Η Γύρη - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Κυριακή

Η Γύρη

  


Η Γύρη

Γύρη είναι η σκόνη από μικροσκοπικούς κόκκους (γυρεόκοκκους), που παράγουν τα αρσενικά όργανα (στήμονες) των ανθέων. Με τη βοήθεια κυρίως της μέλισσας μεταφέρεται από άνθος σε άνθος. Όταν φτάσει στον στήμονα βλασταίνει και ενώνεται με το ωάριο. Έτσι συντελείται η «γονιμοποίηση» για καρπόδεση και παραγωγή σπόρου και διαιώνιση της ζωής. Εδώ αναφέρεται η γύρη σαν μελισσοκομικό προϊόν και για την αξία που έχει στη ζωή μας.

Σύνθεση της γύρης : περιέχει πρωτεΐνες, που έχουν αμινοξέα 10 – 35% και είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας για τον ανθρώπινο οργανισμό, που του δίνουν ενεργά στοιχεία του φυτικού και ζωικού βασιλείου.

Τα αμινοξέα που περιέχει είναι : βανίλη, θρεονίνη, ισολευκίνη, λευκίνη, μεθιονίνη, τρυπτοφάνη, φαινυλανίνη. Όλα αυτά βοηθούν να χτιστούν οι μύες.  Σε σχέση με τη γύρη, στο κρέας, τα αβγά και το τυρί περιέχονται ασήμαντες ποσότητες. Περιέχει όμως και βιταμίνες: β1-θεαμίνη, β2-ριβοφλαβίνη, β6-πυριδοξίνη, νικοτικικό οξύ, παντοθενικό οξύ, ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C), καροτινοειδή (προβιταμίνη Α), τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε), φολικό οξύ και ρητίνη. Η τελευταία αυτή είναι ένας γλυκοζίτης και ενδυναμώνει το τριχοαγγειακό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, τόσο που σε δόση 2,8 χιλιοστών του γραμμαρίου βελτιώνει κατά 76% (σε άνθρωπο 75 κιλών βάρους). Βοηθάει την πήξη του αίματος σε περιπτώσεις αιμορραγιών, χαμηλώνει τους ρυθμούς της καρδιάς, διορθώνει την ευθραυστότητα των αγγείων των επιτόκων και προστατεύει τα μικρά από μηνιγγικές αιμορραγίες (βελτίωση 60% με χρήση σε 10 ημέρες). Ενισχύει την τριχοειδή αντίσταση για περιπτώσεις υπερτασικών και μειώνει κατά 23% τον κίνδυνο εγκεφαλικής ή οφθαλμικής ρήξης των μικροαγγείων. Περιέχει ακόμη ικανές ποσότητες γλυκοζίτη, ένζυμα που είναι έτοιμα και ωφέλιμα για άμεση πρόσληψη από τον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμη ακόρεστα λίπη προστατευτικά από την αρτηριοσκλήρωση. Αλλά και μεταλλικά ανόργανα στοιχεία, χρήσιμα για τον μεταβολισμό (κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, πυρίτιο, φώσφορο, θείο, χλώριο, μαγγάνιο, χαλκό, ψευδάργυρο, μόλυβδο, χαλαζία, νάτριο κλπ).

Θεραπευτικές ιδιότητες της γύρης και θετικές επιρροές  για : κρυολόγημα, γρίπη, αλλεργικό συνάχι, αθλητές, προστάτη, προστατίτιδα, ρευματισμούς και αρθρίτιδες, τριχόπτωση, δέρμα, παθήσεις από ακτινοβολία, συκώτι, νοητικά προβλήματα, ευεξία, αναζωογόνηση, σεξουαλική ικανότητα, ανακούφιση κόπωσης, όρεξη, αύξηση βάρους, διαβήτη, στρες – άγχος – κατάθλιψη, αϋπνία, τάση αμνησίας, όραση, εντερικές διαταραχές, πάρκισον, εγκεφαλικές διαταραχές.

Η γύρη δεν είναι τροφική βόμβα για να τη φοβηθούμε. Αυξάνει το μεταβολισμό, ατελείωτων αλυσιδωτών αντιδράσεων στον οργανισμό. Είναι ισορροπιστής και ρυθμιστής του οργανισμού και της υγείας και αρκεί 3 – 4% του συνολικού βάρους της τροφής, για να συντηρήσει τη ζωή μας.

Δόσεις γύρης : είναι ημερήσιες με διάρκεια 4 – 6 εβδομάδες. Καλύτερα με άδειο στομάχι ή πριν το φαγητό 15 – 30 λεπτά.

Η ποσότητα συντήρησης είναι 15-20 γραμμάρια την ημέρα και η θεραπευτική δόση (με προηγούμενη συμβουλή γιατρού) είναι 32 γραμμάρια τη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου