Πώς μπορώ να απομακρύνω τις μέλισσες από μια πηγή νερού π.χ. από τη βρύση του γείτονα; - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Τρίτη

Πώς μπορώ να απομακρύνω τις μέλισσες από μια πηγή νερού π.χ. από τη βρύση του γείτονα;

 Σ’ αυτή την περίπτωση η πρόληψη είναι η προτιμότερη λύση. Δηλαδή φροντίσετε να δώσετε στα μελίσσια νερό ώστε να μην αναγκαστούν να πάνε στην πισίνα ή την βρύση κάποιου γειτονικού σπιτιού.


Για να απομακρύνετε τις μέλισσες από μια συγκεκριμένη πηγή, όπως έχει γραφτεί και σε παλαιότερα τεύχη της Μελισσοκομικής. Επιθεώρησης, μια λύση είναι να μεταφέρετε τα μελίσσια σε απόσταση τουλάχιστον 6 χλμ. μακριά για 2 εβδομάδες, έτσι ώστε να χάσουν την μνήμη τους και όταν τα επαναφέρετε να φροντίσετε να τους εξασφαλίσετε μια καθαρή και προσιτή πηγή νερού.

Μια δεύτερη λύση, είναι να χρησιμοποιήσετε απωθητικές ουσίες οι οποίες θα διώξουν τις μέλισσες. Η ουσία που συνήθως χρησιμοποιείται ως απωθητικό των μελισσών είναι η φαινόλη γνωστή και ως καρβολικό οξύ ή φαινικό οξύ. Το καρβολικό οξύ  είναι άχρωμο κρυσταλλικό στερεό, είναι δηλητηριώδες και προκαλεί εγκαύματα  στο δέρμα γι’ αυτό και η χρήση του απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή (γάντια, μάσκα και άλλες προφυλάξεις).

Το καρβολικό οξύ χρησιμοποιήθηκε για την αποστείρωση χειρουργικών εργαλείων  και για τον αρωματισμό των υπονόμων και των αποχετεύσεων. Στην μελισσοκομία χρησιμοποιήθηκε πριν από αρκετά χρόνια  για την απομάκρυνση των μελισσών από τον μελιτοθάλαμο την εισαγωγή βασιλισσών και την μεταφορά του μελισσιού από την παλιά του κυψέλη σε νέα με φύλλα κηρήθρας (αντί τινάγματος). Η χρήση του εγκαταλείφθηκε γιατί αφήνει οσμή στο μέλι η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη όταν το μέλι θερμαίνεται.
Το καρβολικό οξύ το αγοράζει κανείς από φαρμακεία ή καταστήματα χημικών προϊόντων. Η κρυσταλλική αυτή ουσία διαλύεται σε χλιαρό νερό 25% με ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι έντονο διαβρωτικό και εάν πέσει στα χέρια προκαλεί εγκαύματα ενώ δύσκολα απομακρύνεται από τα ρούχα. Με ένα ψεκαστήρα χειρός ψεκάζετε στην εξωτερική επιφάνεια της περιοχής που θέλετε να απομακρύνετε τις μέλισσες. Καλό θα είναι να κατασκευάσετε λωρίδες από κόντραπλακέ τις οποίες θα ψεκάσετε με το διάλυμα και τις οποίες μπορείτε  αργότερα να απομακρύνετε.

Την λύση των απωθητικών ουσιών και ιδιαίτερα του καρβολικού οξέος δεν την συνιστούμε αλλά την αναφέρουμε γιατί γράφτηκε παλαιότερα στην Μελισσοκομική Επιθεώρηση (1987-1988) και μεταφέρθηκε αυτούσια σε κάποια μελισσοκομικά ιστολόγια. Τονίζουμε ιδιαίτερα την επικινδυνότητα του καρβολικού οξέος ως δηλητήριο και διαβρωτικού μέσου.    

Πηγη spaniamelissa.blogspot.co

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου