Ποιότητα Μελιού - Μελισσοκομικά και Αγροτικά νέα

Breaking

Header Ads Widget

Facebook-Filler-for-728x90-Banner-ad

11/11/20

Ποιότητα Μελιού

 


Ποιότητα Μελιού 


Το μέλι πρέπει να έχει καθορισμένες προδιαγραφές ασφάλειας  ικανοποίησης του καταναλωτή,που αυτό σημαίνει να είναι φυσικό προϊό,ν  δηλαδή όπως το παράγουν οι μέλισσες,ποιοτικά άριστο και να μην υποβαθμίζεται  ποιοτικά με λανθασμένους μελισσοκομικούς χειρισμούς συσκευασίας και αποθήκευσης ή περιβαλλοντική  ρύπανση κλπ.

Έτσι είναι χρήσιμο να αναλυθούν οι λανθασμένοι μελισσοκομικοί χειρισμοί και να αποφεύγονται,για την προστασία των μελισσοκομικών προϊόντων,σύμφωνα με τα επόμενα:

1)ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ:Η τροφοδοσία των μελισσών είναι οι χυμοί και η γύρη από τα φυτά,δηλαδή φυσικές τροφές ,πλούσιες σε υδατάνθρακες,πρωτεϊνες,βιταμίνες,μεταλλικά στοιχεία και άλλα πολλά συστατικά,που όμως δεν υπάρχουν στα γνωστά  συνθετικά σκευάσματα που κυκλοφορούν,όπως είναι τα σιρόπια και τα ζαχαροζύμαρα ή πρωτεϊνική γυρεόπιτα,που χρησιμεύουν για την ανάπτυξη  ή τη διάσωσή τους αλλά όχι για την παραγωγή μελιού.Η ζάχαρη και η ισογλυκόζη όταν αποθηκεύoνται από τις μέλισσες υποβαθμίζουν την ποιότητα του μελιού και αυτό συμβαίνει,όταν ο μελισσοκόμος  τις χρησιμοποιεί στις μέλισσες κοντά στην κύρια ανθοφορία ή πριν ,αλλά οι μέλισσες έχουν κάνει αποθήκευση στα κελιά που θα  δώσουν τη ν κανονική σοδειά του μελισσοκομείου,όμως με προϋπάρχουσα νοθεία ,για να  γίνει το μέλι απαράδεκτο προϊόν.

2)ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ:Μειώνει την επιθετικότητα των μελισσών,όμως αλλοιώνει και το φυσικό άρωμα του μελιού.Και για το κάπνισμα καίγονται διάφορα υλικά,που έχουν ερευνηθεί από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ.και έχει διαπιστωθεί ,ότι οι πευκοβελόνες πρόσθεσαν στο μέλι 21 εξωγενείς πτητικές ενώσεις,11 το πριονίδι ξύλων,9 από καπνό καλουμέτ και από ξηρά κηπαρισσόφυλλα,αλλά μικρή ήταν η επίδραση από από τον καπνό της ίσκας που πρέπει να προτιμάται.Κύρια όμως πρέπει να γίνεται ελαφρό κάπνισμα και ήρεμο για τις μέλισσες και προ παντός  κατά τον τρύγο για να μην αλλοιώνονται τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μελιού.

3)ΤΡΥΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ: Γίνεται στα πλαίσια που έχουν σφραγιστεί τα κελιά των κηρηθρών  κατά τα 2/3,για να μην αποθηκευτεί μέλι  με αυξημένη υγρασία,που είναι επικίνδυνη για  ξύνισμα  ή να προσλάβει εξωγενείς πτητικές ενώσεις (οσμές) κλπ και να υποβαθμιστεί ποιοτικά.

4)ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΜΕΛΙΟΥ:Το μέλι σαν φυσικό πρϊόν δεν χρειάζεται κάποια επεξεργασία.Όμως υπάρχουν περιπτώσεις ρευστοποίησης κρυσταλλωμένου μελιού ή ομογεοποίησης  για παρασκευή μειγμάτων μελιού,που έχουν διαφορετική πυκνότητα,ή ακόμη για τη ροή (κινητικότητα)στις γραμμές συσκευαστηρίου ,που  χρειάζεται να θερμανθεί,αλλά ελεγχόμενα  για αποφυγή υψηλής θέρμανσης, που υποβαθμίζει την ποιότητά του,καθώς σχηματίζονται φουρανικά παράγωγα,όπως είναι η HMF,που λέγεται :»ζ-υδροξυμεθυλοφουρφουράλη» και αυτό συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του φθάσει στους 45 βαθμούς Κελσίου,που αυτό πρέπει να ελεγχθεί κατά τη διεργασία του.

5)ΥΛΙΚΟ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΜΕΛΙΟΥ: Το υλικό της συκευασίας πρώτιστα πρέπει να έλκει την προτίμηση του καταναλωτή.Κύρια όμως σχετίζεται και με την ποιότητα του μελιού ,αφού δεν πρέπει το υλικό της συσκευασίας να μεταφέρει συστατικά του στη μάζα του μελιού ,για προστασία της ανθρώπινης υγείας,αλλά και γενικότερα να  μην τροποποιεί απαράδεκτα το μέλι,με αλλοίωση των οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών.Η χρήση ακατάλληλου υλικού  μπορεί να προκαλέσει αυτή την υποβάθμιση.

6)ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΜΕΛΙΟΥ:Σαν φυσικό προϊόν το μέλι διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα για την κατανάλωσή του μετά την συγκομιδή του,αν διατηρηθεί σε κανονικές συνθήκες,που να μην υπαρχει υγρασία,να μην είναι  εκτεθημένο στο φως και ιδίως σε ήλιο και η θερμοκρασία του χώρου να είναι αυτή του δωματίου ,δηλαδή των 20-25  βαθμών Κελσίου,για να μην επηρεάζεται το χρώμα και το άρωμά του και να μην προκύψουν στη μάζα του ανεπιθύμητα συστατικά,όπως το HMF  με μείωση της βιολογικής του αξίας.

7)ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΜΕΛΙΟΥ:Αυτή προέρχεται από την αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα,που συνεχώς αυξάνεται και επιβαρύνει το περιβάλλον με χημικές ενώσεις,που επηρεάζουν  την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά των μελισσών,επομένως και την ποιότητα των προϊόντων που παράγουν,αλλά το πρόβλημα είναι  γενικότερο,που επεκτείνεται πέρα από τις μέλισσες  και σε βάρος της ποιότητας της ανθρώπινης διατροφής και του αέρα που αναπνέουμε στις μεγαλουπόλεις -κλιβάνους καυσαερίων οχημάτων κλπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου