Η μέλισσα Buckfast αποκαλύπτεται!!! - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Τρίτη

Η μέλισσα Buckfast αποκαλύπτεται!!!

 


Η μέλισσα Buckfast αποκαλύπτεται!!!


Η μέλισσα Buckfast δημιουργήθηκε από τον αδελφό Adam (1898-1996) στο Buckfast Abbey, Devon, Αγγλία. Ο αδελφός Adam, κατά κόσμο Karl Kehrle, γεννήθηκε στη Γερμανία και έγινε μοναχός στην ηλικία των έντεκα, όταν εστάλη στη μονή από τη μητέρα του.

Η Ανάπτυξη της μέλισσας Βuckfast ξεκίνησε όταν σε ένα μεγάλο μέρος της Βρετανίας στη δεύτερη δεκαετία του περασμένου αιώνα έπεσε μια πανδημία η οποία ξεκληρησε την λεγομένη ''Μαύρη'' μέλισσα της Βρετανίας εξαιτίας ακαριακης νοσου (Τραχειακή ακαρίαση)..... η συγκεκριμένη μέλισσα με λατινική ονομασία Apis mellifera mellifera ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητη στην επίθεση και αποδεκατίστηκε.
Σε πολλες περιοχες της βρετανιας κατάφερε να επιβιωσει ενα πολυ μικρο ποσοστο. υπευθυνη για αυτήν την καταστροφή θεωρείτε η τραχειακή ακαριαση.

Το ακαρι δηλαδή εισέβαλε στους τραχειοσωληνες των μελισσών μικραίνοντας έτσι την διάρκεια της ζωή τους και καθιστώντας τους αυξημένους πλυθησμους της Βρετανίας παρελθόν.


Στο Buckfast οι μονες αποικίες που δεν επηρεάστηκαν από την αρρώστια ήταν αυτές που προεχόταν από βασίλισσες λιγουριανής (ιταλίδες) καταγωγής αλλά και ιβριδια που προερχόταν από διασταύρωση της αυτοχθονης μαύρης μέλισσας με την μέλισσα ligustica ..!!!

Aυτο ήταν το κίνητρο για τον Αδερφο Adam για να ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι γνωρίζοντας νέους μελισσοκομους και συλλέγοντας κηφήνες για επιλεγμένη αναπαραγωγή , για τη δημιουργια μιας φυλης που θα είχε μεγάλη παραγωγή σε μελι και οσο το δυνατόν περισσότερα πλεονεκτήματα για το μελισσοκομο. 
Έτσι ιδρύθηκε ένα απομακρυσμένο σημείο αναπαραγωγής βασιλισσών στο Dartmoor το 1925 που ήταν σε συνεχή χρήση μέχρι το μέσα της δεκαετίας του 1990. 
Εκεί υπήρξε μια προσπάθεια να ενσωματωθούν τα ''καλα'' χαρακτηριστικά από τις άλλες φυλες στην κυρια γραμμή Βuckfast με διάφορες γενετικές μεθόδους οπου έτσι και εγινε.
Οι φυλες που κατάγεται κυριως η μέλισσα Buckfast είναι Am ligustica (Βόρειας Ιταλίας), Am mellifera (Αγγλιας), Am mellifera (Γαλλιας), Am anatolica (Τούρκιας) και Am cecropia (Ελληνικη) και εχουν γινει και καποιες αναφορες για δυο αφρικανικες φυλες.
Ετσι δημιουργηθηκε μια φυλη η οποια χαρακτηριζόταν απο ιδιαιτερη υπακοη , ζωντανια , χαμηλες τασεις σμηνουργιας , υψηλη παραγωγη μελιου και χαμηλη χρηση προπολης..... 



Πανω στη μελισσα Buckfast υπαρχει μεγαλη παραπληροφόρηση και αυτο οφειλεται στο γεγονος οτι μερικες βασιλισσες προερχονται απο αναξιοπιστους εκτροφεις οι οποιοι δεν ακολουθουν σωστους μεθοδους εκτροφης μην εχοντας ετσι και το προσδοκομενο αποτελεσμα. 

Αυτο εχει οδηγησει πολλους μελισσοκομους σε λανθασμενες αποψεις για την Μελισσα Βuckfast... Μια μεγαλη αληθεια για τη μελισσα αυτη ειναι οτι προερχεται απο γεννετικα ''σωστη'' αναπαραγωγη και μόνο η γονιμοποίηση μιας βασιλισσας Buckfast με κυφηνες Βuckfast θα εχει σαν αποτελεσμα να ειναι buckfast οι μέλισσες..!!!!!

Κάντε Like στην Σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ ,για να μαθαίνετε πρώτη τα νέα 

Το αποτελεσμα αυτης της μεγαλης προσπαθεις για τη δημιουργια της μελισσας BUCKFAST απορρέει στα εξης βασικα χαρακτηριστικα:

Γονιμότητα - διατήρηση τουλάχιστον 9 πλαισια γόνο την περιοδο Μάιου-Ιούλιου , αντίσταση στην ασθένεια , απροθυμεια για σμηνουργια , απεραντη ικανοτητα για αναζητηση τροφης και ηρεμη συμπεριφορα.

Επισης θα ηταν αξισημειωτο να αναφερθουν τα δυνατα αλλα και τα αδυνατα σημεια της μελισσας Buckfast

Δυνατα σημεια

Καλη παραγωγη μελιου , παραγωγικες βασιλισσες , περιοριζει την ωοτοκια κατα την διαρκεια της ελλειψης τροφης , χαμηλο ενστικτο τσιμπηματος , λογω της αυξημενης καθαριοτητας στην κυψελη χαμηλη συχνοτητα ασκοσφαιρωσης , κηροσκορου

Αδυνατα σημεια

Ανεπαρκης ποσοτητα γονου το χειμωνα , λογω ασταθων καιρικων φαινομενων χαμηλη συλλογη γυρης και μελιου...

Με πληροφορίες απο το Βικιπαίδεια...

Γίνετε μέλος της ομάδας του e-Melissokomos.gr στο Facebook πατώντας εδώ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου