Βόριο ( Β ) στη λίπανση της ελιά

 Το βόριο αποτελεί ένα κρίσιμο ιχνοστοιχείο στη λίπανση της ελιάς. H καλλιέργεια της ελιάς, εκτός από τα βασικά θρεπτικά στοιχεία λίπανσης που απαιτεί (άζωτο, φώσφορο, κάλιο) έχει και την ανάγκη ιχνοστοιχείων. Το βόριο είναι πολύ σημαντικό για το στάδιο της άνθησης και της καρπόδεσης, καθώς συντελεί στη μείωση της παρενιαυτοφορίας της ελιάς και στην βελτίωση της συνολικής παραγωγής κάθε χρόνο. Παρενιαυτοφορία στην ελιά, ονομάζουμε το φαινόμενο που μια χρονιά υψηλής παραγωγής ακολουθείται από μια χρονιά χαμηλότερης, ακόμη και μηδενικής, καρποφορίας.

Βόριο ( Β ) στη λίπανση της ελιάς

1. Ποια συμπτώματα παρουσιάζουν οι ελιές στην έλλειψη βορίου;

Η έλλειψη βορίου στην ελιά είναι πολύ διαδεδομένη και παρατηρείται τόσο σε νεαρά όσο και σε αιωνόβια ελαιόδεντρα, όπου εμφανίζεται ξήρανση κλάδων και κιτρίνισμα του κορυφαίου τμήματος των φύλλων. Επίσης, η έλλειψη βορίου στην ελιά, έχει σαν συμπτώματα την νέκρωση του ακραίου οφθαλμού της βλάστησης, τη μείωση διαφοροποίησης ανθοφόρων οφθαλμών, την καρπόπτωση την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς και την παραμόρφωση του ελαιόκαρπου. Η μεγάλη έλλειψη βορίου στα ελαιόδεντρα μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη ξήρανση κλάδων και να οδηγήσει σταδιακά, ακόμα και σε πλήρη ακαρπία.

2. Πώς γίνεται η προσθήκη βορίου από το έδαφος στις ελιές;

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της έλλειψης βορίου στην ελιά, μπορεί να γίνει με την προσθήκη λιπάσματος βορίου μέσα στο χειμώνα. Μπορεί να γίνει λίπανση των ελαιόδεντρων με βόρακα (βόριο) 250-300 γραμμάρια ανά δέντρο κάθε 2-3 χρόνια.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα μικτά λιπάσματα της ελιάς, που προσθέτουμε κάθε χρόνο, περιέχουν μικρή ποσότητα βορίου 0,3-0,5% που ισοδυναμεί με τις ετήσιες ανάγκες λίπανσης των ελαιόδεντρων σε βόριο.

3. Πώς γίνεται η διαφυλλική λίπανση της ελιάς με βόριο;

Η λίπανση με βόριο στα ελαιόδεντρα, εκτός από το έδαφος, μπορεί να γίνει και με διαφυλλική εφαρμογή κατά την περίοδο της άνοιξης. Ο διαφυλλικός ψεκασμός των ελαιόδεντρων με υγρό λίπασμα βορίου γίνεται κατά την περίοδο της άνθησης και της καρπόδεσης της ελιάς, καθώς είναι το πιο κρίσιμο στάδιο κατανάλωσης βορίου.


 Η επανάληψη 2-3 ψεκασμών με λίπασμα βορίου ανά 15-20 μέρες την περίοδο της άνοιξης είναι πιο αποτελεσματικές από ένα μεμονωμένο ψεκασμό βορίου με υψηλότερη συγκέντρωση, λόγω δυσκινησίας του βορίου στα φύλλα. ( Πηγή - giorgoskatsadonis.blogspot.com )

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال