Καταπολέμηση βαρρόα με λεβάντα - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Παρασκευή

Καταπολέμηση βαρρόα με λεβάντα

 


Καταπολέμηση βαρρόα με λεβάντα

Ξέρετε πολλές φορές δεν αρκεί να έχεις πολλά μελίσσια για να βγάλεις ακριβή συμπεράσματα. Με λίγα μελίσσια αν είσαι προσκολλημένος επάνω τους μπορείς αν μάθεις πολλά πράγματα! Και κυρίως να πειραματιστείς. Έτσι έκανε λοιπόν ένας νέος μελισσοκόμος με τα 25 μελίσσια του. Πήγε και τα τοποθέτησε σε μέρος με άφθονη λεβάντα, το οποίο είχε κατα συνέπεια κάτι εντελώς απίστευτο. Τα μελίσσια θεραπεύτηκαν αοπο τη βαρρόα, και δεν μπορούσε να το πιστέψει. Φυσικά για να μάθει αν έχουν βαρρόα τα μελίσσια έπρεπε να έρθει ο Χειμώνας γι αυτό ο μελισσοκόμος περίμενε μέχρι να βγάλει αυτή τη διαπίστωση.
Πως η λεβάντα θεραπεύει τα μελίσσια από τη βαρρόα; Όπως ξέρουμε η βαρρόα αναπαράγεται μέσα στον γόνο των μελισσών. Αφού πολλαπλασιαστούν (τα βαρρόα) και γίνουν χιλιάδες απομυζούν σε βάρος της κοινωνίας η οποία σιγά σιγά καταρρέει. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το μελίσσι πεθαίνει μέσα σε 2-3 χρόνια. Γι αυτό η βαρρόα σκαρφαλώνει πάνω στο σώμα των μελισσών, για να μεταδοθεί και σε άλλα μελίσσια. Σκοπός του παράσιτου είναι να κολλήσει πολλά μελίσσια, άλλα τι μελίσσια; Μα φυσικά υγιή μελίσσια που δεν έχουν καθόλου βαρρόα.
Η μετάδοση γίνεται κυρίως με τους κηφήνες οι οποίοι πετώντας πάνε τη βαρρόα έως και χιλιόμετρα μακριά. Ωστόσο το ίδιο συμβαίνει και με τις συλλέκτριες. Πολλά βαρρόα κολλάνε στη πλάτη των μελισσών προκειμένου να αλλάξουν πλαίσιο μέσα στο μελίσσι. Αν όμως επρόκειτο για μέλισσα συλλέκτρια το βαρρόα θα κάνει μεγάλο ταξίδι έξω στη φύση! Και εκεί υπάρχουν πολλά φυτά σύμμαχοι των μελισσών. Συγκεκριμένα η λεβάντα η ακονιζιά και άλλα φυτά που παράγουν έντονα ριτίνες ή αιθέρια έλαια αρώματα, αποδυναμώνουν τελείως τη βαρρόα η οποία ξεκολλάει και πέφτει στο έδαφος. Φυσικά πεθαίνει και δεν μπορεί να ξανα πιάσει μελίσσι. Μελισσοκόμος μου είπε οτι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο φυτό οξαλίδα που ανθίζει τον Φεβρουάριο. Λόγω οτι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ.

Μελισσοκόμος μας έστειλε στη σελίδα μας το εξής: "Το περασμένο καλοκαίρι άφησα 25 μελίσσια σε ένα χωράφι 21 στρ. με λεβάντα. Το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό : και στα 25 μελίσσια δεν βρήκα ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΨΕΙΡΑ!!!! Ψαχτε το!!".

Φυσικά η λεβάντα όπως είπαμε έχει σημαντικές αντιβαρρόα ιδιότητες, όμως είναι τελείως απίθανο να θεραπευτούν μόνα τους τα μελίσσια χωρίς καμία επέμβαση. Η λεβάντα μπορεί να καθαρίσει αρκετά βαρρόα απο το σώμα των μελισσών όχι όμως να τα θεραπεύσει. Οι μελισσοκόμοι που πάνε τα μελίσσια τους σε ανθοφορίες λεβάντας -έχουμε πολύ λίγες καλλιέργειες στην Ελλάδα - ή της ακονιζιάς - υπάρχει παντού στην ελλάδα - μπορούν να κάνουν μια αρκετά αποτελεσματική καταπολέμηση, όχι όμως ικανή να σώσει τα μελίσσια μας. Η θεραπεία το χειμώνα είναι πάντα απαραίτητη.

Μια άλλη μέθοδος καταπολέμησης βαρρόα για βιολογικά μελίσσια είναι λίγα κλαριά λεβάντας ή ακονιζιάς πάνω απο το μελίσσι. Αντίστοιχο αποτέλεσμα έχει και το κάπνισμα. Πρέπει όμως ο πάτος να είναι ανοιχτός για να υπάρξει αποτέλεσμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου