Το "τυφλό" πλαίσιο (Η λύση για άριστο ξεχειμώνιασμα) - Μελισσοκομικά και Αγροτικά νέα

Breaking

Header Ads Widget

144
Youtube

Κυριακή

Το "τυφλό" πλαίσιο (Η λύση για άριστο ξεχειμώνιασμα)

 


Το "τυφλό" πλαίσιο (Η λύση για άριστο ξεχειμώνιασμα)

Είμαι της άποψης πως ένα μελίσσι από την άνοιξη και μετά ( αφού περάσει η εποχή της σμηνουργίας ) θα πρέπει να είναι ¨σφιχτό¨, να έχει δηλαδή τόσα πλαίσια εντός της κυψέλης – όσα μπορεί να καλύψει ο πληθυσμός του κι αν είναι δυνατόν οι μέλισσες να κατακλύζουν τα πλαίσια. Iδιαίτερα όταν δεν υπάρχει ανθοφορία στόχος . Αν το μελίσσι χρειάζεται κάποιο πλαίσιο ακόμα , θα κάνει «γλώσσες» προειδοποιώντας μας Στο «σφίξιμο» αυτό με βοηθά το τυφλό πλαίσιο , ένα ψευδό-πλαίσιο που δημιουργεί έναν τοίχο , ένα τέλος, στην άκρη των 5-6-7 πλαισίων που καλύπτουν οι μέλισσες . Έτσι δημιουργώ μια υποκυψέλη μέσα στην κανονική κυψέλη η οποία μπορεί να μεγαλώσει ή και να μικρύνει μετακινώντας το τυφλό πλαίσιο.   Πεποίθηση μου είναι πως οι μελισσούλες  νιώθουν και είναι πιο ασφαλής , ελέγχουν καλύτερα τον χώρο , την θερμοκρασία , τον εισβολέα κλπ όταν είναι περιορισμένες και με έναν ¨τοίχο¨ στο άλλο άκρο του χώρου που καλύπτουν. 
Τον χειμώνα ιδιαίτερα, πιστεύω πως η χρήση ενός τέτοιου πλαισίου είναι επιβεβλημένη , και ο χειμώνας έρχεται.Το  πλαίσιο αυτό , βιομηχανικά κατασκευασμένο , υπάρχει και στο εμπόριο αλλά μπορούμε εύκολα να τα κατασκευάσουμε και μόνοι μας , δείτε πωςΤα υλικά που χρειαζόμαστε είναι δύο πιχάκια 2 χ 1 εκατ. με μήκος 48 εκατ. , και μια ξύλινη επιφάνια από κόντρα-πλακέ πάχους 8 ή 10 χιλιοστών με διαστάσεις 45 επί 23,5 εκατ.    Λίγο – πολύ , οι διαστάσεις ενός κανονικού πλαισίου


Αν τα φέρουμε δίπλα – δίπλα θα είναι πιο εύκολο να το καρφώσουμε στις αποστάσεις που πρέπει.
Και καρφώνουμε , δεν βιδώνουμε γιατί θα σχιστεί το πηχάκι , με το καρφωτικό ή με καρφάκια λεπτά και μακριά 2.5 εκατ. (βελονάκια) .


Έτοιμο , χαλαρά.Αν τηρήσουμε τις διαστάσεις που αναφέρω, το ψευδοπλαίσιο θα φτάσει σε ύψος τα όρια ύψους της κυψέλης και θα μπορούσε εκεί να στηριχτεί ένα εσωτερικό καπάκι ή ένας τροφοδότης οροφής , αφήνοντας χώρο πάνω στα πλαίσια (ελάχιστο – όσο πρέπει ) για περίπατο από τις μελισσούλες.

Στο πλάι , στο σημείο που το κόντρα – πλακέ πλησιάζει την κερήθρα , πάλι έχουμε το διάστημα – απόσταση που επιτρέπει στις μέλισσες να κυκλοφορούν στο έξω μέρος της τελευταίας κερήθρας, κατακλύζοντας και ελέγχοντας όλο τον χώρο που τους αφήνουμε διαθέσιμο.

Δείτε τα κενά που αφήνει ακάλυπτα .


Δείτε το και σε  χρήση.  Αν και τα ¨κορίτσια¨ είναι ντροπαλά στον φωτογραφικό φακό !


Πηγη http://marathon-honey.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου