Το Μέλι - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Σάββατο

Το Μέλι

 

Το μέλι, είναι μια γλυκιά και παχιά ουσία που κάνουν οι μέλισσες για να ταΐσουν τις νεαρές προνύμφες, δημιουργώντας με την προσθήκη γύρης και νερού τον λεγόμενο Εργατικό Πολτό. Επίσης, κάνουν το μέλι για να τρώνε και οι ίδιες τον χειμώνα που δεν υπάρχουν πολλά λουλούδια και άνθη.

Το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες από τα άνθη και τα λουλούδια πρώτα το αποθηκεύουν μέσα στο σώμα τους σε ειδικό σάκο που λέγεται πρόλοβος ή προστόμαχος ή κοινωνικό στομάχι. Φτάνοντας στο σπίτι τους, την κυψέλη, βγάζουν το νέκταρ και το μοιράζονται με πολλές αδερφές τους, αφαιρούν την υγρασία (νερό) μέσα από το νέκταρ και έτσι κάνουν το μέλι. Το αποθηκεύουν για να ωριμάσει μέσα στην κυψέλη τους. 

Για τον άνθρωπο είναι μια άριστη και πολύ θρεπτική τροφή. Το τρώνε επίσης και ζώα όπως είναι οι αρκούδες, οι ασβοί μέχρι και τα μυρμήγκια.

Το μέλι περιέχει πολλές και διάφορες ουσίες όπως η φρουκτόζη, η γλυκόζη, το νερό και ένζυμα από το σώμα των μελισσών. Το χρώμα και η γεύση του εξαρτώνται από τα λουλούδια που παίρνει η μέλισσα το νέκταρ.

Τα ανθόμελα με σκούρο χρώμα έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.Τα ανοιχτόχρωμα μέλια έχουν πιο ελαφριά γεύση και ευχάριστο άρωμα.

Το μέλι παίρνει πολύ εύκολα υγρασία από την ατμόσφαιρα, επίσης παίρνει εύκολα μυρουδιές όπως είναι η μούχλα και ο καπνός.
Μπορούμε να φάμε το μέλι μαζί με την κηρήθρα οπου είναι αποθηκευμένο.
Όταν το μέλι που έχουμε στο ντουλάπι παγώσει, τότε το θερμαίνουμε λίγο τοποθετώντας το βάζο μέσα σε ζεστό νερό και το παγωμένο μέλι θα γίνει πάλι ρευστό (μέθοδος μπεν-μαρί). 

Το μέλι μπορούμε να το βάλουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Αντί για ζάχαρη, μπορούμε να βάλουμε μέλι στην κούπα με το γάλα για πρωινό. Λέμε την μητέρα μας να κάνει λουκουμάδες, είναι φανταστικοί με μέλι. Επίσης, όταν έχουμε βήχα ή είμαστε κρυωμένοι, βάζουμε μέλι σε ελαφρά ζεστό τσάι, είναι ότι πρέπει για τον λαιμό μας. Το μέλι μας μεγαλώνει και μας δίνει δύναμη και άμεση ενέργεια.


Πηγή melissokomos.com


#μελισσοκομία #μελισσοκόμος #μελί #αρχάριοςμελισσοκόμος #μελισσοκόμος2020 #melissokomia #melissokomos #meli #beekeeping #beekeeper #beekeepers #beehive #melissokomos2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου