Μυστικά για να φτιάξουμε επιτυχημένες βασίλισσες - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Δευτέρα

Μυστικά για να φτιάξουμε επιτυχημένες βασίλισσες

 


Μυστικά για να φτιάξουμε επιτυχημένες βασίλισσες

Το θέμα της επιλογής των βασιλισσών μας, είναι πολυδιάστατο φίλες και φίλοι.Ούτε μέσα από ένα μόνο άρθρο μπορώ να το αναπτύξω και να σας μεταφέρω την γνώση, ούτε και μπορούμε να ελέγξουμε όλους τους παραμέτρους που απαιτούνται να ταιριάξουν για να έχουμε μια επιτυχημένη βασίλισσα.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε στην ουσία είναι μόνο να αυξήσουμε τις πιθανότητες ώστε να βγει καλή η βασίλισσα μας.Ή για να το πω αλλιώς, αν καταφέρουμε σε κάθε 10 βασίλισσες που βγάζουμε, οι εφτά να είναι καλές, τότε ξέρουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο.


Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε και μια εκ των πιο βασικών είναι να επιλέξουμε ένα καλό μελίσσι, ώστε από αυτό να πάρουμε τα γονίδια του, να κάνουμε βασίλισσες από αυτό δηλαδή.

Με τον όρο καλό μελίσσι στην μελισσοκομία εννοούμε να είναι παραγωγικό, να συλλέγει πολύ μέλι, γύρη, και πρόπολη, να είναι υγιεί, δηλαδή να μην έχει παρουσιάσει κάποια ασθένεια, να μην είναι επιθετικό, ώστε να μπορούμε να δουλεύουμε στο μελισσοκομείο μας όσο πιο άνετα γίνεται και φυσικά να έχει καλή ανάπτυξη πληθυσμού και μικρή τάση σμηνουργίας.

Τέτοια μελίσσια υπάρχουν σε κάθε μελισσοκομείο, λίγα ή περισσότερα και από αυτά πρέπει να προσπαθεί να κάνει νέες βασίλισσες ο μελισσοκόμος.

Πολλοί είναι οι συνάδελφοι που με ρωτούν...

Βασίλη έκανα εμβολιασμό από επιλεγμένο μελίσσι, θα βγάλω καλές βασίλισσες;

Στην ερώτηση σας μια μόνο απάντηση μπορεί να δοθεί και να είναι σωστή.
Αυτή η απάντηση είναι ίσως.

Το αν μια βασίλισσα θα μας βγει καλή, ακόμα και αν προέρχεται από καλό μελίσσι εξαρτάται από κάποιους παράγοντες.Άλλοι είναι γνωστοί, και τους έχουμε χιλιοπεί, και κάποιοι άλλοι μας είναι άγνωστοι, μα κρύβουν ουσιώδες λεπτομέρειες.

Εκεί θα εστιάσουμε σήμερα λοιπόν, σε αυτά που δεν είναι γνωστά και που πρέπει απαραίτητα να προσέξουμε.

Πάμε να μάθουμε λοιπόν!!!

Η Ρωσική βιβλιογραφία λέει τα εξής πολύ ενδιαφέροντα.

Ας υποθέσουμε ότι κάνουμε βασιλοτροφία από επιλεγμένο μελίσσι με την μέθοδο του εμβολιασμού.Αν εμβολιάσουμε ένα βασιλοκελί με σκουλήκι ηλικίας 1 ημέρας τότε σε αυτό η σπερματοθήκη της μελλοντικής βασίλισσας θα αναπτυχθεί τόσο πολύ που θα χωράει 5 εκατομμύρια σπερματοζωάρια.Αν εμβολιάσουμε ένα βασιλοκελί με σκουλήκι 2 ημερών τότε σε αυτό η σπερματοθήκη της μελλοντικής βασίλισσας θα αναπτυχθεί τόσο που θα χωράει λιγότερο από 4 εκατομμύρια σπερματοζωάρια.

Αν εμβολιάσουμε ένα βασσιλοκελι με σκουλήκι 3 ημερών τότε σε αυτό η σπερματοθήκη της μελλοντικής βασίλισσας θα αναπτυχθεί τόσο που θα χωράει μόνο 3 εκατομμύρια σπερματοζωάρια.Φανταστείτε αν εμβολιάσουμε από σκουλήκι 4 ημερών τι βασίλισσα θα βγάλουμε.

Βλέπουμε δηλαδή ότι η μικρή αυτή διαφορά στην ηλικία των προνυμφών μπορεί να μας δώσει βασίλισσες ακόμα και διπλάσιας απόδοσης.Αν κάποιος εμβολιαστής δηλαδή, για ευκολία ή επειδή δεν βλέπει καλά επιλέγει να πιάνει με το βελονάκι μεγαλούτσικα σκουλήκια για να εμβολιάσει, τότε ακόμα και αν έχουμε επιλέξει να κάνουμε βασιλοτροφία από το καλύτερο μελίσσι μας, οι βασίλισσες που θα προκύψουν δεν θα είναι καλές.

Φυσικά το αυτό ισχύει και για τα υπόλοιπα όργανα της βασίλισσας, αφού το σκουλήκι ηλικίας 1 ημέρας θα αναπτύξει και καλύτερες ωοθήκες οι οποίες θα παράγουν ποιοτικότερα ωάρια.Εδώ μπορεί κάποιος να μου πει, ότι και τα 3 εκατομμύρια σπερματοζωάρια είναι αρκετά και αυτή την βασίλισσα μπορούμε να την έχουμε για χρόνια και να είναι γόνιμη.

Κάντε Like στην Σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ ,για να μαθαίνετε πρώτη τα νέα 


Δεν είναι ακριβώς έτσι όμως.

Πιστεύω όλοι θα έχετε δει στα μελίσσια σας, κάποιες βασίλισσες να κάνουν ωραίο και συμπαγή γόνο, ενώ κάποιες άλλες να κάνουν σκόρπιο γόνο.Αλήθεια τι νομίζετε όταν δείτε ένα πλαίσιο με σκόρπιο γόνο;Ότι η βασίλισσα άφησε κάποια κελιά στο κέντρο του γόνου αγέννητα και γι αυτό ο γόνος δεν είναι συμπαγής και είναι σκόρπιος;
Αν το πιστεύετε αυτό είναι λάθος.
Αν κοιτάξετε καλά το πλαίσιο θα δείτε ότι σε όλα τα κελιά η βασίλισσα γέννησε αβγά.Η διαφορά είναι ότι σε αυτά τα κελιά το έμβρυο πέθανε ενώ ήταν ακόμα αβγό ή και μικρο σκουλήκι.Γι αυτό είναι οι τρύπες εκεί, και θα είναι για πάντα όσο έχετε αυτή την βασίλισσα.

Τα έμβρυα πεθαίνουν επειδή τα ωάρια της βασίλισσας ήταν κακής ποιότητας λοιπόν.
Να το θυμάστε αυτό.

Πάμε ένα βήμα πιο πέρα όμως.
Ας υποθέσουμε ότι παίρνουμε σκουλήκι από την γέννα αυτής της βασίλισσας και εμβολιάζουμε να βγάλουμε νέες βασίλισσες.

Τι νομίζετε ότι θα γίνει;
Είπαμε ότι αυτή η βασίλισσα παράγει κακής ποιότητας ωάρια, από τα οποία πολλά πεθαίνουν.
Και αυτά που επιβιώνουν όμως τι ποιότητας μέλισσες θα μας δώσουν, και πολύ περισσότερο τι ποιότητας βασίλισσες;
Πάει στράφι και η επιλογή λοιπόν, και όλα.

Γίνετε μέλος της ομάδας του e-Melissokomos.gr στο Facebook πατώντας εδώ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου