Επιλεγμένες μελισσοκομικές συμβουλές #10

 


Επιλεγμένες μελισσοκομικές συμβουλές #10 


  1. Η Αμερικάνικη Σηψιγονία όταν διαγνωστεί σε κάποια μελίσσια ,πρέπει να καταστρέφονται με κάψιμο όλων των κηρήθρων,όπως και νέες απρόσβλητες για να μην γίνει διασπορά της αρρώστιας. Όχι όμως και τις μελωμένες. Η απολύμανση των κηρηθρών γίνεται με καυστική ποτάσα, διαλυμένη σε νερό 1%, δηλ. 100 γραμμ. στα 10 λίτρα νερό. Όπως και στη Νοζεμίαση και άλλες ασθένειες βυθίζονται 15 λεπτά μέσα σε καζάνι. Όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί το διάλυμα είναι έντονα ερεθιστικό στο δέρμα και τα μάτια. Χρησιμοποιούμε ποδιά προστασίας, οξεάντοχα γάντια και προστατευτικά γυαλιά και κοντά σε νερό, μήπως γίνει πιτσίλισμα, για ξέπλυμα αμέσως. Πρώτα τοποθετείται η ποτάσα σε δοχείο και μετά το νερό για να μην εκτινάσσονται σταγόνες. Το χλώριο (χλωρίνη) προκαλεί πρόβλημα στα πλαίσιαστο σύρμα και επιβαρύνει το μέλι, που το κάνει ακατάλληλο.
  2. Αποζημιώσεις για απώλειες μελισσιών από Αμερικάνικη Σηψιγονία, Νοζεμίαση, τη Νοζέμα Απίς, αρκούδες και πυρκαγιές, καλύπτει ο ΕΛΓΑ, όταν η ζημιά είναι σε βαθμό μη βιώσιμη και η κατάσταση μη αναστρέψιμη για το μελισσοκομικό κεφάλαιο. Όμως να γίνει καταγραφή της από τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ και μετά να καταστραφούν ή να αποσυρθούν τα μελίσσια. Δεν καλύπτονται, όταν ο μελισσοκόμος δεν έλαβε έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας του ζωϊκού κεφαλαίου, ή δεν έχει δηλώσει έγκαιρα τη ζημιά που εξελίχθηκε, δηλ. την ίδια μέρα ή την αμέσως επόμενη εργάσιμη, στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ. Όμως εξαιρούνται της αποζημίωσης μελισσοκομεία κάτω από 10 μελίσσια. Αυτά σύμφωνα με την απόφαση 321956 που έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα του κράτους (ΦΕΚ 2130/14-10-2008).
  3. Το Β401 είναι εγκεκριμένο σκεύασμα εναντίον του κηρόσκορου για να χρησιμοποιηθεί στην αποθήκη, αλλά και στις κυψέλες. Όμως οι κηρήθρες πρέπει να ψεκαστούν καλά, για να προστατευτούν από τον κηρόσκορο. Το Β401, το εμπορεύεται η εταιρία ΑΝΕΛ STANDARD Ε.Ε. (ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ & ΣΙΑ).
  4. Μέλι με μικρό βαθμό ζύμωσης (ξύνισμα), μπορεί να ταγιστεί στις μέλισσες, αφού πρώτα αναδευτεί καλά και θερμανθεί για 5 λεπτά στους 70 βαθμούς. Καλό είναι να χρησιμοποιηθεί  για την Παρασκευή ζαχαροζύμαρου με άχνη ζάχαρη: 1 μέρος μέλι και 3 ζάχαρη, αλλά όχι για το Φθινόπωρο, που οι μέλισσες είναι περιορισμένες στην κυψέλη για μεγάλο χρονικό διάστημα και ένα ξινισμένο μέλι μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Όταν ετοιμαστεί, να αποθηκευτεί για την επόμενη Άνοιξη. Σαν λίγο ξινισμένο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σαν αμιγή τροφή στις μέλισσες.
  5. Μόνο για την βαρροάτωση επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά μέσα στην κυψέλη και τα εγκεκριμένα σκευάσματα είναι τα εξής: Απιστάν, Απικάρτ, Περιζίν, Μπαϊβάρολ, Θιμοβάρη, Τσεκ – Μάϊτε. Πολλά και φιλικά σκευάσματα όπως: Θυμόλη, Γαλακτικό Οξύ, Φορμικό Οξύ κ.α. Αυτά που δεν έχουν έγκριση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μέσα στην κυψέλη, γιατί είναι επικίνδυνα για τις μέλισσες και αφήνουν υπολείμματα στα προϊόντα της κυψέλης, γι’ αυτό είναι ακατάλληλα.
  6. Μελίσσια που μεταφέρθηκαν σε άλλο μέρος ξεχνούν την αρχική θέση τους, όταν περάσουν 3-8 μέρεςαλλά για άλλους χρειάζονται 20 ημέρες (χωρίς απώλειες).
  7. Το Φουμιντίλ απαγορεύτηκε από την ευρωπαϊκή ένωση για τη θεραπεία από τη Νοζέμα Σεράνε, γιατί είναι: α) επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, β) δύσκολα η φαρμακευτική εταιρεία μπορεί να στηρίξει φάκελο έγκρισης του σκευάσματος. 
Πηγη tomelissi.wordpress.com
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال