Η τέλεια συνταγή για Γυρεόπιτα - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Σάββατο

Η τέλεια συνταγή για Γυρεόπιτα

 

Η τέλεια συνταγή για Γυρεόπιτα 

ΓΥΡΕΟΠΙΤΤΑ
Η συνταγή για μια πολύ καλή και θρεπτική γυρεόπιττα έχει την παρακάτω σύνθεση :
Γύρη 2 κιλά δική μας,
Σογιάλευρο 5 κιλά με λίπος κάτω του 7% (αλευρ/μένο),
Ζάχαρη 11 κιλά άχνη,
Μέλι 4 κιλά ρευστοποιημένο.
1. Ζεσταίνουμε 4κιλά νερό ώσπου να γίνει χλιαρό, κατόπιν το ρίχνουμε σε μια πλαστική λεκάνη που έχουμε την γύρη. Αναδεύουμε το μίγμα για 15-30 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η γύρη. Μετά προσθέτουμε το ρευστοποιημένο μέλι(45βαθμοί) και ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μίγμα προσθέτουμε το σογιάλευρο, την ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να αναμιχτούν καλά όλα τα υλικά που έχουμε μέσα στην λεκάνη.
2. Το προϊόν που θα μας προκύψει, δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ρευστό ούτε και πολύ σκληρό, γι` αυτό κατά το τέλος του αλέσματος προσθέτουμε επιπλέον λίγο ζάχαρη άχνη ή νερό, ούτως ώστε το ζυμάρι που κάναμε να αποκτήσει την σύσταση που θέλουμε για να μπορούν οι μέλισσες να το παίρνουν εύκολα.
3. Το σογιάλευρο που περιέχει λίπος μικρότερο του 3% και είναι χονδρό- αλεσμένο (τροφή για κτηνοτροφία), έστω και ψιλοαλεσμένο, δεν κάνει.
4. Προσοχή πρέπει να δείξουμε και στην αγορά της γύρης. Εάν είναι του εμπορίου και είναι παλιάς σοδειάς πιθανόν να έχει χάσει τα συστατικά της. Εύκολα επίσης μπορεί να μεταδώσει ασθένειες στο γόνο του μελισσιού μας όπως είναι η ασκοσφαίρωση και η Αμερικάνικη σηψιγονία. Εάν την πάρουμε από συνάδελφο μελισσοκόμο που ξέρουμε τα μελίσσια του είναι πιο ασφαλές. Το σίγουρο πάντως είναι η γύρη να είναι δική μας, τότε είμαστε σίγουροι για την ποιότητα της. Η γυρεόπιττα με φρέσκια γύρη ικανοποιεί τις ανάγκες του μελισσιού, είναι πλούσια σε βιταμίνες, αμινοξέα και άλλα ωφέλιμα συστατικά.

2.Απλή γυρεόπιτα
Η γυρεόπιττα που περιγράφουμε παρακάτω, είναι πολύ απλή, παίρνεται από τις μέλισσες αμέσως και γίνεται από τον καθένα εύκολα.
Σε μια λεκάνη που έχουμε 1,5 λίτρο χλιαρό νερό, προσθέτουμε σιγά-σιγά 4 κιλά φρέσκια γύρη. Ανακατεύουμε για 20 περίπου λεπτά και αφού διαλυθεί καλά η γύρη, ρίχνουμε 7 κιλά ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε το μίγμα για άλλα 15 λεπτά. Το τελικό προϊόν που θα προκύψει το τοποθετούμε ανά δύο κιλά σε πλαστικές σακούλες και το αφήνουμε λίγο χρονικό διάστημα να καθήσει και να πάρει την φόρμα της σακούλα, μετά αφού το χαράξουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε ίσου πάχους λωρίδες(τετράγωνο ή ρόμβο), κόβουμε ίσα κομμάτια αφαιρούμε το κάτω μέρος του πλαστικού και τα τοποθετούμε πάνω στους κηρηθροφορείς, ένα σε κάθε κυψέλη. Ελέγχουμε κατά διαστήματα και τοποθετούμε άλλο κομμάτι γυρεόπιττας εάν το πρώτο οι μέλισσες μας το τελειώσανε. Ποτέ δεν πρέπει να λείπει η γυρεόπιττα από τα μελίσσια μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου