Ένας απλός χειρισμός για την ασκοσφαιρωση - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Σάββατο

Ένας απλός χειρισμός για την ασκοσφαιρωση

 Η ασκοσφαίρωση είναι μια πάθηση του γόνου των μελισσών στην οποία έχω αναφερθεί και παλιότερα. Πέρσι αντιμετώπισα σχετικά έντονη προσβολή σε ένα δυνατό μελίσσι στο οποίο εφάρμοσα φαινομενικά επιτυχώς μια πρακτική που μου είχαν προτείνει παλιά.

Ξεπάτωσα το μελίσσι…

Οι νεκροί και μολυσματικοί γόνοι που έχουν προσβληθεί από τον μύκητα Ascosphaera apis συσσωρεύονται στον πυθμένα της κυψέλης ανακυκλώνοντας την ασθένεια. Αφού το μελίσσι ήταν ικανοποιητικά δυνατό και δεν έμοιαζε ευάλωτο σε λεηλασίες και αφού η εποχή ήταν ικανή να θρέψει τα γειτονικά μελίσσια, ρίσκαρα και αφαίρεσα εντελώς την κινητή βάση της κυψέλης.

bee

ΑΣΚΟΣΦΑΙΡΩΣΗ (CHALK BROOD) (ΚΙΜΩΛΙΑΣΗ Η ΑΣΒΕΣΤΩΔΗΣ ΓΟΝΟΣ Η ΓΥΨΙΑΣΗ) Κυψέλη χωρίς βάση για την αντιμετώπιση ασκοσφαίρωσης

Στηρίζοντας την σε τούβλα και τροφοδοτόντας συνεχώς με σιρόπι, ήλπιζα ότι αφενός η μάνα θα γεννά διαρκώς, ευτυχισμένη από την υπερπληθώρα τροφών, εφετέρου οι νεκροί γόνοι θα οδηγούνται αμέσως εκτός κυψέλης από τον αμείλικτο νόμο της βαρύτητας.

 

chalkbrood

Το χώμα κάτω από την κυψέλη γεμάτο νεκρούς γόνους, μολυσμένους από ακσοσφαίρωση

 

 

Πράγματι το χώμα κάτω από την κυψέλη έγινε ένας μικρός Καιάδας που ανέλαβαν να καθαρίσουν τα μερμήγκια και η βασίλισσα συνέχισε να γεννά με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

 

chalk_brood

Η βάση ορθάνοιχτη και τροφοδότης οροφής με διακρή ανανέωση του σιροπιού

 

Ένα μήνα μετά, ενώ στα γύρω μελίσσια είχα σηκώσει πατώματα, το μελίσσι έμοιαζε υγειές και του ξαναέβαλα τον πυθμένα στην κυψέλη. Ο μόνος λόγος που το έκανα αυτό ήταν οτι φοβήθηκα πως επειδή μπαίναμε σιγά σιγά στο καλοκαίρι, ίσως τα γύρω μελίσσια αποφάσιζαν να το λεηλατήσουν.

Παρόλα αυτά η εντελώς ανοιχτή βάση, έκανε το μελίσσι να μοιάζει ευτυχισμένο και ζωηρό. Οι μέλισσες πετούσαν από και προς την κυψέλη προς όλες τις κατευθύνσεις χωρίς κανένα συνωστισμό και πραγαματικά χαιρόσουν να το βλέπεις και να το ακούς. Όταν η βάση επανατοποθετήθηκε, δημιουργήθηκε για αρκετές ώρες πανικός, αφού οι μέλισσες προσπαθούσαν αν μπουν από άσχετα σημεία στην κυψέλη κι όχι μόνο από την μικρή νέα είσοδο.

bees

Οι μέλισσες μπερδεμένες μετά την επανατοποθέτηση της βάσης, προσπαθούν να μπουν από λάθος σημείο

beehive

Οι μέλισσες μπερδεμένες μετά την επανατοποθέτηση της βάσης, προσπαθούν να μπουν από λάθος σημείο

bee_hive

Οι μέλισσες μπερδεμένες μετά την επανατοποθέτηση της βάσης, προσπαθούν να μπουν από λάθος σημείο

 

Το μελίσσι επιβίωσε, δεν πήρε ποτέ πάτωμα, παρόλα αυτά έδωσε και λίγο μέλι. Φέτος βλέπω ότι έχει ξεχειμωνιάσει πολύ καλά και ανυπομονώ να δω αν θα ξαναπαρουσιάσει πρόβλημα και τι ανάπτυξη θα έχει την άνοιξη. Δεν λέω ότι αυτή είναι μια πρακτική που ακολουθώ παντού. Αντίστοιχα ένα άλλο μελίσσι που πέρσι παρουσίασε πρόβλημα “απολύθηκε άνευ αποζημίωσης”. Το συγκεκριμένο μελίσσι ήταν αρκετά δυνατό όταν κατάλαβα το πρόβλημα και οι συνθήκες έμοιαζαν ικανοποιητικές για τέτοιο εγχείρημα.

Πηγη www.bees.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου