Μελετώντας μαθαίνουμε και καταγράφουμε - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Κυριακή

Μελετώντας μαθαίνουμε και καταγράφουμε

 


Μελετώντας μαθαίνουμε και καταγράφουμε


1)Απολύμανση κυψελών γίνεται τώρα, που δεν μας χρειάζονται τα μελίσσια, για να κάνουμε τις μεταγγίσεις τους, όταν ξεχειμωνιάσουμε για καλά.

2)Οι  υποψήφιοι ή και νέοι μελισσοκόμοι, που είμαστε υπέρζηλοι και πολυτεχνίτες, ας μη φτιάξουμε μόνοι μας  τις κυψέλες, γιατί θα το μετανιώσουμε αργά. Ακόμη και για να βάψουμε αυτές που αγοράσαμε, ας συμβουλευτούμε ένα παλιό, καλό, έμπειρο και καλοπροαίρετο μελισσοκόμο, για να αποφύγουμε τα δικά του λάθη. Και να τον ρωτάμε για ότι χρήσιμο. Αν είναι…ανοιχτό βιβλίο, που λέμε. αλλά με σεβασμό… μην τον προσβάλουμε, ότι δεν ξέρει κάτι νέο, που μάθαμε εμείς και θα γίνει παλιό για τα εγγόνια μας.

3)Χιονοσκεπασμένα μελίσσια, δεν τα ξεχιονίζουμε. Όταν βγει ο ήλιος θα πετάξουν οι μέλισσες, θα θαμπωθούν από την ανταύγεια του χιονιού και θα πέσουν χαμένες στο χιόνι.

4)Μετά από πολυήμερο κλείσιμο των μελισσών στις κυψέλες, από κακό καιρό, η σανίδα πτήσεων ίσως μας δείξει σημάδια νοζεμίασης. Υπάρχει ανάρτηση για το τι κάνουμε.

5)Μεταγγίσεις μελισσιών σε καθαρές, απολυμασμένες κυψέλες, κάνουμε όταν υπάρχει αρκετή θερμοκρασία και πυκνό πέταγμα των μελισσών.

6)Βασίλισσες καλές, τις καλύτερες, τις παράγουμε εμείς, μόνοι μας, που δεν θα είναι εμπορικές. Υπάρχουν αναρτήσεις και σχετικές οδηγίες. Αν μελετηθούν καλά και κατανοηθούν πιστεύουμε ότι θα φανούν χρήσιμες.

7)Την εισαγωγή από άλλη χώρα βασιλισσών την αποφεύγουμε γιατι μπορεί να είναι από φημισμένο οίκο, αλλά δύσκολα εγκλιματίζονται στον ξένο τόπο και με την επιμειξία χάνουμε πλέον τις δικές μας φυλές.

8)Για τα, βαρρόα, δεν χρησιμοποιούμε χημικά συνθετικά ακαρεοκτόνα, που μολύνουν τα προϊόντα της κυψέλης και μετατρέπουν σε ανθεκτικά τα βαρρόα, φορτωμένα με ιώσεις Εφαρμόζουμε εξόντωση με φυσικούς τρόπους. Υπάρχουν σχετικές αναρτήσεις.

9)Τα φυτοφάρμακα της νέας γενιάς που είναι διασυστηματικής απορρόφησης, μολύνουν τα προϊόντα στις συμβατικές καλλιέργειες και της μελισσοκομίας που την εξαφανίζουν.

10)Υπάρχουν αναρτήσεις για τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα.Η  καταστροφικότητά τους επεκτείνεται και στους βομβίνους.

Οι μελισσοκόμοι πρέπει να ντύνονται καλά, για να προστατεύονται από τα τσιμπούρια που βρίσκονται στα χόρτα και είναι πολύ επικίνδυνα για τη σοβαρή νόσο του Λάιμ.

11)Το δηλητήριο της μέλισσας χρησιμοποιείται για τις παθήσεις αναπνοής και ακόμη περιέχει συστατικό με αντικαρκινική δράση. ΑΛΛΑ, θεωρούμε αναγκαίο να εμβαθύνουμε:

12)Υπάρχει πληροφόρηση  στο  άρθρο της σελίδας 8 του 1ου τεύχους  2013 της  Μελισσοκομικής  Επιθεώρησης, της  κας Τανανάκη Χρύσας λέκτορος, Εργαστηρίου Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ότι ¨το μέλι έχει διάφορα συστατικά, από τα οποία δύο έχουν τη μεγαλύτερη ευεργετική δράση, από θεραπευτική σκοπιά και αυτά είναι η ΜΕΛΙΤΙΝΗ  και η ΑΠΑΜΙΝΗ.  Η πρώτη απελευθερώνει ΙΣΤΑΜΙΝΗ που έχει ισχυρή βακτηριοκτόνο  και αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και κυτταροτοξικές ιδιότητες και η δεύτερη έχει αντιφλεγμονώδη δράση, διεγείροντας την παραγωγή κορτιζόλης, που αποτελεί τη δραστική μορφή της κορτιζόνης και αυτή  σε μικρές συγκεντρώσεις διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η έρευνα της ιατρικής κοινότητας βρήκε  ότι με το δηλητήριο της μέλισσας αντιμετωπίζεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας και οι νόσοι αλτσχάιμερ , πάρκινσον και αλλεργική ρινοκολπίτιδα, ενώ η μελιτίνη μπορεί να συμβάλει θετικά  στην καταστροφή καρκινικών κυττάρων στα νεφρά, τους πνεύμονες, του συκωτιού, του μαστού, καθώς και σε λευχαιμικά κύτταρα.

13)Και κλεινοντας το υπόψη άρθρο, αν ανατρέξουμε στην αρχή του, θα πληροφορηθούμε ότι αυτή η έρευνα έγινε από διαπίστωση ότι οι  μελοσσοκόμοι δεν υποφέρουν από αρθρίτιδες, για να δοθεί συμβουλή στο τέλος σε όσους πάσχουν από αλλεργία στο δηλητήριο της μέλισσας, αντί να αποσυρθούν από τη μελισσοκομία, μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα απευαισθητοποίησης με επιτυχία πάνω του 90%.- Και συνεχίζοντας τα δικά μας σύντομα και μελισσοκομικά να έχουμε υπόψη μας ότι η έντονη ενόχληση του μελισσιού από την Αχερώντια, η  μεγάλη προσβολή από βαρρόα ή τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται εναντίον της, αλλά και η συνεχής ύπαρξη στην κυψέλη ζαχαροζύμαρου με θυμόλη που εξατμίζεται, είναι οι πιθανότερες αιτίες εγκατάλειψης της κυψέλης από το μελίσσι.

14)Θέρμανση του μελιού κάτω από  45 βαθμούς Κελσίου δεν παθαίνει αλλοίωση.

15)Όταν ο μελισσοκόμος, έχει τροφοδοτήσει τα μελίσσια του πριν ή κατά, την ανθοφορία, για να διαθέσει το μέλι πρέπει να γίνει ανάλυση, αν είναι κανονικό.  Το ίδιο αν   χρησιμοποίησε σκευάσματα κατά των βαρρόα ή κηροσκορίνη για προστασία από τον κηρόσκορο. Και στην περίπτωση τροφοδοσίας με ζαχαροζύμαρο εμπορίου, να κάνει ανάλυση για περιεκτικότητα ισογλυκόζης.
Το οξαλικό οξύ δεν προκαλεί ανθεκτικότητα στα βαρρόα και έχει σταθερά υψηλή αποτελεσματικότητα. Για την εφαρμογή του υπάρχει ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου