Χρησιμοποίηση της τροφαποθήκης

 


Τα υπέρ και τα κατά της τροφαποθήκης


Είναι μέθοδος που καθιερώθηκε από μελισσοκομικές αυθεντίες,σε ιστορική αναδρομή τριών γενεών ( Γ. Ντεμούθ και Ε. Ρούτ του οίκου Ρούτ).

Μέθοδος καθιερωμένη στην σοβαρή και έγκυρη μελισσοκομία,όμως άγνωστη στην αυτοσχέδια,ρουτινιάρικη και έρπουσα.

Μέσα σε μια παλίρροια ασόβαρων και χαοτικών συζητήσεων του τύπου ποδοσφαίρου, κυνηγιού και εύκολου πλουτισμού, όπως το ΠΡΟ-ΠΟ, πώς να εισβάλλει η έννοια της μελισσοκομικής τροφαποθήκης και αν τολμήσει, αυτοδικαίως αποβάλλεται, αφού το καθιερωμένο πιστεύω των οιωνεί μελισσοκόμων είναι,  ότι οι μέλισσες μπορούν να τραφούν και να μεγαλουργήσουν και με τη ζάχαρη. Γενικά και διάχυτα αυτή  η εκδοχή έχει επικρατήσει, με ευθύνη  και των ειδικών της μελισσοκομίας (υπάρχει πρόσφατη ειδική ανάρτησή μας ).

Η τροφαποθήκη στη  μελισσοκομία είναι το πάνω πάτωμα στην κυψέλη,το σπίτι των μελισσών,που περιέχει 9-13 κιλά μέλι(κατά Ν.Νικολαίδη),ποσότητα άμεσης απόρριψης από τους δήθεν μελισσοκόμους και έμμεσης καταδίκης  και εκτέλεσης της μελισσοκομίας, που τρέφεται  με μονοσακχαρίτες ,αυτούς που περιέχονται στο προϊόν της, το μέλι και όχι με δισακχαρίτες που είναι η σουρκρόζη (ζάχαρη ) και τις καταστρέφει.

Δεν διδάχτηκαν οι μελισσοκόμοι, ότι αυτή η ποσότητα μελιού που θα μειώσει το εισόδημά τους, μία φορά γεμίζει τις τροφαποθήκες των μελισσιών και δεν είναι απώλεια,επένδυση είναι στην τράπεζα του μελισσοκομείου των, όχι τοκογλυφική, αλλά ανταποδοτική σε πολλαπλάσιο εισόδημα δικό του, του μελισσοκόμου, αλλά και της υγείας των μελισσιών του, αν τις αγαπάει και δεν τις καταδυναστεύει.

Οι μέλισσες δεν μπορούν να ξεχειμωνιάσουν με ζαχαροσιρόπια, η τροφή που τους έδωσε  ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ είναι το μέλι και αν τους το αποστερήσουμε,ή το βάλουμε τσιγκούνικα στην τροφαποθήκη τους  και τους τελειώσει το χειμώνα, πεθαίνουν από πείνα, λιμοκτονία και τότε χάνεται το μελισσοκομικό κεφάλαιο του τσιγκούνη μελισσοκόμου.

Όμως, ξεφύγαμε λίγο από το θέμα μας, από αγάπη για τις μέλισσες κάναμε αυτό το κήρυγμα και για εκτόνωση, δική μας και ίσως και δική σας. Για όσους δεν συμφωνούν, ας δεχτούν τουλάχιστο μια συμβουλή, ότι δεν πρέπει να συνεχίσουν τη μελισσοκομία, θα απογοητευτούν και μη το πάρουν τοις μετρητοίς που λέμε,αφού η μελισσοκομία θαυμασμός,κλίση και αγάπη είναι , σπάνια πλουτισμός.

Πλεονεκτήματα της τροφαποθήκης:

  • Δυνατά μελίσσια, κυρίως την άνοιξη να εκμεταλλευτούν την πρώιμη ανθοφορία.
  • Έγκαιρος διπλασιασμός του μελισσιού, για την εφαρμογή της μεθόδου των δύο βασιλισσών .
  • Πρόληψη σμηνουργίας.
  • Αυτόματη ανανέωση των βασιλισσών, με προσωρινή χρησιμοποίηση της τροφαποθήκης σαν παραφυάδας.
  • Μελίσσια δυνατά για μεγάλη συλλογή.
  • Καλή διαχείμαση.
  • Μειωμένη ανάγκη επίβλεψης.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιείται η τροφαποθήκη:

  • Για να αυξηθούν εργάτριες  που θα φέρουν τη σοδειά και αυτό χρειάζεται μέλι και γύρη.
  • Η τροφαποθήκη δεν πρέπει να τρυγιέται , για να βοηθήσει την πρώιμη εκμετάλλευση.
  • Δεν τρυγιέται, για να διαχειμάσουυν οι μέλισσες.
  • Εξαντλείται από την έντονη ανάπτυξη του μελισσιού.
  • Αφαιρείται αν η ανθοφορία είναι καθυστερημένη.
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال