Ταχύτητα κρυστάλλωσης Ελληνικών μελιών
ΚΑΤΗΓΟΡIΑ ΜΕΛΙΟY | ΧΡΟΝΟΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗΣ ΜΗΝΕΣ |
Πευκόμελο | 24 |
Ελάτης | Δεν κρυσταλλώνει |
Καστανιάς | 12-18 |
Θυμαριού | 8-18 |
Πορτοκαλιάς | 1-3 |
Βαμβακιού | 1-2 |
Ερείκης | 2-3 |
Ηλίανθου | 1-2 |
ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ:
Μερική απομάκρυνση των πυρήνων συμμπύκνωσης:
Μετά τον τρύγο τα δοχεία ή βαρέλια με το τρυγημένο μέλι κλείνονται καλά και αφήνονται αμετακίνητα σε ένα σχετικά ζεστό δωμάτιο.
Και όταν ανεβούν αφρός , κεριά , γύρες κλπ στην επιφάνεια αυτά όλα απομακρύνονται προσεκτικά.
Το φιλτράρισμα με ειδική σήτα για κατακράτηση και των λεπτών δυσδιάκριτων τριμματων και σκόνης της γύρης αποδίδει καλό αποτέλεσμα ως προς την καθυστέρηση της κρυστάλλωσης ,μειώνει όμως τη θρεπτική αξία του μελιού,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου