Δυο κόλπα για τη καταπολέμηση της Βαρρόα από τον μεγάλο μελισσοκόμο Μόσχο Ντιώνιας - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Σάββατο

Δυο κόλπα για τη καταπολέμηση της Βαρρόα από τον μεγάλο μελισσοκόμο Μόσχο Ντιώνιας

 


Δυο κόλπα για τη καταπολέμηση της Βαρρόα από τον μεγάλο  μελισσοκόμο Μόσχο Ντιώνιας

Ο Μόσχος Ντιώνιας μας μαθαίνει δύο κόλπα για τη καταπολέμηση της βαρρόα. Θέλω να τον ευχαριστήσω προσωπικά για άλλη μια φορά που μεταδίδει τις γνώσεις του ελεύθερα. Αν όλοι έκαναν το ίδιο τα πράγμα όλα θα ήταν τελείως διαφορετικά σήμερα. Οι δύο χειρισμοί βασίζονται στη παγίδευση της βαρρόα με ειδικούς χειρισμούς. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα βαρρόα αναπαράγονται και  κρύβονται μέσα στο γόνο, συνεπώς αν καταστρέψουμε αυτό το γόνο τότε καθαρίσαμε τα μελίσσια! Όμως πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να γίνει κάτι τέτοιο; Πότε η βαρρόα είναι συγκεντρωμένη περισσότερο για να μπορέσουμε να τη καταστρέψουμε;

Φυσικά τότε που τα μελίσσια διατηρούν πολύ λίγο γόνο. Αν τα μελίσσια έχουν ένα πλαίσιο γόνο τότε η βαρρόα είναι συγκεντρωμένη σε πολύ μεγάλο ποσοστό εκεί. Βάζουμε το πλαίσιο στη κατάψυξη και η βαρρόα καταστρέφεται μαζί με τις προνύμφες των μελισσών. Έχουμε μια 100% βιολογική καταπολέμηση με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα. Πολλοί μελισσοκόμοι επιλέγουν και το κόλπο με τον κηφηνόγονο που έχει ως εξής: Την άνοιξη βάζουμε ένα πλαίσιο χωρίς κερί με σύρμα στη μέση του γόνου. 


Οι μέλισσες φτιάχνουν κηφηνοκελιά η βασίλισσα τα γεννά και μετά γίνεται το καλύτερο. Η βαρρόα έχει αδυναμία στους κηφήνες και μαζεύεται όλη εκεί. Μετά το παίρνουμε το βάζουμε στη κατάψυξη για ένα 24ωρο και το επιστρέφουμε «νεκρό» για να το καθαρίσουν. Γίνεται μια καταπολέμηση της τάξης 40-50% από βαρρόα – εξαρτάται από την έκταση του γόνου στο υπόλοιπο μελίσσι.

Σε σεμινάριο που παρακολούθησα πρόσφατα η κ Κατερίνα Καρατάσου – Κτηνίατρος ΟΜΣΕ είχε προτείνει μια άλλη μέθοδο, πιο επαναστατική θα έλεγα. Είχε προτείνει να βάλουμε μέσα στο γόνο όχι το κανονικό πλαίσιο αλλά το μισό που χρησιμοποιούν στην Αμερική. Καταλάβατε ποιο λέω. Εκείνο που λένε οι Αμερικάνοι ότι χτίζεται πιο εύκολα και παράγει περισσότερο μέλι. Σε μήκος είναι ίδιο με το κανονικό, σε βάθος όμως φτάνει μέχρι τη μέση περίπου. Η μέθοδος έχει ως εξής. Βάζουμε αυτό το πλαίσιο με τοποθετημένο φύλλο κεριού – κομμένο στη μέση γιατί αλλιώς δε χωράει – και μετά το τοποθετούμε μέσα στο γόνο. Οι μέλισσες θα χτίσουν το φύλλο κεριού με εργατικά κελιά και κάτω από το ξύλο – που θα μείνει κενό –  θα φτιάξουν κηφηνοκελιά. Παίρνουμε το ξέστρο και μετά από 10 μέρες χαλάμε αυτή τη προέκταση που είναι κηφηνοκελιά γεμάτα βαρρόα. Η κ. Κατερίνα μας τα έδειξε αναλυτικά στο σεμινάριο με φωτογραφίες όμως δε τα βρήκα πουθενά αναρτημένα για να τα δείξω και σε εσάς. Ελπίζω να καταλάβατε τη μέθοδο.

Από την άλλη μεριά ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Μόσχος Ντιώνιας έχει να μας προτείνει δύο νέες παραλλαγές αυτών των μεθόδων. Ο Μόσχος Ντιώνιας είναι ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση και πολυετή εμπειρία. Ακούστε τις δικές του συμβουλές:

Όσοι σε κάποια περίοδο του καλοκαιριού εγκλωβίζεται τη βασίλισσα σε πλαισιοδιάφραγμα να βάζετε κηρήθρα χωρίς γόνο και αφού γεννήσει η βασίλισσα και σφραγισθεί αυτός ο γόνος πετάξτε την. Περιέχει μέχρι και το 80% των βαρρόα του μελισσιού. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτής της μεθόδου εν αντιθέσει με την κηρήθρα κηφηνογόνου που εφαρμόζεται μόνο την άνοιξη αλλά υπάρχει και ανοιχτός γόνος στις άλλες κηρήθρες.

Όταν πιάσουμε ένα σμήνος την άνοιξη και βάλουμε ένα πλαίσιο ανοιχτού γόνου στην κυψέλη και μόλις σφραγισθεί το καταστρέψουμε έχουμε καταπολέμηση της βαρρόα σχεδόν 100%

Πηγη orinimelissa.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου