Νοέμβριος : Μέλισσες και μελισσοκόμος - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Σάββατο

Νοέμβριος : Μέλισσες και μελισσοκόμος


 Νοέμβριος : Μέλισσες και μελισσοκόμος

Νοέμβριος και Μέλισσες:Οι μέλισσες συνεχίζουν να συγκεντρώνονται για το χειμώνα. Μπορούν να μην κάνουν ακόμα μια πλήρη χειμερινή «μελισσόσφαιρα» μπορούν όμως συχνά να την σπάσουν, τις θερμές ημέρες και να την σχηματίσουν ξανά τη νύχτα.


Νοέμβριος και Μελισσοκόμος:
Από τον προηγούμενο ήδη μήνα, θα πρέπει ο μελισσοκόμος να έχει φροντίσει ώστε τα μελίσσια να εκμεταλλευτούν τις ανθοφορίες του φθινοπώρου, να εκτρέψουν γόνο προκειμένου να ανανεωθεί ο πληθυσμός του μελισσιού.

Οι νέες «φθινοπωρινές» μέλισσες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και είναι αυτές που θα φροντίσουν για την επιβίωση του μελισσιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθώς και για την είσοδο στην παραγωγική περίοδο μόλις η περιοχή, η εποχή και οι θερμοκρασίες το επιτρέψουν.

Στους Μελισσοκομικούς χειρισμούς του Νοεμβρίου τα μελίσσια αν δεν έχουν ήδη μεταφερθεί μεταφέρονται στον τόπο διαχείμασης.
Τοποθετούνται σε μέρος τέτοιο ώστε να εκμεταλλεύονται την ηλιοφάνεια του χειμώνα κατά το μέγιστο δυνατό και να προστατεύονται από τους τοπικούς ανέμους και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ανάλογα πάντα με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες, την περίοδο αυτή το μελίσσι «ξεγονεύει» και είναι η κατάλληλη εποχή για θεραπεία ενάντια στη βαρρόα. Στη Βιολογική Μελισσοκομία ο πιο συμφέρον και εύκολος τρόπος είναι η ενστάλαξη με οξαλικό οξύ.
Εκτός από τη θεραπεία γίνεται την εποχή αυτή και προσεκτική επιθεώρηση γενικά της κατάστασης κάθε κυψέλης για να διαπιστωθεί η δυναμικότητα της κυψέλης και η δυνατότητα ασφαλούς «ξεχειμωνιάσματος».
Με τη πτώση της θερμοκρασίας, περιορίζουμε την είσοδο της κυψέλης με «πορτάκια» για να αποφύγουμε την εισβολή εχθρών (π.χ. ποντίκια) και ψυχρού αέρα. Όταν η θερμοκρασία πέσει σημαντικά οι μέλισσες ησυχάζουν και σχηματίζουν «μελισσόσφαιρα» για να μπορέσουν να διατηρήσουν εσωτερικά τη θερμοκρασία που απαιτείται. Στη φάση αυτή είναι σημαντικό, με τη σωστή διάταξη των πλαισίων, κοντά στη μελισσόσφαιρα, να υπάρχει διαθέσιμη τροφή. Απειλή του χειμώνα στην ουσία είναι η λιμοκτονία και όχι το ψύχος.
Μεριμνήστε για τον εξοπλισμό του επόμενου έτους.

Πηγή:  http://www.honey-center.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου