Επιλεγμένες μελισσοκομικές συμβουλές #9 e-Melissokomos.gr

 


Επιλεγμένες μελισσοκομικές συμβουλές #9

  1. Ο κανιβαλισμός του γόνου στο μελίσσι το Φθινόπωρο έχει αιτίες την απουσία γύρης και το μπλοκάρισμα του γόνου, λόγω χώρου. Όμως στην περίπτωση που δεν υπάρχει και σε άλλα μελίσσια,( ο κύριος Ανδρέας Θρασύβουλου του εργαστηρίου Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ),μας πληροφορεί… (στη Μελισσοκομική Επιθεώρηση, Νοέμβριου – Δεκεμβρίου 2011 και σελ. 424) και τον ευχαριστούμε, ότι είναι …..Γενετική ή φυσιολογική ανωμαλία της βασίλισσας που λέγεται τριπλοειδής γαμετικός ιστός της βασίλισσας, διπλοειδής κηφήνες, εμβρυακή θνησιμότητα, συγγενική αναπαραγωγή κ.α…. οπότε πρέπει να αλλάξει η βασίλισσα. Αλλά η έντονη θερμοκρασία της κυψέλης και στο περιβάλλον πάνω από 30 βαθμούς πιθανό να είναι αιτία απομάκρυνσης του γόνου, μόνο που θα έπρεπε να είναι και σε άλλα μελίσσια του μελισσοκομείου το φαινόμενο-πρόβλημα.
  2. Περιπτώσεις που οι μέλισσες δεν μπορούν να παράγουν βασιλικό πολτό: Δεν οφείλονται στην προχωρημένη ηλικία της, αφού υπάρχουν ικανότητες προσαρμογής αν χρειαστεί και αυτές οι ηλικιωμένες μπορούν να καταναλώσουν άφθονη γύρη, να αναπτύξουν τους αδένες και να μετατραπούν από συλλέκτριες σε παραμάνες και ο βασιλικός πολτός τους θα είναι το ίδιο καλός με εκείνο των νεαρών παραμάνων.
  3. Μικρά μελίσσια με γέρικο πληθυσμό, ταλαιπωρημένα στα πεύκα δεν μπορούν να ξεχειμωνιάσουν με επιτυχία. Η λύση είναι να συνενωθούν και να υποστηριχτούν, ώστε να ανανεώσουν τον πληθυσμό τους με φθινοπωρινές μέλισσες.
  4. Η γυρεόπιτα είναι πρωτεϊνική τροφή, περιέχει και υδατάνθρακες (ζάχαρη), ενώ οι πρωτεϊνες δεν ενσωματώνονται στο μέλι και τα ζάχαρά της είναι λιγοστά για να επηρεάσουν την ποιότητα του μελιού. Χώρια που την καταναλώνουν αργά. Επομένως χρειάζεται η γυρεόπιτα, όταν τα μελίσσια δουλεύουν στα πεύκα και πρέπει να εξασφαλίζεται και χώρος για την εκτροφή του γόνου και αποθήκευση μελιού όπως και μια καλή βασίλισσα.
  5. Ο ελληνικός βασιλικός πολτός δεν μπορεί με κάποια συνταγή να διακριθεί από τον εισαγόμενο, αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον μελισσοκόμο παραγωγό.
  6. Τα βαρρόα πεθαίνουν και από φυσικά αίτια, που οι μέλισσες τα βγάζουν από την κυψέλη και τα απομακρύνουν τα μυρμήγκια, αλλά μπορούν να τραυματιστούν από μελίσσια και να ψοφήσουν. Όμως αυτά τα νεκρά μπροστά στην κυψέλη, χωρίς εφαρμογή αντιμετώπισης, είναι μέτρο διαπίστωσης του βαθμού προσβολής του μελισσιού, από το ακάρι.
  7. Τα κελιά αντικατάστασης στο μελίσσι είναι λίγα, πάνω στην κηρήθρα και το χρώμα του κεριού είναι όμοιο με αυτό της κηρήθρας, γιατί οι μέλισσες χρησιμοποιούν το κερί της. Αυτά χτίζονται στη διάρκεια όλου του χρόνου, για να αλλάξουν τη βασίλισσα.
  8. Τα κελιά σμηνουργίας είναι πολλά, μερικές φορές και περισσότερα από 100, γίνονται από άσπρο κερί που παράγουν οι μέλισσες την Άνοιξη, όταν προχωρήσει και έχει αναπτυχθεί το μελίσσι, για να σμηνουργήσει, αφού έτσι πολλαπλασιάζονται τα μελίσσια με τον τρόπο της σμηνουργίας (παραγωγή σμηνών μελισσών με διάσπαση).
  9. Η Αλλόη Βέρα για διατροφή των μελισσιών και αντιμετώπιση της Νοζεμίασης δεν επαληθεύεται  εργαστηριακά και χρειάζεται προσοχή στη χρήση σκευασμάτων της στις μέλισσες.
  10. Το Φθινόπωρο δεν προσφέρεται για την ανάπτυξη των μελισσιών, όπως την Άνοιξη. Είναι εποχή αποθήκευσης τροφών, επομένως συρρικνώνονται. Και στα πεύκα αυτό είναι εντονότερο, αφού δεν υπάρχει γύρη και γίνεται μπλοκάρισμα του γόνου από τα μέλια. Επομένως βγαίνοντας από τα πεύκα αναζητούμε φθινοπωρινές ανθοφορίες (ρείκι, κισσό κ.α.) για ανάπτυξη προς το ξεχειμώνιασμα. Διαφορετικά τροφοδοτούμε διεγερτικά με υποκατάστατα γύρης, και τους δίνουμε χώρο και καλές μέλισσες. Αλλά συνενώνουμε και τα αδύνατα για να μην χαθούν στο ξεχειμώνιασμά τους.
  11. Οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας μπορεί να βλάπτουν τις μέλισσες και δεν πρέπει να είναι κοντά σ’ αυτές. Αυτό δεν έχει διευκρινιστεί, οπότε καλύτερα να μην πλησιάζουμε σ’ αυτές τα μελίσσια μας. Για τα δίκτυα της ΔΕΗ υπάρχει πραγματικά πρόβλημα και αναφορές στα προηγούμενα.
  12. Συνένωση δυο μελισσιών που έχουν και τα δυο βασίλισσα και θέλουμε να διατηρήσουμε και τις δύο: Αυτό γίνεται την Άνοιξη ή το Καλοκαίρι, όχι το Φθινόπωρο, κάνοντας τα εξής: 1) βάζουμε σήτα αερισμού στο ένα και πάνω σ’ αυτή τοποθετούμε το άλλο μελίσσι. Έτσι οι μέλισσες των δυο δεν έχουν επικοινωνία, αλλά οι οσμές των δυο μελισσών ενώνονται, 2) μετά δυο ημέρες απομακρύνουμε τη σήτα αερισμού και στη θέση της τοποθετούμε διπλό βασιλικό διάφραγμα και εφημερίδα συνένωσης με μερικές τρύπες. Αλλά τα δυο διαφράγματα να απέχουν μεταξύ τους 1-2 εκατοστά, 3) κλείνουμε την πάνω είσοδο ώστε τα δυο μελίσσια να ενωθούν και τα διαφράγματα να κρατήσουν χωριστές τις μέλισσες, 4) όταν δυναμώσουν τα μελίσσια προσθέτουμε ένα πάτωμα με χτισμένες κηρήθρες και δεν αφαιρούμε τα διαφράγματα, 5) έτσι ολοκληρώνεται η συνένωση κρατώντας και τις δυο βασίλισσες.
  13. Δεν χρειάζεται συσκευαστήριο μελιού, όταν ο μελισσοκόμος διακινεί το προϊόν του χέρι-χέρι, κιλό-κιλό. Όμως αν το μέλι προωθηθεί σε σούπερ-μάρκετ και καταστήματα, με ετικέτα, χρειάζεται συσκευαστήριο που να πληρεί προδιαγραφές  ISO και XACCP. Εναλλακτικά όμως μπορεί να συσκευάζεται σε κάποιο άλλο συσκευαστήριο, που έχει τις προδιαγραφές.



Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال