Χρήσιμα για την τροφοδοσία των μελισσιών - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Τρίτη

Χρήσιμα για την τροφοδοσία των μελισσιών

 


Χρήσιμα για την τροφοδοσία των μελισσιών 


1)Τονίζεται  η επικινδυνότητα της τροφοδοσίας των μελισσιών από  λεηλασία  στο μελισσοκομείο και δεν  την προτιμούν οι μέλισσες όταν υπάρχει  ανθοφορία, ,αλλά και με την ανθφορία απαγορεύεται η  ζάχαρη ,αφού νοθεύει το μέλι.  Είναι απόλυτα επικίνδυνη ,αλλά και το βράδυ πρέπει  να  στενεύουν οι είσοδοι των  κυψελών..,Η ζάχαρη είναι πολύ χρήσιμη ,αλλά  να  χρησιμοποείται  η ελληνική της ΕΒΖ, που το αναγράφει στο πακέτο,αφού  οι  εισαγόμενες καλλιεργούνται με ζαχαρότευτλα και νεονικοτινοειδή φυτοπροστατευτικα ,που  καταστρέφουν  τη μελισσοκομία.

2)Οι μέλισσες κάνουν επιπρόσθετη  εργασία για να διαλύσουν τη ζάχαρη  ,  που  ο κόπος τους αποσβαίνει το 20% της προσπάθειάς τους.

3) Η   Τροφοδοσία με ζάχαρη  των  μικρών μελισσιών τα αναπτύσει ,αλλά  χρειάζεται ειδική προφύλαξη με  στένεμα της εισόδου  και τάγισμα σούρουπο ,που  να μη μείνει υπόλοιπο το πρωί(υπολογισμένο).

4)Η ζάχαρη  μπορεί  να γίνεται άχνη στο μίξερ για να λιώνει  γρήγορα ,αλλά   να μη χρησιμοποιείται άχνη του εμπορίου,που   κάνει δυσκοιλιότητα στις μέλισσες,γιατι προσθέτουν  αμυλόσκονη να μη σβολιάζει και  να   δουλεύεται καλύτερα στη ζαχαροπλαστική.

5)Η ζάχαρη  γίνεται και ζαχαροζύμαρο για  τις μέλισσες   με αναλογία 2,5 κιλά άχνη και  1 κιλό μέλι ζεστό και ζύμωμα προσθέτοντας άχνη, για να  πάψει να είναι ρευστό.,αλλά νερό δεν προσθέτουμε,αφού το σκληραίνει.Όμως με τις ζέστες  μέρες  τα  μελίσσια  χρειάζονται κοντά τους νερό.

6) Η γλυκόζη εμπορίου περιέχει  υψηλά ποσοστά  δεξτρόζης και πρέπει να αποφεύγεται σαν δύσκολη στην  πέψη.

7)Τροφοδότηση με γύρη, προωθεί τη μελισσοκομία σαν πηγή  θρεπτικών ουσιών (πρωτείνες,βιταμίνες ιχνοστοιχεία) . Αυξάνει την εκτροφή του γονου ,τη ζωτικότητα των βασιλισσών και των μελισσών και σε ανάγκη ελλείψεις αναμειγνύεται με κατάλληλα υποκατάστατα γύρης. Η γύρη τοποθετιέται σαν εφεδρική στα τελευταία πλαίσια των Μελισσίων,  στα κενά κελιά  πλαισίων  πατηκωμένη ελαφρά, ακόμη και σε  δισkάκια αβαθή πάνω  στους κηρηθροφορείς των  πλαισίων.Μπορει να γινει και γυρεοπιτα με 6 κιλα γυρη και 1,3 λιτρα νερου χλιαρο στος 40 βαθμους για 10-20 λεπτα και προσθηκη ζαχαρης (6 κιλα)

8)Διεγερτική τροφοδοσία γίνεται όταν τελειώσει  η ανθοφορία και αποσυρθούν τα πλαίσια  με μέλι από τα μελίσσια,όταν επιδιώκεται  η αύξηση για ανανέωση του  πληθυσμού,όταν σταματήσει η ωοτοκία της βασίλισσας το  φθινόπωρο και  θέλουμε ανανέωση του πληθυσμού  ,για  διαχείμαση με τα  φθηνοπωρινά μέλια ,που είναι δικά τους ,να  ανανεωθεί ο πληθυσμός  του  ξεχειμωνιάσματος ,που θα παραδώσει  τη  συνέχιση στις ανοιξιάτικες μέλισσες της ερχόμενης  χρονιάς .         Σε αυτή  την περίοδο του ξεχειμωνιάσματος  ενώνουμε τα αδύνατα μελίσσια     κρατώντας τη  βασίλισσα του  δυνοτότερου.  Kαι αυτό  το   κάνουμε  για  να  μην έχουμε  απώλειες μελισσιών αδύνατων , αλλά σχηματισμό της απαραιτητης μελισσόσφαιρας ,του δύσκολου χειμώνα.

9)Διεγερτική τροφοδοσία  για  παραγωγή πληθυσμού ,που θα ξεχενωνιάσει τα μελίσσια, δεν γίνεται σε ακατάλληλο καιρό, που θα ξεγελάσει τα μελίσσια  σε έξοδο ,με απώλειες σε  χαμηλές  θερμοκρασίες..,Αλλά  γίνεται επιλογή των  καλών  ημερών και τηρούνται όλες οι αναγκαίες προφυλάξεις ,όπως  βραδυνές  ώρες,..Όμως μελίσσια που  ξεχειμωνιάζουν με  τροφοδότηση καθυστερούν την ανάπτυξη  και  έχουν μειωμένες αποδόσεις την ερχόμενη χρονιά.Πρέπει λοιπόν να βασιζόμαστε  περισσότερο στις  τροφές που  θα  αποθηκέψουν τα μελίσσια το φθινόπωρο΄και..για την επιλογή τροφοδοτών,…….όλο….. και νέα  βελτιωμένα σχέδια  παρουσιάζονται στα μελισσοκομικά καταστήματα με διόρθωση  προηγούμενων  ατελειών και  πρέπει  να γίνει η καλύτερη επιλογή  συζητώντας με το κατάστημα πώλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου