Χρήσιμες μελισσοκομικές πληροφορίες

 


Χρήσιμες μελισσοκομικές πληροφορίες 

  1. Συντήρηση πλαισίων μελιού που τρυγήθηκαν σε ψυκτικό, μείον (-) 16 βαθμούς κελσίου, τις προστατεύει από τον κηρόσκορο, αλλά όχι  από βακτήρια και μύκητες.
  2. Η γύρη που προέρχεται από γυρεοσυλλέκτες στην είσοδο της κυψέλης μειονεκτεί σημαντικά από αυτήν που αποθηκεύουν οι μέλισσες στις κηρήθρες της κυψέλης που είναι περισσότερο θρεπτική, γιατί οι μέλισσες προσθέτουν περισσότερα ένζυμα και οργανικά οξέα ,που έχουν επεξεργαστεί. Αλλά αυτή η γύρη δεν αφαιρείται από την κηρήθρα χωρίς καταστροφή. Όμως  αν προστεθεί στη γύρη των γυρεοπαγίδων άχνη( ελληνική ς ζάχαρη ς) χωρίς άμυλο ,και μέλι, ζυμωμένα σε γυρεόπιτα οι μέλισσες την καταναλώνουν.
  3. Καταπολέμηση των βαρρόα γίνεται αποτελεσματικά με το διένυδρο οξαλικό οξύ,που υπάρχει πληρέστατη ανάρτησή  Η διαδικασία είναι απλή, οικονομική και αποτελεσματική 100% όταν γίνεται εφαρμογή το Δεκέμβρη ,που είναι ξεγόνιαστα τα μελίσσια και η θερμοκρασία περιβάλλοντος 3-8 βαθμούς, με βρέξιμο όπου  υπάρχουν μέλισσες στα διάκενα των πλαισίων. Παραπονιούνται για αποτελεσματικότητα, όσοι δεν έκαναν σωστή εφαρμογή και έτσι πρέπει να εφαρμόσουν άλλο τρόπο καταπολέμησης, όπως είναι η χρήση θυμόλης. Αυτή έχει ακαρεοκτόνο δράση, όπως μας πληροφορεί η Μελισσοκομική Επιθεώρηση: όταν διαλύεται πολύ καλά 4 γραμμάρια από αυτή, σε 4 γραμμάρια οινοπνεύματος των 75% βαθμών. Και στη συνέχεια να κοπούν τεμάχια 6Χ4 εκατοστά από απορροφητικό βιτέξ και σε κάθε μελίσσι να τοποθετηθούν διαγώνια 2 μόνο τεμάχια στους κηρηθροφορείς,με πότισμα στο καθένα με συριγγα 3,5 ΜL.Όμως αυτό να γίνει μία φορά  την εβδομάδα,αλλά για 3 εβδομάδες.Και προσοχή τον Οκτώβρη να μην υπάρχει κίνδυνος  για άνοδο της θερμοκρασίας,που αυξάνει την εξάτμηση της διαλυμένης θυμόλης.
  4.  Αποτελεσματικότητα ικανοποιητική 50% (δηλαδή τα μισά βαρρόα θα παραμείνουν). Η λύση βέβαια αρκετά καλή, οικονομική και ακίνδυνη σε σχέση με άλλα  τοξικά υλικά και να θυμηθούμε  το ποσοστό επιτυχίας 100% με το οξαλικό, έτσι  για  τη σύγκριση και την  απλότητα της μεθόδου του οξαλικού.
  5. Την Άνοιξη τα δυνατά μελίσσια χτίζουν πολλές κηρήθρες και η αφαίρεση χτισμένων πλαισίων με πρόσθεση φύλλων από τα μέτρια, είναι καλός χειρισμός ,που οδηγεί στην συνολική και σύμμετρη ανάπτυξη του μελισσοκομείου. Και την αποφυγή σμηνουργιών από τα δυνατά. Σ’ αυτή δε την προσπάθεια συμφέρει να γίνεται τροφοδοσία για την επίσπευση του χτισίματος. Επιπλέον ωφέλεια προκύπτει ,ότι με την ανανέωση των κηρηθρών έχουμε μείωση των ασθενειών αφαιρώντας τις παλιές κηρήθρες. Με αυτόν τον τρόπο, σε ένα δεκάρι μελίσσι αφήνοντας μόνο μια κηρήθρα με ανοιχτό γόνο και συμπληρώνοντας 5 φύλλα, τινάζοντας τον πληθυσμό μέσα και τροφοδοτώντας για μια εβδομάδα με σιρόπι κάθε μέρα, θα προκύψουν χτισμένες κηρήθρες για βοήθεια των αδύνατων μελισσιών.
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال