Πώς παράγεται και τι είναι το κερί; Χρήσεις του κεριού

 


Πώς παράγεται και τι είναι το κερί; Χρήσεις του κεριού

Το κερί παράγεται από τους κηρογόνους αδένες των νεαρών μελισσών σε λεπτές, σχεδόν διάφανες νιφάδες που στη συνέχεια πλάθονται από τις μέλισσες για να αποτελέσουν την κηρήθρα, μια εκπληκτική κατασκευή που αν και πανάλαφρη (άδεια ζυγίζει  κάπου 100 γραμμάρια ) μπορεί να σηκώσει 3 και πλέον κιλά μέλι, το δε εξάγωνο σχήμα των κελιών της είναι σοφά επιλεγμένο για τη μέγιστη εκμετάλλευση χώρου. Χρειάζονται κάπου 8 κιλά μέλι για να παραχθεί 1 κιλό κεριού.

Το κερί μελισσών είναι ένα αδρανές υλικό με υψηλή πλαστικότητα σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία (περίπου 32ο  C). Είναι αδιάλυτο στο νερό και ανθεκτικό σε πολλά οξέα, αλλά είναι διαλυτό στους περισσότερους οργανικούς διαλύτες. Είναι μια λιπαρή ουσία που αποτελείται κυρίως από εστέρες. Από τα 284 συστατικά του κεριού τα 48 συνεισφέρουν στο άρωμά του.


Το κερί που παράγει ο μελισσοκόμος προέρχεται:
-από την ανακύκλωση παλιών κηρηθρών
-από τα απολεπίσματα του τρύγου (τα σφραγίσματα του μελιού). Το δεύτερο είναι το κερί που είναι καταλληλότερο για τις κεραλοιφές, τα καλλυντικά και τα φάρμακα.

Χρήσεις του κεριού
Για χιλιάδες χρόνια, το κερί έχει βρει πληθώρα εφαρμογών από τον άνθρωπο. Έχει βρεθεί σε τάφους της Αιγύπτου, σε ναυάγια πλοίων των Βίκινγκ και ρωμαϊκά ερείπια. Ιστορικά, έχει χρησιμοποιηθεί και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται ακόμα:
-Για σφραγίσματα δοντιών στη νεολιθική εποχή (6.500 χρόνια πριν)
-Για φωτισμό. Το κερί στην κυριολεξία φτιάχνει ατμόσφαιρα καθώς, πέρα από το γλυκό του φως και το άρωμα, καιόμενο απελευθερώνει αρνητικά ιόντα και δημιουργεί ευεξία.  
-Στην χριστιανική λατρευτική παράδοση το κερί είναι απαραίτητο


-Για την παρασκευή καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία καλλυντικών και τη φαρμακοβιομηχανία και οι παραδοσιακές κεραλοιφές γνωρίζουν μεγάλη ζήτηση.
-Στα παραδοσιακά κηροπάνια
-Η ίδια η μελοκηρήθρα συστήνεται εδώ κι έναν αιώνα από γιατρούς για την καταπολέμηση της αλλεργίας στην εισπνεόμενη γύρη με τη λογική ότι το μέλι που παράγεται στην ίδια περιοχή και περιέχει μικρές ποσότητες γύρης από τα φυτά που προκαλούν την αλλεργία θα προκαλέσει απευαισθητοποίηση στα αλλεργιογόνα.
-Στη χύτευση και το μοντελισμό, σε πλάκες για γραφή, στην εγκαυστική ζωγραφική   (όπως τα πορτρέτα Φαγιούμ) στα  μπατίκ υφάσματα.
-Για κέρωμα κλωστής, σπάγκου, κορδονιών κλπ (ενίσχυση, αδιαβροχοποίηση συντήρηση)
-Για την αδιαβροχοποίηση και λίπανση μηχανικών μερών και οχημάτων
-Για την  αδιαβροχοποίηση και συντήρηση του δέρματος σε παπούτσια και παλτά.
-Στην κατασκευή μουσικών οργάνων και τόξων
-Στη συσκευασία τροφίμων
-Το μελισσοκέρι είναι ακόμα στην καθημερινότητά μας και σε πολλές περιπτώσεις παραμένει αναντικατάστατο
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال