Έλεγχος των μελισσών με λιγότερα κεντρίσματα

Έλεγχος των μελισσών με λιγότερα κεντρίσματα

Είναι βέβαιο ότι οι μέλισσες κεντρίζουν μόνο για να υπερασπιστούν το δικό τους κόσμο και να επιβιώσουν. Ενεργοποιείται το αμυντικό τους σύστημα όταν νιώθουν ότι απειλούνται, αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό διαφορετικά θα αφανιζόταν και το είδος.

ΤΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Η αντίδραση της μέλισσας όταν νιώσει ότι κινδυνεύει ξεκινάει  με την απελευθέρωση χημικών ουσιών, αυτές οι ουσίες ονομάζονται φερομόνες. Με τις φερομόνες λοιπόν, μπορούν και ειδοποιούνται και οι υπόλοιπες μέλισσες για τον κίνδυνο που υπάρχει, έτσι ώστε να μπορέσουν να τον αντιμετωπίσουν.

Το όπλο της μέλισσας όπως όλοι ξέρουμε είναι το κεντρί, το οποίο αποτελείται από σκληρυντικές πλάκες, μυς, στιλέτα, αδένες που παράγουν το δηλητήριο και τις φερομόνες την κύστη που περιέχει το δηλητήριο,κ.α.

Βελόνα σύριγγας, σύγκριση με το κεντρί μιας μέλισσας (apis mellifera) @ Microplanet

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι όταν η μέλισσα χρησιμοποιήσει το κεντρί της για να τσιμπήσει ένα θηλαστικό, χάνει τη ζωή της μετά από λίγο επειδή το κεντρί μένει στο σώμα του εχθρού. Το κεντρί ακόμα και μετά την αποκόλληση από το σώμα της μέλισσας εξακολουθεί να λειτουργεί περίπου για ένα λεπτό, οπότε όπως καταλαβαίνουμε αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το θύμα να πάρει στο σώμα του όλο το δηλητήριο που περιέχει η κύστη.

Το σύστημα άμυνας που διαθέτει η μέλισσα είναι υπέροχο, οι εξελικτικοί της μηχανισμοί τη βοηθούν έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τους εχθρούς.

 ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ

Η κύρια αιτία που οι μέλισσες είναι επιθετικές είναι η φυλή τους, γι’ αυτό δε μπορούμε να κάνουμε κάτι φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει και το περιβάλλον που βρίσκονται.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι που μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση της επιθετικότητας τους οποίους θα πρέπει να προσέχουμε.

1. Οι μέλισσες επηρεάζονται από τα καιρικά φαινόμενα, όπως είναι οι καταιγίδες, ο άνεμος, η συννεφιά.

2. Όταν υπάρχει έλλειψη τροφής και νερού, όταν διακόπτεται απότομα η νεκταροέκκριση.

3. Η ερείκη, η κουμαριά, η καστανιά και άλλες διάφορες ανθοφορίες.

4. Ο παρατεταμένος έλεγχος, τα ρούχα που έχουν σκούρο χρώμα, τα συνθετικά ή μάλλινα ρούχα και οι διάφορες οσμές όπως είναι το σκόρδο ή διάφορα αρώματα.

5. Όταν τα μελίσσια είναι πολύ δυνατά [μεγάλα σε πληθυσμό] ή είναι ορφανά.

6. Όταν έχουν δηλητηριαστεί από εντομοκτόνα.

7. Όταν ενοχλούνται από διάφορους εχθρούς όπως σφήκες κ.α.

8. Η κληρονομικότητα

 


Έλεγχος των μελισσιών με προφυλάξεις.

1. Καπνίζουμε τις μέλισσες με προσοχή, από κοντινή απόσταση αλλά χωρίς υπερβολική ποσότητα καπνού, γιατί μπορεί να έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.

2. Οι κινήσεις μας είναι ήρεμες, προσπαθούμε όσο μπορούμε να μη συνθλίβουμε τις μέλισσες και να μην τραντάζουμε την κυψέλη με χτυπήματα, γιατί έτσι τις εξαγριώνουμε.

3. Δεν θα πρέπει να μένει πολύ ώρα ανοιχτή η κυψέλη, οι επιθεωρήσεις να γίνονται χωρίς καθυστερήσεις.

4. Ο έλεγχος να γίνεται όταν ο καιρός είναι αίθριος και τις ώρες που λείπουν οι συλλέκτριες από τη κυψέλη.

5. Αποφεύγουμε να φοράμε αρώματα και φοράμε κατάλληλα ρούχα.

6. Σε περίπτωση που περάσει μέλισσα μέσα από τη μάσκα μας, αμέσως θα τη θανατώσουμε γιατί αν μας τσιμπήσει στο πρόσωπο είναι επικίνδυνο αλλά και πιο επίπονο σε σχέση με άλλα σημεία του σώματος.

 

Πηγή: MelissokomiaNet.gr

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال