Πολύ κοντά στη δημιουργία ελληνικής ποικιλίας φράουλας

 


Πολύ κοντά στη δημιουργία ελληνικής ποικιλίας φράουλας

Προς μια νέα, πολλά υποσχόμενη εποχή οδεύει η ελληνική φράουλα, με τη δημιουργία ποικιλίας ελεύθερης, χωρίς δικαιώματα προς ξένους οίκους και αποκλεισμούς-περιορισμούς από συγκεκριμένες αγορές, αλλά και με αναβαθμισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά αρώματος και γεύσης που θα της δίνουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων , Αρκεί να επισημάνουμε πως στη Δυτική Ελλάδα, η καλλιέργεια βασίζεται μόνο σε δύο εισαγόμενες ποικιλίες, καθώς δεν υπάρχουν μοντέρνες ελληνικές ποικιλίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προοπτική εξέλιξης της παραγωγής της εγχώριας φράουλας.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ

Για το λόγο αυτόν, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συντονισμένη προσπάθεια βελτίωσης των καλλιεργούμενων ποικιλιών φράουλας και την ενσωμάτωση νέων γενοτύπων σε εμπορικά συστήματα παραγωγής, μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, με τη σύμπραξη της καινοτόμου εταιρείας έρευνας στη γεωργική παραγωγή της Δυτικής Ελλάδας Berryplasma World ΕΠΕ με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το δρόμο ωστόσο, είχε ανοίξει νωρίτερα, από το 2012, η Berryplasma World ΕΠΕ, η οποία δημιούργησε το δικό της πρόγραμμα ανάπτυξης και βελτίωσης γενοτύπων φράουλας, που χρησιμοποιούν σήμερα οι παραγωγοί, κερδίζοντας σημαντικά οφέλη με την ενίσχυση της θέσης τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τον ερχόμενο Δεκέμβρη, μετά από την παράταση που έλαβε λόγω της πανδημίας, αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο πρόγραμμα ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ – FRAGAGEN, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί την πρώτη προσπάθεια αξιολόγησης και αξιοποίησης ελληνικών υπερεχόντων γενοτύπων σε εμπορική κλίμακα, με στόχο τη δημιουργία νέων ποικιλιών με βελτιωμένα χαρακτηριστικά.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου ΠατρώνΒασίλης Παπασωτηρόπουλος, επισημαίνει στην ypaithros.gr, πως έχουν κατατεθεί όλα τα δεδομένα και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η φάση ανάλυσης των αποτελεσμάτων. «Γίνεται μια συνολική προσπάθεια για τη φράουλα. Το πρόγραμμα στοχεύει στην αξιολόγηση και στην επιλογή γενοτύπων προχωρημένου σταδίου με κριτήρια το παραγωγικό δυναμικό, αγροκομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη μετασυλλεκτική συμπεριφορά, χρησιμοποιώντας μοριακές και χημικές αναλύσεις, οργανοληπτικές δοκιμασίες, καλλιέργεια σε μικρή και μεγάλη εμπορική κλίμακα, για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών με βελτιωμένα χαρακτηριστικά», επισημαίνει.

Νέο πρόγραμμα για τη φράουλα

Τον Ιούλιο, αναμένεται να ξεκινήσει ακόμη ένα πρόγραμμα, με τη σύμπραξη των Τμημάτων Γεωπονίας και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και της Berryplasma World ΕΠΕ, το οποίο θα επικεντρωθεί στη βελτίωση των αρωματικών ουσιών της φράουλας, προκειμένου να επιτευχθεί η ενίσχυση του αρώματος και της γεύσης του προϊόντος.

Γίνετε μέλος της ομάδας του e-Melissokomos.gr στο Facebook πατώντας εδώ

ο εν λόγω πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ερευνώ-Καινοτομώ» και έχει διάρκεια δύο χρόνια. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, γιατί συνεχίζεται μια προσπάθεια χρόνων για τη δημιουργία ελληνικής ποικιλίας φράουλας, με ανώτερα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά. Πριν από δύο χρόνια με το Πανεπιστήμιο Πατρών ξεκινήσαμε τη συνεργασία σε ερευνητικό επίπεδο και τώρα έρχεται νέο πρόγραμμα συμπληρωματικό του προηγούμενου, το οποίο θα μας δώσει ένα αναβαθμισμένο σε γεύση και άρωμα προϊόν που θα μας βοηθήσει να εισέλθουμε σε νέες αγορές», επισημαίνει, ο γεωπόνος και εκπρόσωπος της Berryplsma, Θεοφάνης Παπανικολόπουλος, και προσθέτει: «Και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εντάξει στην πολιτική του την προστασία και την ανάπτυξη πολλαπλασιαστικού υλικού και, φυσικά, σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η φράουλα».

(Νικολέτα Τζώρτζη - ypaithros.gr)

 Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال