Ασκοσφαίρωση

 



Ασκοσφαίρωση

Αίτιο: Ο μύκητας Ασκόσφαιρα Άπις, που είναι οικογένεια.

Παθογένεση: Προσβάλλει εργάτριες, κηφήνες και βασίλισσα, στο στάδιο προνύμφης ηλικίας μεγαλύτερης των 3 ημερών.

Μόλυνση: Γίνεται από σπόρια που βρίσκονται στην τροφή της προνύμφης και βλασταίνουν στο πίσω μέρος του στομάχου και οι μυκηλιακές υφές σε 48 ώρες, απλώνονται σε όλα τα στάδια του σώματος της προνύμφης, εκτός από τις τραχείες. Oι προνύμφες πεθαίνουν από ρήξη των ζωτικών οργάνων και των ιστών του σώματός τους, του θρεπτικού   ανταγωνισμού που δέχεται από τον μύκητα και από τις τοξίνες του. Το μυκήλιο διαρρηγνύει τον εξωσκελετικό της προνύμφης και καλύπτει όλο το σώμα της με παχύ στρώμα μυκηλιακών υφών. Η μουμιοποιημένη προνύμφη έχει άσπρο, με ασπροκίτρινο χρωματισμό μέχρι νασχηματιστούν τα σπόρια του μύκητα, ενώ αντίθετα σταχτοπράσινο – μαύρο όταν σχηματιστούν.

Εποχιακή εμφάνιση Ασκοσφαίρωσης: Σε όλες τις εποχές που υπάρχει γόνος. Έξαρση νωρίς την Άνοιξη, όταν επεκτείνεται ο γόνος.  Τις κρύες νύχτες αδυνατούν να διατηρήσουν σταθερή θερμοκρασία 35 βαθμούς, όπως και  το Καλοκαίρι  με τη διακοπή της νεκταροέκκρισης.

Τρόποι μετάδοσης: Από τα σπόρια που βρίσκονται στο μέλι, τη γύρη, στα τοιχώματα της κυψέλης και στο στομάχι των ενήλικων μελισσιών. Τα σπόρια είναι μολυσματικά για 2 χρόνια στο μέλι, στη γύρη 1 χρόνο, στο περιβάλλον 15 χρόνια.

Μεταφέρονται από μελίσσι σε μελίσσι με τον αέρατο νερό, τις μέλισσες, το μελισσοκόμο και από έντομα που ενδημούν στην κυψέλη.

Παράγοντες που ευνοούν την ασθένεια: Βροχερή και υγρή Άνοιξη, ξηρό Καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες.

Συχνές επιθεωρήσεις την Άνοιξη και χειρισμοί, πτώσης θερμοκρασίας στην περιοχή του γόνου (πρόωροι χωρισμοί, σμηνουργία, αδύνατα μελίσσια κ.λ.π.).

Γενετική προδιάθεση :Υπάρχουν μελίσσια που δεν απομακρύνουν τις μουμιοποιημένες προνύμφες τόσο γρήγορα όσο άλλα.

Διαρκής τροφοδοσία με σιρόπι, υποκατάστατα γύρης, ξινισμένα μέλια και μελισσοτροφές συμβάλλουν στην ανάπτυξη της μόλυνσης

Παραμονή των μαύρων παλιών κηρηθρών στην κηψέλη. Συχνή χρήση αντιβιοτικών.

Συμπτώματα Ασκοσφαίρωσης: Διάσπαρτος ο γόνος, με βαθουλωμένα καλύμματα, έχουν μικρές τρύπες και παρατηρούμε μουμιοποιημένες προνύμφες στην είσοδο και τη βάση της κυψέλης.

Χημικά μέσα εναντίον της ασκοσφαίρωσης (επιλέγονται οι πιο αποτελεσματικές χρήσεις) ως εξής:

  1. Θυμόλη: Εμποτίζονται απορροφητικά χαρτιά διαστάσεων 30Χ20 cm, με αλκοoλικό διάλυμα θυμόλης 0,7%. Θεραπεία σχεδόν πλήρης. Τα χαρτιά να απομακρυνθούν από τα μελίσσια μετά από ένα μήνα διαφορετικά επηρεάζεται αρνητικά ο γόνος.
  2. Fesia Form: Απολυμαντικό: Ψεκάζεται στα πλαίσια του γόνου 4%. Δίνει καλά αποτελέσματα σε μια εβδομάδα. Δεν παρατηρείται επαναμόλυνση για ένα χρόνο.
  3. YoucoluckΈτοιμο σκεύασμα. Χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες της παρασκευάστριας εταιρίας. Αποτελεσματικό. Προκαλεί αναστάτωση του μελισσιού και πιθανούς θανάτους βασιλισσών. Εγκεκριμένο στην Ιαπωνία.

Αντιμετώπιση Ασκοσφαίρωσης:

Α) Μέτρα υγιεινής και προφύλαξης

  • Διατηρούνται δυνατά μελίσσια.
  • Απομακρύνονται οι μουμιοποιημένες προνύμφες από τη βάση και την είσοδο της κυψέλης.
  • Ανανεώνονται οι μαύρες και παλιές κηρήθρες.
  • Αντικαθίστανται οι βασίλισσες κάθε δεύτερη χρονιά και η βασιλοτροφία γίνεται από μελίσσια που προσβάλλονται λιγότερο από την ασθένεια.
  • Το μελισσοκομικό υλικό απολυμαίνεται με φλόγιστρο, χλωρίνη ή σόδα. Οι κηρήθρες με βαριά προσβολή καίγονται.
  • Αποφεύγονται οι συχνές επιθεωρήσεις και οι επεμβάσεις, νωρίς την Άνοιξη. Διευκολύνεται ο αερισμός και η απομάκρυνση της υγρασίας από την κυψέλη.

Β) Χημικά μέσα

Στην Ελλάδα και γενικά στις χώρες-μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης δεν υπάρχει κανένα εγκεκριμένο σκεύασμα εναντίον της ασκοσφαίρωσης. Η αντιμετώπιση της ασθένειας τ0 1998 γινόταν με κάποιες ουσίες ,που περιόριζαν τη μόλυνση,επηρέαζαν όμως  αρνητικά το γόνο (Θρασυβούλου ,Πρακτική Μελισσοκομία 2012 σελ 124).Και έτσι προτείνεται σε περιπτώσεις βαριάς προσβολής να αποσύρονται οι βαριά προσβλημένες κηρήθρες και να περιορίζεται το μελίσσι στα πλαίσια που μπορεί να καλύπτει,όμως και να τροφοδοτείται για ένα μήνα με ζαχαροζύμαρο και να γίνεται συχνός καθαρισμός της βάσης της κυψέλης,που σαυτό διευκολύνουν οι κινητές βάσεις.

Πηγή tomelissi.wordpress.com

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال