Βασιλικό Διάφραγμα και χρήσεις του στη μελισσοκομία

 


Βασιλικό Διάφραγμα


Είναι ένα βασικό εργαλείο και πρέπει πάντα να υπάρχουν μερικά στο μελισσοκομικό αυτοκίνητο. Υπάρχει στα μελισσοκομικά καταστήματα σε προσιτή τιμή και σε δύο τύπους:

  • Το συρμάτινο που αντέχει στο χρόνο και
  • το φτηνό, το πλαστικό που ξηραίνεται και φθείρεται στο χρόνο, αλλά και τα περάσματά του  έχουν αιχμηρές γωνιές από το κόψιμο της πρέσσας και αυτές ξύνουν, τραυματίζουν και αποτριχώνουν τις μέλισσες όταν περνούν, οπότε έχουν δυσκολία στη συλλογή γύρης.

Το βασιλικό διάφραγμα έχει διάκενα, που μπορούν να περάσουν οι μέλισσες , όχι όμως οι βασίλισσες και οι κηφήνες. Αυτή λοιπόν η κατασκευή  διευκολύνει ,με την τοποθέτησή της μεταξύ δύο ορόφων, να περιορίσουμε τη βασίλισσα σε ένα χώρο. Όμως να μη ξεχνάμε ότι περιορίζουμε και τους κηφήνες  υποχρεωτικά και θα γίνει ζημιά στο  μελίσσι από το θάνατό τους, οπότε πρέπει να ανοίγουμε τρύπα εξόδου στο πίσω μέρος του ορόφου που κλείστηκκαν οι κηφήνες. Βέβαια στη βάση της κυψέλης οι κηφήνες μπαινοβγαίνουν, αλλά δεν μπορούν να  ανέβουν  στον πάνω όροφο, αφού δεν χωρούν να περάσουν από το διάφραγμα.

Η χρήση του διαφράγματος όμως, πρέπει να γίνεται για να εξυπηρετήσουμε κάποιο σκοπό  μόνο, γιατί η άσκοπη παραμονή του στην κυψέλη προκαλεί  καθυστέρηση στην ανάπτυξη του μελισσιού.

Και τώρα πρέπει να αναφερθούμε στις περιπτώσεις που χρησιμεύει το διάφραγμα και αυτές είναι ,οι εξής:

  1. Παραγωγή μελιού:Σε έντονη νεκταροέκκριση στόχος είναι η παραγωγή μελιού. Τότε όμως υπάρχει και έντονη ωοτοκία της βασίλισσας,που τη χρειαζόμαστε για να αναπληρωθεί η δύναμη του μελισσιού, που  χάθηκε στον αγώνα της συλλογής.Όμως η συλλογή μελιού και γόνος μαζί ,θα  μας φέρει προβλήματα  αδιεξόδου,όταν  φθάσουμε στη φυγοκέντρηση των πλαισίων και έρχονται πλαίσια, που περιέχουν γόνο και μέλι, τα οποία κακώς τα πήραμε, αλλά και αν δεν το κάναμε θα περιοριζόταν η παραγωγή. Έτσι λοιπόν πρέπει να προβλέψουμε  στη νεκταροέκκριση να βάλουμε διάφραγμα πάνω από τη βάση της κυψέλης,  ώστε αυτό να περιορίσει τη βασίλισσα και τη γέννα της  κάτω στη βάση (ΓΟΝΟΦΩΛΙΆ)  και οι άλλοι όροφοι να είναι (ΜΕΛΙΤΟΘΑΛΑΜΟΙ),χωρίς  γόνους. Όμως το φθινόπωρο στον πεύκο, που δεν υπάρχει γύρη και γόνος, δεν χρειάζονται διαφράγματα, γιατί καθυστέρηση θα προκαλέσουν στην παραγωγή.
  2. Κατά την παραγωγή βασιλικού πολτού, και βασιλισσών, το διάφραγμα χρησιμοποιείται για την εφαρμογή της μεθόδου του Ντεμαρί  (υπάρχει ανάρτηση). Χρησιμοποιείται διάφραγμα  για να περιοριστεί η βασίλισσα στον κάτω όροφο και στον πάνω να εκτρέφονται βασιλικά κελιά.  Η περίπτωση αυτή μπορεί να συνεχιστεί και για μήνες.
  3. Για  τον έλεγχο της σμηνουργίας σύμφωνα με τη μέθοδο Ντεμαρί, που αρκετές χτισμένες κηρήθρες με τη βασίλισσα περιορίζονται με διάφραγμα στη βάση της κυψέλης. Και οι  επόμενες κηρήθρες με γόνους, τοποθετούνται στον πάνω από το διάφραγμα όροφο, αφού καταστραφούν τα κελιά και μετά 6 μέρες γίνεται έλεγχος για τυχόν νέα κελιά  και καταστροφή τους. Και όταν η τάση της σμηνουργίας  έχει περιοριστεί τότε αφαιρείται και το διάφραγμα για να ενωποιηθεί το μελίσσι.
  4. Τ έλος διάφραγμα χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε Τράπεζα Βασιλισσών. Δηλαδή, με διάφραγμα περιορίζουμε τη βασίλισσα στη βάση της κυψέλης και πάνω από το διάφραγμα, στον όροφο, τοποθετούμε σε κλουβιά προστασίας νέες, γονιμοποιημένες όμως βασίλισσες, που θα τις φροντίσει μέχρι 10 μέρες το μελίσσι.  Όμως για περισσότερες μέρες πρέπει  να μεταφερθούν με τα κλουβιά τους σε άλλη τράπεζα βασιλισσών.
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال