Τα Μυστικά για τη σωστή επιλογή της τοποθεσίας του μελισσοκομειου μας - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Κυριακή

Τα Μυστικά για τη σωστή επιλογή της τοποθεσίας του μελισσοκομειου μας

  


10 Μυστικά για τη σωστή επιλογή της τοποθεσίας του μελισσοκομειου μας


Με ποια κριτήρια πρέπει να αξιολογήσω μια περιοχή για να αποφασίσω να μεταφέρω εκει τα μελίσσια μου και να στήσω το προσωρινό μελισσοκομείο μου;
Η επιλογή της κατάλληλης θέσης για την εγκατάσταση του μελισσοκομείου σου είναι ένα βασικό μέλημα σου πριν τη μεταφορά.
Όπως καταλαβαίνουμε «Μελισσοκομείο» με την έννοια της σταθερής και μόνιμης θέσης των κυψελών μας δεν υφίσταται στην Ελλάδα παρά μόνο σε ορισμένα μικρά ελληνικά νησιά. Αυτό επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά μέσα από τη δημοσκόπηση που διεξήχθη στην ιστοσελίδα μας, όπου οι αναγνώστες ψήφισαν με μηδενικό ποσοστό την επιλογή «δεν μετακινώ τα μελίσσια μου».

Έτσι για το «εποχιακό μελισσοκομείο», που θα αποτελέσει και την τοποθεσία για το ξεχειμώνιασμα των μελισσιών, θα ψάξεις να βρεις μέρος με όσο το δυνατόν περισσότερα από τα παρακάτω 10 χαρακτηριστικά:
1.    Να υπάρχει καλή και παρατεταμένη ανθοφορία που θα εξασφαλίσει στα μελίσσια σου μελίτωμα ή νέκταρ και φυσικά γύρη για όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό
2.    Να βρίσκεται μακριά ή τουλάχιστον στις νόμιμες αποστάσεις από κατοικίες ή ποιμνιοστάσια/πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Κανείς δε θέλει να τον διώξουν από το μελισσοκομείο του μετά από ώρες προετοιμασίας και κουβαλήματος.
3.    Να είναι δυνατή η πρόσβαση με αυτοκίνητο κάθε εποχή και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ιδίως τις άσχημες. Είναι μεγάλο πρόβλημα να μην μπορούμε να φτάσουμε στα μελίσσια μας λόγω λάσπης ή χιονιού για να τα ταΐσουμε το χειμώνα

4.    Το έδαφος να μην συγκρατεί νερά και να παρουσιάζει ελαφριά κλίση. Να είναι καθαρό από χόρτα και χαμηλή βλάστηση προς αποφυγή φωτιάς.
5.    Να είναι ηλιόλουστο κατά το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας και να προστατεύεται από ανέμους, κυρίως τους βόρειους για το χειμώνα.
6.    Να είναι δυνατή η εποπτεία του με ηλεκτρονικά μέσα για την αποτροπή κλοπής. (Αναμένεται παρουσίαση αντικλεπτικού συστήματος)
7.    Να βρίσκεται κοντά σε πηγή ή παροχή φυσικού τρεχούμενου νερού
8.    Οι κυψέλες να μπορούν να τοποθετηθούν με πρόσοψη νότιο-ανατολικά. Έτσι επιτυγχάνεται η μέγιστη έκθεση στον πολύτιμο χειμωνιάτικο ηλιο

9.    Να αποφεύγονται οι ψυχρές και υγρές περιοχές που ευνοούν την εμφάνιση ασθενειών (Νοζεμίαση, Ασκοσφαίρωση, Σηψιγονία)
10.  Να βρίσκεται σε απόσταση από άλλα γειτονικά μελισσοκομεία ώστε να αποφεύγεται η παραπλάνηση και η λεηλασία.

Πέρα από τις γενικές αυτές παρατηρήσεις και συμβουλες,οι τοπικές ιδιαιτερότητες και το μικρόκλιμα της περιοχής σας είναι αυτά που πραγματικά θα καθορίσουν τη σωστη θέση του μελισσοκομειου σας. Οι εμπειρίες σας σταδιακά θα σας βοηθήσουν να βγάλετε χρήσιμα συμπεράσματα για της πιο ιδανικές θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου