Όταν οι κυψέλες έχουν βάσεις με σήτα και αποσπώμενο συρτάρι, τι κάνουμε το χειμώνα; - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Τρίτη

Όταν οι κυψέλες έχουν βάσεις με σήτα και αποσπώμενο συρτάρι, τι κάνουμε το χειμώνα;

 Έχω βάσεις με σήτα και αποσπώμενο πάτο-συρτάρι (κοντραπλακέ). Τους χειμωνιάτικους μήνες, θα πρέπει να αφήσω το συρτάρι ώστε να περιοριστούν οι απώλειες θερμότητας ή να το αφαιρέσω  ώστε το μελίσσι να αερίζεται καλύτερα;


Εάν το μελίσσι είναι υγιές, έχει άφθονα αποθέματα τροφών (μέλι και γύρη) και προφυλάσσεται από την υγρασία μπορεί να ξεχειμωνιάσει με επιτυχία ανεξάρτητα από την αφαίρεση ή όχι του συρταριού.
Η αφαίρεση του συρταριού και το ξεχειμώνιασμα με τη σήτα, παρουσιάζει το πλεονέκτημα της απομάκρυνσης της υγρασίας. Η απώλεια ενέργειας παρατηρείται στο κενό χώρο που υπάρχει πάνω από τα πλαίσια και όχι από κάτω. Είναι λοιπόν σημαντικό να καλύψετε την πάνω πλευρά των πλαισίων με κηρόπανο (λινάτσα εμποτισμένη με λιωμένο κερί) ή οποιοδήποτε άλλο μονωτικό υλικό (σκληρό φελιζόλ, κοντραπλακέ, κ.ά).


Αν τώρα το συρτάρι βρίσκεται πάνω από τη σήτα, δηλαδή μέσα στην κυψέλη και όχι από κάτω, μπορούμε να κάνουμε το εξής: Η παραμονή του συρταριού πάνω από τη σήτα (αν αυτό είναι εφικτό) πλεονεκτεί στο ότι στενεύει την είσοδο και εμποδίζει την εισβολή ποντικών μέσα στην κυψέλη το χειμώνα. Εμποδίζει επίσης κάποια χόρτα τα οποία θα μπορούσαν να βλαστήσουν κάτω από την κυψέλη.

Πηγη spaniamelissa.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου