Βασιλικό διάφραγμα πότε και γιατί; (Σχολή Γεωπονίας ,Δασολογίας & Φυσικού περιβάλλοντος Α.Π.Θ) - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Σάββατο

Βασιλικό διάφραγμα πότε και γιατί; (Σχολή Γεωπονίας ,Δασολογίας & Φυσικού περιβάλλοντος Α.Π.Θ)

 Το βασιλικό διάφραγμα μπορεί να έχει πολλές χρήσεις σε διάφορους μελισσοκομικούς χειρισμούς, αποτελεί βασικό μελισσοκομικό εργαλείο και θα πρέπει να βρίσκεται πάντα στο αυτοκίνητο ενός μελισσοκόμου προκειμένου να το χρησιμοποιήσει.


Η βασική αρχή λειτουργίας του είναι ότι τοποθετείται ανάμεσα σε δύο ορόφους και περιορίζει τη βασίλισσα (αλλά και τους κηφήνες) στον όροφο που βρίσκεται καθώς δε μπορεί να περάσει μέσα από αυτό. Οι διαστάσεις του επιτρέπουν την κίνηση των εργατριών μελισσών, μπορεί όμως να τις δυσκολέψει σε κάποιο βαθμό και να καθυστερήσει έτσι την ανάπτυξη του μελισσιού. Για το λόγο αυτό δε γίνεται άσκοπη χρήση αυτού.Έχει εφαρμογή τόσο στην παραγωγή μελιού, όσο και του βασιλικού πολτού, των βασιλισσών, τον έλεγχο σμηνουργίας και τη δημιουργία τράπεζας βασιλισσών.  Κατά την έντονη νεκταροέκκριση που στόχος είναι η συλλογή μελιού, αλλά επιδρά θετικά και στην έντονη ωοτοκία της βασίλισσας, το βασιλικό διάφραγμα τοποθετείται για να περιορίσει τη βασίλισσα στον κάτω όροφο (γονοφωλιά) και να ξεχωρίσουν τα μέλια στον επάνω όροφο (μελιτοθάλαμος) διευκολύνοντας έτσι τον τρύγο όταν το μέλι ωριμάσει.

Συνήθως τέτοιες περιπτώσεις ανθοφοριών είναι το θυμάρι, το παλιούρι, η καστανιά αλλά και το ανοιξιάτικο πεύκο. Σε περιπτώσεις μελιτωμάτων που λόγω έλλειψης γύρης, δεν υπάρχει γόνος (όπως συμβαίνει στο φθινοπωρινό πεύκο) δε χρησιμοποιείται βασιλικό διάφραγμα διότι καθυστερεί το μελίσσι στη συλλογή και αποθήκευση. 
 Κατά την παραγωγή βασιλικού πολτού και βασιλισσών το βασιλικό διάφραγμα χρησιμοποιείται στο διώροφο μελίσσι αποπεράτωσης προκειμένου να παραμείνει η βασίλισσα στον κάτω όροφο και να εκτρέφονται τα βασιλικά κελιά στον επάνω. Το βασιλικό διάφραγμα χρησιμοποιείται όλο το διάστημα που εφαρμόζεται η βασιλοτροφία και μπορεί να διαρκέσει ακόμα και πολλούς μήνες.
  
Για τον έλεγχο της σμηνουργίας το βασιλικό διάφραγμα χρησιμοποιείται κατά την εφαρμογή της μεθόδου Demaree κατά την οποία η βασίλισσα με αρκετές χτισμένες κηρήθρες περιορίζεται στον κάτω όροφο με τη χρήση βασιλικού διαφράγματος, ενώ οι περισσότερες κηρήθρες γόνου τοποθετούνται στον επάνω αφού καταστραφούν τα βασιλικά κελιά. Μετά την πάροδο 6 ημερών ξανα-ελέγχεται ο επάνω όροφος για την παρουσία βασιλικών κελιών και εφόσον η τάση για σμηνουργία έχει κατασταλεί, μπορεί να αφαιρεθεί το βασιλικό διάφραγμα.
Τέλος βασιλικό διάφραγμα χρησιμοποιείται για τη δημιουργία τράπεζας βασιλισσών οπότε σε ένα μελίσσι με βασίλισσα, τοποθετείται το διάφραγμα και πάνω σε αυτό κλουβιά με βασίλισσες (όχι περισσότερα από 15) χωρίς συνοδούς μέλισσες. Οι εργάτριες μέλισσες θα περάσουν από το διάφραγμα και θα φροντίσουν τις βασίλισσες για αρκετό χρονικό διάστημα εφόσον αυτές είναι συζευγμένες. Ένα ασφαλές χρονικό διάστημα διατήρησης βασιλισσών σε μία τράπεζα είναι μία εβδομάδα με δέκα ημέρες. Εάν πρέπει να παραμείνουν οι βασίλισσες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δημιουργείται μία νέα τράπεζα μελισσών σε διαφορετικό μελίσσι και μεταφέρονται εκεί τα βασιλικά κλουβιά.

Πηγή: http://beelab.agro.auth.gr/

#μελισσοκομία #μελισσοκόμος #μελί #αρχάριοςμελισσοκόμος #μελισσοκόμος2020 #melissokomia #melissokomos #meli #beekeeping #beekeeper #beekeepers #beehive #melissokomos2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου