Πως μπορούμε να φτιάξουμε πολλές κηρήθρες γρηγορά - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Πέμπτη

Πως μπορούμε να φτιάξουμε πολλές κηρήθρες γρηγορά

 


Πως μπορούμε να φτιάξουμε πολλές κηρήθρες γρηγορά 

Η άνοιξη είναι η κατεξοχήν εποχή για χτίσιμο κηρηθρών, αφενός γιατί είναι στο ένστικτο των μελισσών, αφετέρου διότι αυτήν την εποχή δεν αναμένουμε κάποιο τρύγο και όλες οι τροφές που συλλέγονται αξιοποιούνται κυρίως για την εκτροφή του γόνου. Εκμεταλλευτείτε την τάση των μελισσών λοιπόν και δώστε πλαίσια με φύλλα κηρήθρας ιδιαίτερα στα δυνατά μελίσσια. Εάν έχετε ανάγκη από πολλές νέες κηρήθρες, μπορείτε να αφαιρείτε σε 2-3 μέρες τις φρεσκοχτισμένες και να τοποθετείτε νέα φύλλα κηρήθρας συνεχώς. Έτσι προκύπτουν πολλές νέες κηρήθρες που μπορεί να αξιοποιηθούν στην ανάπτυξη και των αδύνατων μελισσιών τα οποία χτίζουν λιγότερο. Η τροφοδοσία με σιρόπι, θα βοηθήσει σημαντικά στην επίσπευση του χτισίματος.

Μία εναλλακτική λύση για χτίσιμο πολλών νέων κηρηθρών σε μία κυψέλη, είναι η αναφερόμενη μέθοδος της μετάγγισης όπως αυτή εφαρμόζεται για την καταπολέμηση της Αμερικάνικης Σηψιγονίας. Επιλέγετε ένα δυνατό μελίσσι από το οποίο αφαιρείται όλες τις κηρήθρες και τις μοιράζετε σε άλλα μελίσσια, μικρά ως επί το πλείστον προκειμένου να τα ενισχύσετε. Αφήνετε μόνο μία κηρήθρα με ανοιχτό γόνο και συμπληρώνετε με φύλλα κηρήθρας, μισά σε αριθμό από το αρχικό μελίσσι (για ένα δεκάρι μελίσσι, θα προσθέσετε 5φύλλα κηρήθρας). Τινάζετε τον πληθυσμό και αρχίζετε τροφοδοσία με σιρόπι κάθε μέρα για μία εβδομάδα. Στο διάστημα αυτό, το μελίσσι θα έχει χτίσει επαρκώς τις κηρήθρες και παράλληλα θα έχετε ενισχύσει σημαντικά και τα μικρά σας μελίσσια. Για κάθε ένα δεκάρι μελίσσι, θα χρειαστείτε 3-5 άλλα μελίσσια στα οποία θα μοιράσετε τις κηρήθρες.

Η παραγωγή κεριού επηρρεάζεται απο τους πιο κάτω παράγοντες

  • την εποχή.Οι μέλισσες παρουσιάζουν έντονη τάση για χτίσιμο την άνοιξη στην ανθοφορία της κερασιάς και του αγριοράδικου.
  • την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.Οι μέλισσες χτίζουν οταν η θερμοκρασία κυμαίνεται απο 10-15βαθ κελσίου.
  • τη νεκταροέκκριση.ΟΙ μέλισσες χτίζουν μόνο οταν υπάρχει νεκταροέκκριση.
  • τον διαθέσιμο χώρο.Εαν δεν βρούν χώρο να χτίσουν το κερί που παράγουν πέφτει στον πυθμένα της κυψέλης.
  • την παρουσία γύρης.Μελίσσια χωρίς γύρη δεν παράγουν κερί ενω χτίζουν εντονα οταν εισρέει φρέσκια γύρη άσχετως της αποθηκευμένης.
  • την παρουσία γόνου.Οταν δεν υπάρχει γόνος κυρίως ανοιχτός οι μέλισσες δεν χτίζουν.
  • την απουσία της βασίλισσας.οταν το μελίσσι είναι ορφανό δεν χτίζει.
  • τον αριθμό των νεων ηλικιακά μελισσών.Το μελίσσι χτίζει περισσότερο οσο περισσότερες νεες μέλισσες εχει.
  • Το μελίσσι χτίζει πιο γρήγορα οταν τα φύλλα κηρήθρας τοποθετούνται δίπλα στον γόνο




Πηγή-εργαστήριο μελισσοκομίας ΑΠΘ
 

Κάντε Like στην Σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ ,για να μαθαίνετε πρώτη τα νέα 

Γίνετε μέλος της ομάδας του e-Melissokomos.gr στο Facebook πατώντας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου