Η μέθοδος Αλεξάντερ για πρόληψη σμηνουργίας και τεράστιά ανάπτυξη - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Τρίτη

Η μέθοδος Αλεξάντερ για πρόληψη σμηνουργίας και τεράστιά ανάπτυξη



Η μέθοδος Αλεξάντερ για πρόληψη σμηνουργίας και τεράστιά ανάπτυξη 


Η μέθοδος Αλεξάντερ μοιάζει αρκετά με την μέθοδο Ντεμαρή αλλα δεν περιορίζεται μόνο στην πρόληψη της σμηνουργίας. Εφαρμόζοντας την μέθοδο μπορούμε να αυξήσουμε το μελισσοκομείο μας ή να δημιουργήσουμε μια πολύ δυνατή κυψέλη, ανανεώνοντας ταυτόχρονα την βασίλισσα με σκοπό να εκμεταλλευτούμε μια καλή σοδειά.
Όταν έχουμε ένα μελίσσι και βλέπουμε ότι έχει φτάσει στην πλήρη του ανάπτυξή (δηλαδή ο πληθυσμός να καλύπτει 10 πλαίσια από τα οποία τα 6-7 να έχουν γόνο), χωρίς όμως να έχει εκδηλώσει τάση για σμηνουργία τότε επεμβαίνουμε εφαρμόζοντας την μέθοδο Αλεξάντερ. Προσοχή γιατί ο χειρισμός της μεθόδου νωρίτερα είναι άσκοπος και επικίνδυνος για τα αδύναμα μελίσσια.

Αναλυτικά:

Α -> Αρχική κυψέλη με βασίλισσα και γόνους
Κ -> Κενή κυψέλη (Γεμισμένη με Κτισμένα πλαίσια)

Πρώτα βρίσκουμε την βασίλισσα από την Αρχική κυψέλη (Α) και την παίρνουμε μαζί με το πλαίσιο του γόνου με τις μέλισσες επάνω.
Όπως ακριβώς και με την μέθοδο Ντεμαρή, τοποθετούμε το πλαίσιο με την βασίλισσα στο κέντρο της Κενής κυψέλη (Κ) και συμπληρώνουμε κατά προτίμηση με κτισμένες κηρήθρες στις υπόλοιπες θέσεις.

Η Κενή κυψέλη (Κ) που περιέχει την βασίλισσα και κτισμένα πλαίσια τοποθετείτε στην θέση της Αρχικής κυψέλης (Α).
Από πάνω της μπαίνει βασιλικό διάφραγμα
Και πάνω από το βασιλικό διάφραγμα θα προστεθεί η αρχική κυψέλη με όλα τα υπόλοιπα πλαίσια με γόνο.
Ο ασφράγιστος γόνος στο επάνω πάτωμα θα σφραγιστεί μετά από 5 ημέρες.
Αν βρεις βασιλικά κελιά τότε σηκώνεις το επάνω πάτωμα (Α) και το βάζεις δίπλα από την κυψέλη που έχει την βασίλισσα (Κ). Αν δεν βρεις βασιλικά κελιά περιμένεις ακόμη 5 ημέρες και μετά χωρίζεις.


Αφού γίνει ο διαχωρισμός ή θα δώσεις έτοιμο βασιλικό κελί (που έχεις φροντίσει από πριν να φτιάξεις με κάποια μέθοδο βασιλοτροφίας) ή θα εισάγεις μετά από 24 ώρες μια γονιμοποιημένη βασίλισσα(θα αναπτυχθεί πιο γρήγορα).
Μετά από περίπου 2 μήνες αυτές οι δύο κυψέλες θα φτάσουν πάλι σε πλήρη ανάπτυξη.
Αν έχεις ως στόχο την αύξηση αφήνεις τις κυψέλες ως έχουν.
Αν έχεις ως στόχο μια καλή σοδειά, κάνεις συνένωση με την μέθοδο της εφημερίδας. Κάτω τοποθετείς την νέα μάνα, το βασιλικό διάφραγμα και απο πάνω το πάτωμα με τους γόνους αφού έχεις αφαιρέσει την παλιά μάνα. Άν χρειάζεται προσθέτεις πάτωμα.
                                                                  Ένωση στην ανθοφορία

Περισσότερες πληροφορίες και άλλες μεθόδους θα βρείτε στο εξαιρετικό βιβλίο του Θανάση Μπίκου, 
Επιμέλεια/Φωτογραφίες: MelissokomiaNet.gr

Κάντε Like στην Σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ ,για να μαθαίνετε πρώτη τα νέα 

Γίνετε μέλος της ομάδας του e-Melissokomos.gr στο Facebook πατώντας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου