Μεταφορά μελισσιού από παλαιά κυψέλη σε νέα - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Πέμπτη

Μεταφορά μελισσιού από παλαιά κυψέλη σε νέα


                                        

Μεταφορά μελισσιού από παλαιά κυψέλη σε νέα

Κάποια στιγμή ίσως διαπιστώσουμε ότι κάποια από τις κυψέλες μας εχει καταστραφεί με αποτέλεσμα το μελίσσι να έχει πρόβλημα από τις βροχές και το κρύο.Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε την μεταφορά του μελισσιού από την ελαττωματική παλαιά κυψέλη σε μια νέα.Η νέα κυψέλη θα πρέπει να έχει απολυμανθεί με φλόγιστρο εάν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά και να ευρίσκεται στην αποθήκη μας .
Η μεταφορά ενός μελισσιού από μια κυψέλη σε άλλη ονομάζεται μετάγγιση και είναι ένας εύκολος χειρισμός τον οποίο χρειάζεται να κάνουμε σε αρκετές περιπτώσεις όπως:

  • Μεταφορά από παλαιά κυψέλη σε νέα 
  • Μεταφορά παραφυάδας σε μεγαλύτερη κυψέλη
  • Μεταφορά από κυψέλη για απολύμανση κάθε 1 με 2 χρόνια.
  • Ειδικές μεταγγίσεις σε περιπτώσεις ασθενειών όπως Σηψηγονίες
  • Μεταφορά μεταξύ διαφορετικού τύπου κυψελών (π.χ κοφίνι σε κυψέλη)
Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι απλή.Επιλέγουμε μια μέρα με ηλιοφάνεια ώστε να πετάνε οι μέλισσες προς το μεσημέρι που η θερμοκρασία είναι υψηλή πάνω από 15β. Κελσίου.
Η νέα κυψέλη που επιλέγουμε για την μεταφορά καλό θα είναι να έχει ίδιο χρώμα με την παλαιά ώστε το μελίσσι να μην προβληματιστεί στην προσαρμογή του με την αλλαγή χρώματος.Ακόμα και διαφορετικό χρώμα να επιλέξουμε το μελίσσι δεν θα έχει σοβαρό πρόβλημα αποδοχής της νέας κυψέλης.
Εδώ θα επισημάνω ότι η μετάγγιση στην περίπτωσή μας είναι η απλή μεταφορά των πλαισίων με τον πληθυσμό τους από την παλαιά στην νέα κυψέλη.
Τοποθετούμε την νέα κυψέλη στην θέση της παλαιάς και την παλαιά πολύ κοντά στην νέα αφού την ανοίξουμε και την καπνίσουμε.Αρχίζουμε να μεταφέρουμε προσεκτικά  τα πλαίσια με τον πληθυσμό στην νέα κυψέλη και στην ίδια ακριβώς θέση που είχαν στην παλαιά ώστε να μην αποδιοργανωθεί το μελίσσι και να επανέλθει πιο γρήγορα στην φυσική του λειτουργία.Θα πρέπει να επισημάνω ότι ΄πρέπει να προσέχουμε ώστε να πάρουμε την βασίλισσα στην νέα κυψέλη γιαυτό ελέγχουμε τα πλαίσια που μεταφέρουμε.
Στην παλαιά κυψέλη θα έχουν μείνει πολλές μέλισσες στον πάτο και όταν τελειώσουμε την μεταφορά τινάζουμε την παλαιά κυψέλη επάνω στην νέα ώστε να πέσουν σχεδόν όλες επάνω στα πλαίσια ενώ τις υπόλοιπες τις βοηθάμε  με την βούρτσα.
Στο διάστημα που κάνουμε την μεταφορά οι συλλέκτριες που επιστρέφουν εισέρχονταν στην νέα κυψέλη χωρίς κανένα δισταγμό.
Την διαδικασία της μετάγγισης μπορείτε να την παρακολουθήσετε σε σχετικό video.



Πηγη Περισκεψις.

Κάντε Like στην Σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ ,για να μαθαίνετε πρώτη τα νέα 

Γίνετε μέλος της ομάδας του e-Melissokomos.gr στο Facebook πατώντας εδώ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου