Κατασκευή και Βάψιμο με παραφινιερα - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Τετάρτη

Κατασκευή και Βάψιμο με παραφινιερα

 


Βάψιμο με παραφίνη (Κατασκευή παραφινιέρας)

Αρχικά να πω ότι η διάσταση της κάθε παραφινιέρας που θα κατασκευάσει κάποιος πρέπει να  έχει σχέση με τον εξοπλισμό του. Θέλω να πω ότι η παραφινιέρα που έχω φτιάξει είναι κατάλληλη για κυψέλες με κινητό πάτο και όχι με σταθερό. Όχι ότι δεν βάφονται απλά πρέπει ή να βαφεί το μισό και μετά τούμπα για το υπόλοιπο (διπλάσια ώρα) ή να γεμίσω το καζάνι με παραφίνη (διπλάσια ποσότητα παραφίνης, μεγάλη κατανάλωση υγραερίου και μπορεί να χρειάζονται δύο καμινέτα για να φτάσει η θερμοκρασία τους 170 °C).


Το βασικότερο στην κατασκευή είναι το κόλλημα. Θέλει μεγάλη προσοχή μιας και οι θερμοκρασίες είναι μεγάλες, γι' αυτό καλό θα ήταν να γίνει από κάποιον επαγγελματία και όχι από κάποιον που ξέρει απλά από ηλεκτροσυγκόλληση.


Αν κάποιος έχει κυψέλες με σταθερό πάτο τότε το μικρό κουτί που έχω φτιάξει είναι άχρηστο και ίσως η παραφινιέρα να θέλει λίγο ύψος ακόμη.


Η λαμαρίνα για το στέγνωμα πρέπει να είναι ίση ή και λίγο μικρότερη από το κουτί και στο τελείωμα της να έχει γύρισμα μέσα στο κουτί ώστε η παραφίνη που στραγγίζει να μην πέφτει έξω.Το μικρό κουτί να έχει τουλάχιστον 6 πόντους πόδια για να μπορεί η παραφίνη να περνάει από κάτω και να βράζει.Το θερμόμετρο να είναι σε σημείο τέτοιο ώστε να το βλέπουμε συνέχεια.Νομίζω ότι τα βασικά τα είπα ωστόσο εδώ θα είμαστε.

Το κόστος της παραφινιέρας (σίδερα, λαμαρίνες θερμόμετρο, καυστήρας) χωρίς το κόλλημα είναι περίπου 200-250 ευρώ. Θα χρειαστούν ακόμη για αρχή και 50 κιλά παραφίνης, που είναι αρκετά για 40-50 κυψέλες.Το κόστος τώρα για κάθε κυψέλη που βάφουμε δεν είναι όσο λέει στην ανάρτησή του ο Γιώργος (0,2 ευρώ) αλλά αρκετά παραπάνω. Δύο πατώματα από 100 gr το καθένα, πάτος και καπάκι άλλα 100 gr θέλουμε περίπου 300 gr παραφίνη κάπου 0,7 ευρώ συν 0,3 ευρώ περίπου για το υγραέριο και πρέπει να υπολογίζουμε και τα τουλάχιστον 250 ευρώ της παραφινιέρας.Δεν θα ήθελα να αναφερθώ πάλι στα θετικά της παραφίνης παρά μόνο σε κάτι για σύγκριση. Έχω βάλει σε λειτουργία την παραφινιέρα 4 μέρες μέχρι τώρα αλλά για πολλές ώρες είναι η αλήθεια την κάθε φορά και έχω βάψει 70 διώροφες κυψέλες και καμιά δεκαριά πενταράκια, κάπου 20 κυψέλες δηλαδή την μέρα χωρίς να κουράζομαι καθόλου.Μια κατασκευή πάρα πολύ χρήσιμη και ειδικά σε όσους έχουν πολλές κυψέλες νομίζω απαραίτητη.

Πηγη http://melistalagma.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου