Τα φυτοφάρμακα διαταράσσουν τη συμπεριφορά της μέλισσας και την ανάπτυξη της προνύμφης.

 Μια πρόσφατα αναπτυγμένη τεχνική βίντεο επέτρεψε στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Goethe της Φρανκφούρτης, να καταγράψουν την πλήρη ανάπτυξη μιας μέλισσας στην κυψέλη για πρώτη φορά. Αυτό οδήγησε επίσης στην ανακάλυψη ότι ορισμένα φυτοφάρμακα – νεονικοτινοειδή – άλλαξαν τη συμπεριφορά των μελισσών: Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι μέλισσες τάιζαν λιγότερες φορές τις προνύμφες. Η ανάπτυξη των προνυμφών αυξήθηκε έως και 10 ώρες περισσότερο. Μια μεγαλύτερη περίοδος ανάπτυξης στην κυψέλη μπορεί να ενισχύσει την προσβολή από παράσιτα όπως το άκαρι Varroa.

Οι μέλισσες έχουν μια περίπλοκη συμπεριφορά αναπαραγωγής: Μια καθαρίστρια μέλισσα καθαρίζει ένα άδειο κελί (κελί του γόνου) από τα υπολείμματα του προηγούμενου γόνου προτού η βασίλισσα γεννήσει ένα αυγό μέσα σε αυτό. Μόλις η προνύμφη της μέλισσας εκκολαφθεί, μια παραμάνα-τροφός μέλισσα την ταΐζει για έξι ημέρες. Στη συνέχεια, οι παραμάνες μέλισσες καλύπτουν το κελί με κερί. Η προνύμφη μεταμορφώνεται αλλάζοντας σχήμα στο σώμα της, αναπτύσσοντας το κεφάλι, τα φτερά και τα πόδια της. Τρεις εβδομάδες μετά την γέννηση του αυγού, η πλήρως ανεπτυγμένη μέλισσα εκκολάπτεται και βγαίνει από το εργατικό κελί.

Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική βίντεο, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης κατάφεραν για πρώτη φορά να καταγράψουν την πλήρη ανάπτυξη μιας μέλισσας σε μια αποικία μελισσών στο Ινστιτούτο Έρευνας της Μέλισσας. Οι ερευνητές δημιούργησαν μια κυψέλη μελισσών με γυάλινο τζάμι και έτσι κατάφεραν να κινηματογραφήσουν συνολικά τέσσερις αποικίες μελισσών ταυτόχρονα για αρκετές εβδομάδες. Χρησιμοποίησαν βαθύ κόκκινο φως έτσι ώστε οι μέλισσες να μην ενοχλούνται, και κατέγραψαν όλες τις κινήσεις τους στα κελιά του γόνου.

Δείτε το βίντεο :

Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν ιδιαιτέρως για τη συμπεριφορά των παραμάνων-τροφών μελισσών, στις οποίες δόθηκε τροφή (ένα σιρόπι ζάχαρης) όπου είχαν προσθέσει μικρές ποσότητες φυτοφαρμάκων γνωστών ως νεονικοτινοειδή. Τα νεονικοτινοειδή είναι εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται συχνά στη γεωργία. Σε φυσικά περιβάλλοντα, τα νεονικοτινοειδή φθάνουν σε αποικίες μελισσών μέσω του νέκταρ και της γύρης που συλλέγονται από τις μέλισσες. Είναι ήδη γνωστό ότι αυτές οι ουσίες διαταράσσουν τις ικανότητες πλοήγησης και τη μαθησιακή συμπεριφορά των μελισσών.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγορίθμους κατάφεραν να αξιολογήσουν την συμπεριφορά που είχαν οι παραμάνες μέλισσες καθώς έτρεφαν τις προνύμφες ώστε να αναπτυχθούν. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ακόμη και οι μικρές δόσεις των νεονικοτινοειδών Thiacloprid , Clothianidin οδήγησαν τις παραμάνες μέλισσες να εκτρέφουν τις προνύμφες λιγότερο συχνά και κατά συνέπεια για μικρότερη ημερήσια περίοδο. Μερικές από τις παραμάνες μέλισσες που περιποιόντουσαν τις προνύμφες χρειάστηκαν 10 ώρες περισσότερο ώστε να σφραγίσουν με κερί, το κελί της προνύμφης.

“Τα νεονικοτινοειδή επηρεάζουν το νευρικό σύστημα των μελισσών εμποδίζοντας τους υποδοχείς του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη”, εξηγεί ο Δρ. Paul Siefert, ο οποίος πραγματοποίησε τα πειράματα στην ομάδα εργασίας του καθηγητή Bernd Grünewald στο Bee Research Institute Oberursel. Siefert: “Για πρώτη φορά, καταφέραμε να δείξουμε ότι τα νεονικοτινοειδή αλλάζουν επίσης την κοινωνική συμπεριφορά των μελισσών. Αυτό θα μπορούσε να δείξει τις διαταραχές στη συμπεριφορά των παραμάνων μελισσών λόγω των νεονικοτινοειδών που περιγράφονται από άλλους επιστήμονες. Επιπλέον, παράσιτα όπως το άκαρι Varroa επωφελούνται από μια εκτεταμένη περίοδο ανάπτυξης, καθώς τα ακάρεα γεννούν τα αυγά τους στα κελιά γόνου λίγο πριν κλείσουν: εάν παραμείνουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα νεαρά ακάρεα μπορούν να αναπτυχθούν και πολλαπλασιαστούν χωρίς διακοπή με δυσάρεστα αποτελέσματα για την αποικία.

 

Πηγή MelissokomiaNet.gr

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال