Εξισορρόπηση των μελισσιών - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Παρασκευή

Εξισορρόπηση των μελισσιών


 Εξισορρόπηση των μελισσιών 


  1. Το βράδυ που μαζεύονται οι μέλισσες τοποθετούμε επάνω διάφραγμα βασίλισσας σε ένα δυνατό  μελίσσι  και το αφήνουμε να ηρεμήσει.
  2. Κατόπιν με λίγο κάπνισμα σηκώνουμε από τη βάση του, το αδύνατο και το τοποθετούμε πάνω από το διάφραγμα του δυνατού και κλείνουμε κάθε έξοδο που μπορεί να έχει η αδύνατη κυψέλη, ώστε οι μέλισσες να υποχρεωθούν να περάσουν από το διάφραγμα για έξοδο από την κάτω κυψέλη.
  3. Έτσι κάνουμε ένα δυνατό μελίσσι με 2 πατώματα και 2 βασίλισσες ,που το αδύνατο επωφελείται: α) από τη ζέστη του δυνατού, β) από την άφθονη τροφή του, γ) από τον πληθυσμό του δυνατού που θα ανέβει να τροφοδοτήσει το αδύνατο.
  4. Μεγαλύτερη  εξισορρόπηση επιτυγχάνεται αν ανεβάσουμε  και πλαίσια με γόνο και μέλι από  την κάτω στην πάνω κυψέλη.
  5. Όταν δυναμώσει το πάνω συνήθως σε 1 μήνα, τότε χωρίζουμε το κάτω από το πάνω.
  6. Το πάνω το βάζουμε στην αρχική  θέση του κάτω, που είναι πιο δυνατό για να κερδίσει συλλέκτριες.
  7. Κίνδυνος υπάρχει όταν από αποτυχία το πάνω στερείται τελείως γόνου και δεν ελκύσει παραμάνες.
  8. Σ’ αυτή την περίπτωση αναπληρώνουμε εμείς αυτήν την έλλειψη μεταφέροντας ένα πλαίσιο γόνου από άλλο μελίσσι χωρίς μέλισσες. Έτσι με τη μέθοδο αυτή μπορεί να σωθεί ενα αδύνατο μελίσσι.
  9. Η ανταλλαγή της θέσης δυνατού με αδύνατο, φέρνει εξίσωση με την απόσπαση των συλλεκτριών που μπήκαν στην αδύνατη κυψέλη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου