Βασιλοτροφια με το σύστημα του Κάρολου Ζέντερ - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Τρίτη

Βασιλοτροφια με το σύστημα του Κάρολου Ζέντερ

 


Η μεθοδος Jenter (Ζεντερ)

Το σύστημα Jenter είναι μια μέθοδος που επιτρέπει στον μελισσοκόμο να παράγει μεγάλο αριθμό βασιλισσών με ασφάλεια και μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Τι συνέβαινε πριν το σύστημα Jenter?
Στο παρελθόν οι μελισσοκόμοι συνήθιζαν να τοποθετούν τα αυγα της βασίλισσας στα κελιά με το χερι, ακόμα και με ενα απλο "τσιμπιδάκι". Αυτο είχε σαν αποτέλεσμα να προκαλείται βλάβη σε μεγάλο ποσοστό στο γονο και έτσι να ανακόπτεται η ανάπτυξη του σε βασίλισσα.

Τι αλλαζει με το Jenter?

Τώρα πλέον με το σύστημα Jenter ο μελισσοκόμος δεν παρεμβαίνει στην διαδικασία της μεταφορά του γ'oνου.
Το συστημα περιλαμβάνει ενα σετ απο πλαστικα κελια στα οποια η βασιλισσα μπορει να γεννησει τα αυγα της. Στη συνέχεια τα κελια αυτα μπορουν να αφαιρεθουν με ασφαλεια και να τοποθετηθουν σε απομονωση, αποτρέποντας ετσι την παλιά βασίλισσα απο το να σκοτώσει τις νεες "ανταγωνίστριες".
Αναμεσά στην παλαιά βασίλισσα και στις νέες βρίσκεται πλέον είναι διάφραγμα, το οποίο επιτρέπει στις μέλισσες να περνούν και να ταΐζουν τις προνύμφες και τη βασίλισσα. Όταν ο μελισσοκόμος επιστέψει στην κυψέλη του, θα βρει τις βασίλισσες να τον περιμένουν απομονωμένες και ασφαλείς.

Ας δουμε τη διαδικασια βημα βημα:

To σύστημα Karl Jenter ή «ή το Kit Jenter» είναι ένας αποδοτικός και εύκολος τρόπος να ανατραφούν οι βασίλισσές σας. Έχει πολλά πλεονεκτήματα πέρα από τις αντίπαλες τεχνικές. Μπορείτε να αναθρέψετε τόσες βασίλισσες όσες και επιθυμείτε χωρίς να πρέπει να μπολιαστούν οι προνύμφες. Έχετε επίσης το προστιθέμενο πλεονέκτημα πως είστε βέβαιοι για την ηλικία των αυγών. Εντούτοις, το να χρησιμοποιήσει κανείς μια συσκευή Jenter για να αναθρέψει για πρώτη φορά τις βασίλισσες μπορεί να είναι ένα δυσνόητο ζήτημα και έτσι έχουμε συντάξει αυτόν τον οδηγό βήμα-βήμα για να καταστήσουμε τη διαδικασία ευκολότερη για σας ως μελισσοκόμο.

Προετοιμασία: Με την συσκευή Jenter θα βρείτε διάφορα κομμάτια. Κάνετε έλεγχο ότι έχετε όλα τα προβαλλόμενα κάτωθι κομμάτια:

Θα πρέπει να εξοικειωθείτε με όλα αυτά τα κομμάτια.
Για αναλυτική προβολή των επιμέρους εξαρτημάτων πατήστε εδώ
Θα χρειαστείτε επίσης διάφορα εργαλεία. Ένα πριόνι ξύλου, ένα σφυρί, ένα αιχμηρό μαχαίρι, ένα κόφτη καλωδίων, μια μετροταινία, ένα φλόγιστρο, ένα ξύλο υποστήριξης, και τελικά μερικά καρφιά. Για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγχυση, αυτοί απεικονίζονται κατωτέρω



Τώρα που τα έχετε όλα έτοιμα, παίρνετε τα κελιά και τα τοποθετείτε μέσα στις βάσεις τους και στη συνέχεια το τοποθετείτε όλο μαζί μέσα στο μεταφορέα κελιών. Αυτό παρουσιάζεται παρακάτω:



Τοποθετώντας το «κλουβί»:

Το κλουβί Jenter πρέπει να εναρμονιστεί σε ένα πλαίσιο στο οποίο η κερήθρα ή η βάση έχει αφαιρεθεί από τις μέλισσες. Αυτό θα παρέχει πολύ καλύτερη αποδοχή από τις μέλισσες και έτσι θα επιταχύνει τη διαδικασία εκτροφής βασίλισσας



Πάρτε το πλαίσιό σας και χρησιμοποιείστε το κλουβί σαν καλούπι, έπειτα χρησιμοποιείστε ένα καυτό μαχαίρι για να αποκόψετε το σχήμα του. Θα θελήσετε επίσης να επεκτείνετε τις κάτω στήλες προκειμένου να επιτρέψετε τη χρήση των ξύλινων υποστηρίξεων. Αφότου έχετε κάνει αυτά, το πλαίσιό σας πρέπει να μοιάζει με αυτό παρακάτω:



Μπορείτε τώρα να απορρίψετε το κομμάτι της αφαιρούμενης κερήθρας. Το κλουβί πρέπει να ταιριάξει στην τομή αλλά ένα κομμάτι του κορυφαίου φραγμού θα πρέπει να τακτοποιηθεί για να επιτρέψει τη σύνδεση. Μολις τεθεί σε ισχύ, στερεώστε το κλουβί στην πάνω πλευρά με βίδες.


Θα πρέπει τώρα να εγκαταστήσετε τις υποστηρίξεις για το κλουβί στη βάση του πλαισίου, προκειμένου να το υποστηρίξετε κατάλληλα. Καρφώστε αυτά στη θέση τους. Η εμπρός και πισω οψη του κλουβιού σας πρέπει τώρα να μοιάζει με τις εικόνες παρακάτω:



Τώρα θα πρέπει να εγκαταστήσετε τους μεταφορείς κελιών. Υπάρχουν δύο δυνατότητες για αυτό, και η επιλογή εξαρτάται καθαρά από την προσωπική προτίμησή σας ως μελισσοκόμος. Θα μπορούσατε να τους εγκαταστήσετε σε ένα ράφι σε ένα συνηθισμενο πλαίσιο Το μονο που πρέπει να κάνετε είναι να αποκόψετε μια αυλάκωση με το πριόνι σε κάθε πλευρά. Το πλαίσιο είναι αρκετά μεγάλο ωστε δύο ράφια να μπορούν εύκολα να εγκατασταθούν. Ένα ολοκληρωμένο εγκατεστημένο ράφι παρουσιάζεται κατωτέρω:


Εναλλακτικά θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα πλαστικά κελιά σε ένα ράφι κυλινδρικών οπών που τοποθετείται σε ένα κοινό πλαίσιο. Η διαδικασία συναρμολόγησης είναι αρκετά απλή και μια εικόνα της ολοκληρωμένης κατασκευής παρουσιάζεται παρακάτω:



Έχετε ολοκληρώσει τώρα την προετοιμασία της συσκευής Jenter σας.

Εντούτοις, προφανώς δεν έχετε αναθρέψει ακόμα οποιεσδήποτε βασίλισσες!!! Το επόμενο βήμα είναι να αρχίσουμε να φτιάχνουμε μερικές βασίλισσες και αυτό παρουσιάζεται λεπτομερώς παρακάτω.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ:

Ημέρα 1η

Ο καλύτερος χρόνος να αρχίσει η διαδικασία με την συσκευή Jenter σας είναι στις αρχές Μαΐου. Θα πρέπει να επιλέξετε μια ισχυρή αποικία που έχει δεύτερο όροφο. Το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να περιορίσετε τη βασίλισσα στον κάτω όροφο με τη χρήση ενός βασιλικού διαφράγματος. Θα πρέπει έπειτα να τακτοποιήσετε τον πάνω όροφο με τα πλαίσια των αυγών, των νέων προνυμφών και του σφραγισμένου γονου δεδομένου ότι αυτό θα παράσχει τις απαραίτητες πρόσθετες μέλισσες «νοσοκόμες». Τοποθετούμε το σύστημα Jender στην κυψέλη ώστε οι μέλισσες να καλύψουν τις ατέλειες με κερι και να το οικειοποιηθούν.

Ημέρα 5

Αφού αφήσουμε μερικές ήμερες την κυψέλη να ηρεμήσει επιστρέφουμε στην κυψέλη και επιλέγουμε μια βασίλισσα που επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη γέννηση των αυγών. Τοποθετήστε την στο κλουβί. Θα την αφήσετε τώρα να γεννήσει.


Ημέρα 6

Αφού έχουμε αφήσει τη βασίλισσα στο Jenter κλουβί για 24 ώρες, επιστέφουμε στην κυψέλη και ελέγχουμε ότι έχει γεννήσει τα αυγά στο Jenter. Εάν έχει γεννήσει την απελευθερώνουμε πίσω στον πληθυσμο, αφαιρώντας το καπάκι της Jenter.

Ημέρα 8

Αφαιρούμε τον κάτω όροφο με τη βασίλισσα και λίγο πληθυσμο και τροφή και αφήνουμε τις μέλισσες τινάζοντας τις στον πάνω όροφο. Στη συνέχεια μετατρέπουμε τον πάνω όροφο σε βάση. Επίσης πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχει αρκετος διαθέσιμος χώρος για να τοποθετηθούν δυο πλαίσια την επόμενη ήμερα. Τέλος φροντίζουμε ώστε να μην μείνει μέσα κανενα αυγο ή προνύμφη γιατί οι μέλισσες θα προσπαθήσουν να βγάλουν νεα βασίλισσα από μονες τους. Οι υπόλοιπες μέλισσες και η βασίλισσα μεταφέρονται σε νεα κυψέλη

Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήστε τη μέθοδο της εφημερίδας ώστε να ενισχύσετε τον πληθυσμο της κυψέλης και να βελτιώσετε την απόδοση.

Ημέρα 9

σήμερα, θα πρέπει να πάρετε το σετ κελιων από το οπίσθιο τμήμα του κλουβιού Jenter που έχει τις προνύμφες ημέρας.

Τοποθετήστε αυτό στη βάση κελίων και έπειτα στο μεταφορέα κελιών. Το σετ αυτό τοποθετείται στο ράφι και τοποθετούμε το πλαίσιο αυτό στο μελίσσι χωρίς που αφαιρέσαμε τη βασίλισσα. Αυτό θα πρέπει να αφεθεί για περίπου εννέα ημέρες έτσι ώστε τα κύτταρα να σφραγιστούν



Ημέρα 19

αφότου έχουν σφραγιστεί τα κελιά, προετοιμάζουμε τα πλέγματα για να τα στεγάσουμε. Καλύψτε τα κύτταρα με τα κλουβιά για την περίπτωση που εκκολάπτουν, γιατί διαφορετικά η πρώτη βασίλισσα που θα βγει θα σκοτώσει όλες τις άλλες.

Λογικά σήμερα πρέπει να χαρείτε εξαιρετικά! Το πλαίσιό σας πρέπει να μοιάζει κάπως σαν αυτό:



Πηγή ellinikomeli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου