασης) αλλά και υπολείμματα φαρμάκων.

Αφού τα καθαρίσουμε όπως μπορούμε με μια σπάτουλα ή ακόμη και με το ξέστρο μας, τα βουτάμε (4 ή 5 μαζί, όσα χωράνε κάθε φορά) σε ένα μεγάλο κουβά που περιέχει νερό (χλιαρό) και τουλάχιστον μία (1) κούπα χλωρίνη.


       
Μετά από λίγες ώρες η χλωρίνη θα κάνει το θαύμα της, λιώνοντας κάθε περιττό ίχνος κεριού και απολυμαίνοντας τα πλαίσιά μας.  
        
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι έτσι όχι μόνο καθαρίζονται και απολυμαίνονται τα πλαίσια, αλλά καθαρίζονται και ανοίγουν όλες οι μικρές τρυπούλες που θα περάσει το καινούριο μας σύρμα στα πλαίσια και που ως τώρα ήταν γεμάτες πρόπολη και  κεριά (και μικρόβια).
       
Μόλις καθαρίσει η μία πλευρά γυρίζουμε τα πλαίσια και από την άλλη και περιμένουμε να γίνει το ίδιο.

 
Προσοχή: Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, επιβάλλεται να ξεβγάλουμε τα πλαίσια με άφθονο νερό και να τα αφήσουμε κάποιες ώρες στον ήλιο να στεγνώσουν. Έπειτα από αυτό είναι έτοιμα για αποθήκευση, συρμάτωση και κέρωμα
Αυτή η διαδικασία φυσικά δεν απευθύνεται σε μελισσοκόμους με πολλά μελίσσια και εκατοντάδες πλαίσια για απολύμανση. Σε τέτοια περίπτωση η καυστική σόδα είναι μία από τις λύσεις, όμως θα αναλύσουμε τα υπέρ και τα κατά της σε νέα ανάρτηση

#μελισσοκομία #μελισσοκόμος #μελί #αρχάριοςμελισσοκόμος #μελισσοκόμος2020 #melissokomia #melissokomos #meli #beekeeping #beekeeper #beekeepers #beehive #melissokomos2020
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال