Οδηγίες για το πως μπορούμε να συλλέξουμε αφεσμούς - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Πέμπτη

Οδηγίες για το πως μπορούμε να συλλέξουμε αφεσμούς

 


Οδηγίες για το πως μπορούμε να συλλέξουμε αφεσμούς 


  1. Σε προσιτά κλαδιά δέντρων: τινάζονται σε μια κυψέλη ή χαρτόκουτα και στη συνέχεια το βράδυ καλύτερα μεταγγίζονται σε κανονική κυψέλη.
  2. Για την αποφυγή πιθανότητας  μετάδοσης ασθενειών αφαιρούμε και καταστρέφουμε την κηρήθρα που έχτισαν για εγκατάσταση και απόθεσαν σ’ αυτή μέλια που κουβάλησαν. Αυτά  μπορεί να προέρχονται από άρρωστα μελίσσια, από Νοσεμίαση ή Αμερικανική Σηψιγονία κ.λ.π.
  3.  Στον πρώτο αφεσμό γίνεται καταπολέμηση για βαρρόα. Στα δευτεροπούλια γίνεται μετά τη γονιμοποίηση( σύζευξη )της νέας βασίλισσας. Η παλιά ,πάντα κάνει τον πρώτο αφεσμό.
  4.  Σε δυσπρόσιτα μέρη ,τοποθετούμε 2 πλαίσια ανοιχτού γόνου κοντά στον αφεσμό (τσαμπί μελισσών), που εύκολα θα  προσελκύσει σε ποσοστό πιθανότητας 50-80% ( Για ευκολία χρησιμοποιείται ισχυρό νήμα,δεμένο στην άκρη σε μία ανάλογου βάρους πέτρα ,εκτόξευση, και στην άλλη άκρη δεμένα τα πλαίσια για την εφέλκισή τους , ανάβαση των πλαισίων, και το βράδυ κατάβασή του .Οιλ επτομέρειες είναι ευφάνταστες-ευνόητες.
  5. Παγίδες προσέλκυσης αφεσμών:
    1. Πρέπει να είναι χωρητικότητας 2-4 πλαισίων, η είσοδος 12,5 Χ 2 εκατοστά, προσανατολισμός προς τα νότια, χρώμα οποιοδήποτε.
    2. Υλικό: ξύλο, χαρτόκουτο, πλαστικό φελιζόλ.
    3. Απόσταση από το μελισσοκομείο διεθνές 550-800 μέτρα, οι ιταλικές 100-200 μέτρα. Για τις ελληνικές δεν υπάρχουν δεδομένα.
    4. Το ύψος από το έδαφος 2 μέτρα.
    5. Προσέλκυση με αρωματικές ουσίες, όπως μίγμα ανηθόλης και ευγενόλης 9:1. Κρυσταλλική  για διάλυση σε οινόπνευμα, αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου (αξιόλογο), γεραντόλη, κιτράλη. Κηρήθρες με άδεια κελιά σκοτεινόχρωμα, όχι μέλι για αποφυγή λεηλατριών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου