Ιανός: Τέλος η χρονιά λίγο πριν τη συγκομιδή για χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς

 


Σοβαρές ζημιές προκαλεί η συνεχιζόμενη κακοκαιρία σε διάφορες περιοχές του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αλλά και στα Ιόνια Νησιά.

Σύμφωνα με αναφορές αγροτών από το βασικό παραγωγικό κέντρο ελιάς Καλαμών, στις Οινιάδες, αλλά και στο Αιτωλικό, η παραγωγή αναμένονταν που αναμένονταν κατά 60-70% μειωμένη λόγω των γνωστών λόγων, που έχουμε αναφέρει κατά καιρούς, ήρθε τώρα και η κακοκαιρία με τους θυελλώδεις ανέμους και την έντονη καταιγίδα να αποτελειώσει ό,τι υπήρχε πάνω στα δέντρα.

Δυο περίπου μήνες πριν τη συγκομιδή και για πολλούς αγρότες φαίνεται πως η σεζόν τελειώνει μια ώρα αρχύτερα λόγω του καιρού, ενώ αναμένεται να μείνουν χωρίς εισόδημα για μια ακόμα φορά.

Μεγαλύτερες εντοπίζονται οι ζημιές σε ελαιώνες μικρότερων ηλικιών Καλαμών και όχι μόνον, λένε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, αγρότες και ιδιώτες γεωπόνοι, οι οποίοι πλέον αναμένουν τον ΕΛΓΑ, για τις απαραίτητες ενέργειες, ελπίζοντας σε αποζημίωση.

Για τεράστιες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή ελιάς Καλαμών και πορτοκαλιών στις περιοχές Λεσίνι, Πεντάλοφο, Γουριά, Σταμνά, Μάστρο, Κεφαλόβρυσο και αλλού, κάνει λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός Παναγιώτης Τριφιάτης. Σύμφωνα με τον ίδιο πολλές είναι και οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, αφού σε νεόφυτα κτήματα με ελιά και εσπεριδοειδή έχουν ξεριζωθεί πάρα πολλά δέντρα. Ταυτόχρονα, όπως μας είπε, τα λιοστάσια (όπως φαίνεται και στην φωτογραφία) μοιάζουν με λίμνες.

Αναφορές για εξίσου μεγάλες ζημιές στην ηρτημένη εσοδεία (κυρίως ελιά) υπάρχουν και από τα Ιόνια Νησιά, με αγρότες από Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, να σημειώνουν με έμφαση ότι σε πολλές περιπτώσεις ξεριζώθηκαν από τους ισχυρότατους ανέμους δέντρα ελιάς κ.λπ. Παράλληλα εξαιρετικά μεγάλες ζημιές σε ελιές και άλλες καλλιέργειες ανέφεραν αγρότες, πως έγιναν και σε διάφορες περιοχές του νομού Μαγνησίας.

Δεδομένου ότι η κακοκαιρία είναι σε εξέλιξη ο ΑγροΤύπος παρακολουθεί τις επιπτώσεις του και σας ενημερώνει ανάλογα και με τις αναφορές των παραγωγών.


Πηγη www.agrotypos.gr

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال