Δρόμο για τα 70 σεντς παίρνει το βαμβάκι στο χρηματιστήριο όσο κατανάλωση και ζήτηση ενισχύονται

 


Δρόμο για τα 70 σεντς παίρνει το βαμβάκι


Είναι τέτοια τα θεμελιώδη στην αγορά βάμβακος, που πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για μια σταθερά ανοδική τάση (bullish) που θα επιτρέψει στο προϊόν να εδραιωθεί σε επίπεδα άνω των 70 σεντς. Την ίδια στιγμή οι πιο «απαισιόδοξοι» θεωρούν ότι δύσκολα θα μπορέσει να αντέξει το κύμα ρευστοποιήσεων που θα σημάνει μια περαιτέρω ενίσχυση της τιμής.

Σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο διάστημα η τιμή στο χρηματιστήριο για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου, κλείνει πέριξ των 69 σεντς η λίμπρα, όσο τα συμβόλαια Μαΐου και Ιουλίου βρίσκονται πάνω από τα 70 σεντς η λίμπρα. Παρά το γεγονός ότι τα θεμελιώδη εμφανίζουν στοιχεία βελτίωσης, με την κατανάλωση και τη ζήτηση να ενισχύονται στις αγορές της Ασίας, ενώ παραμένουν σταθερές στην Βόρεια Αμερική, η αγορά παραμένει συντονισμένη στις εξελίξεις των υπόλοιπων χρηματαγορών, αφού εξακολουθούν τα διάφορα επενδυτικά funds χωρίς άμεση επαφή με τον κλάδο, να επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στην αγορά αυτή.

Ωστόσο, την ανάκαμψη της φυσικής αγοράς ήρθε να επικυρώσει η έκθεση προσφοράς και ζήτησης Οκτωβρίου του αμερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA), η οποία, παρά το γεγονός ότι δεν γνώρισε τον αναμενόμενο ενθουσιασμό από τους επενδυτές, χαμηλώνει τα παγκόσμια τελικά αποθέματα στις 101 εκατ. μπάλες, την παγκόσμια παραγωγή στις 116 εκατ. μπάλες και την παγκόσμια κατανάλωση στις 114 εκατ. μπάλες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκθεση δεν καταγράφει τις απώλειες που υπέστη η αμερικανική σοδειά από τον πρόσφατο τυφώνα, που εκτός των άλλων αφήνει εκτεθειμένο σε υψηλές  υγρασίες το 40% με 50% της παραγωγής σε σημαντικά παραγωγικά κέντρα της χώρας.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, όσο περισσότερο εμπεδώνεται η απώλεια της παραγωγής, τόσο θα ενισχύονται οι τιμές στο χρηματιστήριο, με δεδομένο ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά, εν προκειμένω τα επενδυτικά funds, διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους και εξακολουθήσουν να τοποθετούνται σε άνοδο της τιμής. 

Εν τω μεταξύ, στα 41 λεπτά στο χωράφι φτάνουν πλέον οι διαπραγµατεύσεις ανάµεσα σε παραγωγούς και εκκοκκιστές για το σύσπορο βαµβάκι στην ελληνική αγορά, µε πρόβλεψη για πριµ 2 ή 3 λεπτών έξτρα στις ποικιλίες µε υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για µια «πρόοδο» στις προσφορές σχετικά µε την τιµή του προϊόντος, αφού υπενθυµίζεται ότι νωρίτερα γινόταν λόγος για αντίστοιχα επίπεδα, αλλά µε παράδοση στην αυλή του εκκοκκιστηρίου. Σηµειωτέον ότι το επιπλέον πριµ των 2 λεπτών αφορά 10 ποικιλίες και των 3 λεπτών άλλες 5 ποικιλίες µε ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda.

Εκεί γίνεται λόγος και για µια αξιόλογη προπώληση που έκανε η εταιρεία «Καραγιώργος ΑΒΕΕ», η οποία φόρτωσε οχτώ κοντέινερ εκοκκισµένο βαµβάκι νέας εσοδείας από τα εκκοκκιστήρια της Ένωσης Τρικάλων, µε αποστολή στο εξωτερικό.

Πηγή - agronews.gr

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال