Μέθοδος περιορισμού της σμηνουργίας με δύο βασίλισσες - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Τρίτη

Μέθοδος περιορισμού της σμηνουργίας με δύο βασίλισσες

 


Μέθοδος περιορισμού της σμηνουργίας με δύο βασίλισσες

Αυτή την εποχή στην Β.Ελλάδα το μυαλό μας και η καθημερινότητα απαιτεί να βρισκόμαστε  στο μελισσοκομείο.Έχουμε να μεγαλώσουμε  τα μελίσσια, να είναι γερά-δυνατά για μέλι.Ν'αυξήσουμε τα μελίσσια μας ,να ξεκινήσουμε βασιλοτροφία και παραγωγή βασιλικού πολτού, καθημερινά 8-10 ώρες εργασία ως μελισσοκόμοι.Αυτό είναι το "θέλω το δικό μας " ,έλα όμως που δεν πρέπει να αγνοούμε και τι θέλουν οι μέλισσες,τα μελίσσια . Και αυτά θέλουν να πολλαπλασιαστούν και όπως γνωρίζουμε ο φυσικός πολλαπλασιασμός τους είναι η σμηνουργία. Μέθοδος ανεπιθύμητη για τον μελισσοκόμο.

Ερχόμαστε τώρα να δούμε τι όπλα-μεθόδους έχουμε για να επέμβουμε προληπτικά για να μην χρειαστεί κατασταλτικά.

Α. Μέθοδος DEMAREE , καλή ,άριστη αλλά για κάποιον που έχει πολλά μελίσσια ούτε περνάει από το μυαλό του. Ο αείμνηστος Νικολαίδης αναφέρει ότι εάν ο μελισσοκόμος δεν είναι έμπειρος,η μέθοδος αντί ευεργετική θα είναι καταστροφική .Επίσης εάν δεν εφαρμόζονται οι προυποθέσεις της μεθόδου ,τα μελίσσια θα σμηνουργήσουν.

Β.Τεχνικοί αφεσμοί, κόβουμε τα μελίσσια ή με την μέθοδο της βεντάλιας ή με άλλο τρόπο και μετά τα συνενώνουμε.Εάν λάβουμε υπ'όψιν ότι ένα μελίσσι αναπτύσσεται συναρτήσει του πληθυσμού, πάλι δεν είναι η ιδανική μέθοδος αύξησης και παραγωγής και εάν έχουμε βασίλισσες,εάν τ'αφήσουμε ορφανά χάσαμε ένα μελίσσι.....

Τώρα θα σας μεταφέρω μια μέθοδο θησαυρό.Αναφέρεται στο βιβλίο πρακτική μελισσοκομία του καθηγητού κ. Ανδρέα Θρασυβούλου σελ.174.Όταν μου την ανέφερε με γοήτευσε και αμέσως την ξεκίνησα.  Ομολογώ ότι βρήκα την καλύτερη μέθοδο απ'όλες τις μεθόδους που είχα μελετήσει και με δύο βασίλισσες !

Α.το μελίσσι χωρίζεται στα δύο με σίτα αερισμού ή ένα διάφραγμα τύπου Σνέλκροφ (θέλουμε να μην επικοινωνούν οι μέλισσες αλλά να μην κοπεί το μελίσσι)Η βασίλισσα και ο γόνος μεταφέρονται στο επάνω πάτωμα,στο οποίο δημιουργείτε μια δεύτερη είσοδος.Στον κάτω όροφο,που το μελίσσι είναι ορφανό,αφήνεται ένα πλαίσιο γόνου με προνύμφες ηλικίας 1-2 ημερών. Την δεύτερη ημέρα,εφόσον σχηματιστούν βασιλικά κελιά, ο αερισμός αντικαθίσταται με διπλό βασιλικό διάφραγμα.Το μελίσσι δεν ενοχλείται  μέχρι να εκκολαφτεί η βασίλισσα του κάτω ορόφου και να αρχίσει να γεννά.Η είσοδος του πάνω πατώματος διατηρείται.Μεταξύ των δύο βασιλισσών παρεμβάλλεται ένα ρηχό ή μεγάλο πάτωμα.Δύο εβδομάδες πριν την ανθοφορία η παλαιά βασίλισσα απομακρύνεται.

Αποτελέσματα,τα μελίσσια δεν σμηνουργούν,έχουμε γέννα δύο βασιλισσών,άρα μεγάλους πληθυσμούς και αντικατάσταση βασιλισσών χωρίς να γνωρίζουμε βασιλοτροφία !!!!

Καλή επιτυχία και ό,τι διευκρινήσεις χρειαστούν εδώ είμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου