Ο βασιλικός πολτός! - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Τετάρτη

Ο βασιλικός πολτός!Ο βασιλικός πολτός! Τι είναι και πως πρέπει να καταναλώνεται .

Βασιλικός Πολτός είναι υποκρεμώδης, λευκή ή υποκίτρινη ουσία, όχι γλυκιά, υπόξυνη και λίγο καυστική, με ιδιάζουσα οσμή. Παράγεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών ηλικίας 7 – 13 ημερών. Οι μέλισσες και οι κηφήνες τρέφονται με αραιωμένο πολτό μόνο, για 3 ημέρες μετά την εκκόλαψη τους από το αβγό και ζουν 1,5 – 3 μήνες, η μάνα όμως συνεχίζει να τρέφεται μόνο με βασιλικό πολτό για όλη τη ζωή της και ζει μέχρι 5 χρόνια, παράγοντας αφάνταστο όγκο αβγογέννας . Αυτά τα δεδομένα ώθησαν σε έρευνα για τα στοιχεία που περιέχει και βρέθηκαν: πρωτεϊνη, λιπαρά, σάκχαρα, τέφρα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β:Β1 ή θειαμίνη, Β2 ή ριμποφλαβίνη, Β6 ή πυριδοξίνη. Ακόμη παντοθενικό οξύ σε πολύ μεγάλη ποσότητα. Ο βασιλικός πολτός σε ποσότητα 50 χιλιοστά του γραμμαρίου την ημέρα δίνει στον άνθρωπο ευεξία, τόνωση του νευρικού συστήματος, μειώνει την δυσθυμία, την έλλειψη αυτοπεποίθησης  και τη νευρασθένεια. Αργότερα βρέθηκαν ορμόνες και βακτηριοκτόνες ιδιότητες και ότι ωφελεί τους ηλικιωμένους και τους αδύνατους οργανισμούς. Βοηθάει στην τακτοποίηση της αρτηριακής πίεσης, στις νευροψυχώσεις, το έλκος του δωδεκαδακτύλου, την αύξηση της όρεξης των παιδιών και τη θεραπεία ατροφικών βρεφών. Περιέχει ακόμη γενετήσιες ορμόνες, που βοηθούν τους άνδρες στη σεξουαλική ικανότητα και τις γυναίκες στην ωορρηξία, την  γαλακτοπαραγωγή και την αγγείωση του δέρματος. Ακόμη, εμποδίζει την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων και εφαρμόζεται στη θεραπεία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

 Δοσολογία: Για τη συντήρηση του οργανισμού η δόση είναι 1/5 του γραμμαρίου το πρωί, κάτω από τη γλώσσα για να απορροφηθεί από τα γάγγλια (και όχι μέσα από το στομάχι σαν τροφή). Συνοδεύεται με κουταλάκι δοσοληψίας και συντηρείται στο ψυγείο (όχι στην κατάψυξη). Η απαιτούμενη ετήσια ποσότητα είναι 20 γραμμάρια το πολύ, εκτός αν συντρέχει ειδική ανάγκη (κατά τη γνώμη του γιατρού).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου