Μελισσοκομικό κασελάκι

 Παλιότερα είχα περιγράψει το προσχέδιο ενός κουτιού, που έπαιρνα μαζί μου στα μελίσσια, προκειμένου να έχω τα εργαλεία μου σε τάξη και δίπλα μου ανά πάσα στιγμή. Με δεδομένο ότι το κουτί αυτό άλλαξε πολύ μέχρι σήμερα και με αφορμή το αντίστοιχο κουτί του πατέρα μου, που βρήκα τυχαία μέσα στο πάσχα, ξανακάνω την ανάρτηση με τα νέα δεδομένα.

Το κουτί έχει πλέον περίπου τις διαστάσεις ενός πεντοκυψελίδιου.

009

Το καπάκι του είναι μόνιμα συνδεδεμένο πάνω του και ανοίγει με μεντεσέδες.

008
Αυτό ίσως αλλάξει σε μια επόμενη απόπειρα και φτιαχτεί ένα καπάκι που να μπορεί να βγαίνει εντελώς γιατί νομίζω ότι θα το κάνει πιο εύχρηστο.

Στην μια πλευρά υπάρχουν ξύλινες τσέπες, στις οποίες τοποθετώ τα εργαλεία μου, ξέστρα, σπάτουλες κανένα κοπίδι ή ότι άλλο πιστεύω οτι θα μου χρειαστεί στην κάθε επίσκεψη στα μελίσσια. Οι λαβές του είναι από ιμάντα στερεωμένο με βίδες. Με ιμάντα στερεώνω και το καπνιστήρι, το οποίο όπως βλέπετε κλείνει πλεόν με αλουμινόχαρτο 🙂

012
013
001

Πάνω από όλα μπαίνει και η βούρτσα κι έτσι είμαστε έτοιμοι για όλα.

010

007

και του πατέρα μου με μια παρόμοια λογική λειτουργούσε, αφού κι αυτό είχε εξωτερικές θήκες, αλλά επιπλέον όπως φαίνεται από τα υπολείμματα στη λαβή είχε κι αυτό ιμάντα (δερμάτινο όμως)

Επειδή όμως είναι φτιαγμένο από λεπτό ξύλο (κόντρα πλακέ θαλάσσης) αφενός είναι εξαιρετικά πιο ελαφρύ από ένα τυπικό πετνάρι, αφετέρου μπορεί να χωρέσει έξι πλαίσια. Συνήθως το χρησιμοποιώ για να φέρω πλαίσια στο μελισσοκομείο, πχ άχτιστα, όμως με έχει βολέψει και για να πάρω. Καμία φορά θες να φέρεις ή να πας λίγα πλαίσια (πχ ένα στο οποίο έχεις βρει βασιλικά κελια), θες όμως και χώρο για κάτι άλλο (πχ ένα δυό ζαχαροζύμαρα ή τα γάντια σου).

011

Ετσι έχω κι ενα κινητό χώρισμα μέσα το οποίο διαμορφώνει τον χώρο μοιράζοντας τον στη μέση. Ιδανικά σε μια επόμενη έκδοση θα θα μοιράζει ανά ένα πλαίσιο.

005
003
004

Κλασικά, όταν το έφτιαξα είπα ότι θα το δοκιμάσω λίγο καιρό και μετά θα το βάψω κι έχει μείνει άβαφο απο καταβολής κόσμου. Το πιο αστείο είναι ότι πρόσφατα προμηθεύτηκα από μελισσοκομικά είδη, ένα πολύ πρακτικό μπετονάκι με κάνουλα, για να μην πασαλειβόμαστε τις τροφοδοσίες, το οποίο χωράει ίσα ίσα κι αυτό στο κουτί!

006
002

Όπως έχω ξαναπεί, τέτοια αυτοσχέδια εργαλεία είναι σχεδιασμένα για τις ανάγκες του καθενός και δεν είναι απαραίτητο ότι θα βολέψουν κι άλλους. Το συγκεκριμένο με βολεύει κυρίως γιατί μπορεί να πάρει πολλά και διαφορετικά πράγματα. Οι πιο ηλικιωμένοι μελισσοκόμοι τα φτιάχνουν πιο ανθεκτικά για να μπορούν να κάθονται επάνω τους όταν κουράζονται.

014

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال