Αμερικάνικη Σηψιγονία

 


Αμερικάνικη Σηψιγονία

Αίτιο: Το βακτήριο του Βάκιλλου Λάρβε, για όλα τα είδη γόνου μελισσιών.

Παθογένεση: Η λήψη με την τροφή σπόρων του βακτηρίου. Οι προνύμφες μεγαλύτερες των 3 ημερών, προσβάλλονται λιγότερο γιατί απομακρύνουν τους σπόρους με τα περιττώματά τους. Οι σπόροι βλαστάνουν στο στομάχι του εντόμου, μετακινούνται στην σωματική κοιλότητα, πολλαπλασιάζονται και σπορογονούν.

Συμπτώματα: Αλλοίωση χρώματος κηρήθρων προς βαθύ καφέ, διάσπαρτος γόνος, βαθουλωμένα καλύμματα γόνου και ίσως μικρές τρύπες, σαπίζει η προνύμφη και με εφέλκιση σχηματίζει ελαστική κλωστή, δυσάρεστη οσμή, προνύμφη προσκολλημένη στην εσωτερική επιφάνεια των κελιών.

Αντιμετώπιση:

α) Μέτρα υγιεινής, προφυλάξεις: Απομάκρυνση των νεκρών μελισσιών, βαριά προσβεβλημένα μελίσσια, θανατώνονται, αφαιρούνται πλαίσια με αρχικό στάδιο προσβολής, πλαίσια και κηρήθρες από μολυσμένα καίγονται, κυψέλες απολυμαίνονται με φλόγιστρο, μέτρα περιορισμού της λεηλασίας και η παραπλάνηση, έλεγχος αυστηρός στις συνενώσεις ή την αγορά μελισσιών, άρρωστα μελίσσια δεν συμμεταφέρονται με υγιή μελίσσια, παραμένουν για θεραπεία, σπόροι της ΑΣ καταστρέφονται στους 110 βαθμούς για 2-3 ώρες, στους 140 βαθμούς για 60-90 λεπτά, οι βλαστικές μορφές στους 160 βαθμούς κελσίου για 15 λεπτά.

β) Χημικά μέσα: Μόνο τεραμυκίνη με δραστική ουσία το αντιβιοτικό οξυτετρακυκλίνη (αναστέλλει  τη βλάστηση και τη σπορογέννεση του Βάκιλλου Λάρβε, όμως δεν επιδρά στους σπόρους του βακτηρίου και προσωρινά αντιμετωπίζει την ασθένεια. Και το σκεύασμα εφαρμόζεται με τους εξής τρόπους:

  • Σε ανάμιξη με κρυσταλλική ζάχαρη ή άχνη. Πάνω στους κηρηθροφορείς χωρίς να πέσει σε κελιά γόνου, οι μέλισσες να έχουν νερό για να πάρουν τη ζάχαρη. Σε κάθε θεραπευτική επέμβαση δίνονται συνολικά 100 γραμμάρια τεραμυκίνη σε 25 μελίσσια των 10 πλαισίων. Τρεις επεμβάσεις σε 4-5 μέρες.
  • Διάλυση στο σιρόπι αλλά το αντιβιοτικό σε 24 ώρες χάνει τη δραστικότητά του και γι’ αυτό δίνεται σε μικρές ποσότητες ώστε να καταναλωθεί αμέσως. Όταν ραντίζεται στις μέλισσες να είναι αραιό (7 λίτρα νερό
    + 1 ζάχαρη) και να μην κολλούν φτερά των μελισσιών. Οι επεμβάσεις 3 σε 4-5 μέρες.
  • Με ανάμειξη ζάχαρης κρυσταλλικής ή άχνης περιτυλιγμένης  σε χαρτί. Το μείγμα τεραμυκίνης και ζάχαρης απλώνεται ομοιόμορφα σε κομμάτι εφημερίδας ή σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας διαστάσεων 25Χ25, περιτυλίγεται και πιάνεται και στα δυο άκρα με συνδετήρα. Οι μέλισσες έρχονται σε επαφή με τις διπλωμένες στιβάδες και το σκεύασμα παραμένει για μεγαλύτερο χρόνο στην κυψέλη και το υλικό τοποθετείται με μια μόνο επέμβαση. Χωρίς εβδομαδιαίες επεμβάσεις, αλλά σε δυνατά μόνο μελίσσια και επειδή δεν χρειάζονται επαναλήψεις, τοποθετείται τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου, δηλαδή 300 γραμμ. Τεραμυκίνης για 25 μελίσσια.
  • Σε ζαχαροζύμαρο με φυτικό λίπος: 300 γραμμ. Κρυσταλλικής ζάχαρης ή άχνης, 150 γραμμ. Φυτικό λίπος+ 12 γραμμ. Τεραμυκίνης διατηρεί την τροφή μαλακή για μεγάλο χρονικό διάστημα, καταναλώνεται αργά και το αντιβιοτικό διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέσα στην κυψέλη, προσφέροντας θεραπεία έναντι των βλαστικών μορφών του βακτηρίου.


Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال