Λεηλασία μελισσοκομείων - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Δευτέρα

Λεηλασία μελισσοκομείων

 


Λεηλασία μελισσοκομείων

Είναι ελληνική λέξη που προέρχεται από το ελαύνω(προχωρώ,επιτίθεμαι ,προς  λείαν,αρπαγή).Αυτό κάνει και ο μελισσοκόμος,όταν πηγαίνει για τρύγο του μόχθου των μελλισσιών,όμως το ίδιο μοχθεί  και αυτός μαζί τους,με μια σχέση συμφωνίας μεταξύ τους ,ας την πούμε κοινοπραξία.

Οι μέλισσες έχουν Δημιουργική  Εντολή για την επιβίωσή τους,προς συντήρηση της Γήινης  Ζωής και για να γίνει πράξη αυτή η εντολή ενσωματώθηκε στο περιεχόμενό της η Προκοπή της συλλογής, σε βαθμό ασύστολο και υπέρτατο ,έστω και αρπαγής συλλεγμένης σοδειάς από άλλο μελισσοκομείο. Έτσι είναι φτιαγμένη η μέλισσα από Θεία βούληση και αυτό είναι ελαφρυντικό, για να της το συγχωρήσουμε, να το ανεχθούμε.

Πώς όμως ,αφού αυτή η λεηλασία οδηγεί σε αναστάτωση μελισσοκομείων με έντονη μάχη κλοπής και άμυνας απομάκρυνσης του εισβολέα, πανδαιμόνιο, συνθήκες συντέλειας, φρίκη, ότι το χειρότερο.

Ο μελισσοκόμος είναι άθικτος χωρίς κεντρίσματα, παραμερισμένος αδύναμος, ασήμαντος. Και φορτισμένος με τύψεις και ενοχές γιατί αυτός είναι ο υπαίτιος της μελισσοκομικής λεηλασίας.

Όμως πως να θεμελιώσουμε μία τόσο βαριά κατηγορία;

Χρειάζεται να αναζητήσουμε αναφορές στο ακαδημαϊκά βραβευμένο βιβλίο  «Μελισσοκομία» του 1984 (σελ. 321-328), του αλήστου μνήμης εκλιπόντος Νικ. Ι. Νικολαΐδη, με συμπυκνωμένη απόδοση (εύκολης νοηματικής συμπλήρωσης από τον καθένα μας).

Λεηλασία

  • Προτιμότερη η πρόληψη από την καταπολέμηση
  • Αιτία: Το ένστικτο της μέλισσας για συλλογή
  • Αυτουργός:  μέλισσα
  • Κύριος υποκινητής: Ο απρόσεκτος ή αμαθής μελισσοκόμος, παραβάτης της απαγόρευσης έκθεσης μελιού στο περιβάλλον και τροφοδότησης μελισσιών, όταν πλησιάζει η νύχτα
  • Όσο εύκολα προκαλείται τόσο δύσκολα αντιμετωπίζεται
  • Πως την αποφεύγουμε: σε εποχή ανθοφορίας είναι ασήμαντη, ανύπαρκτη. Αν η ανθοφορία διαρκεί λίγες ώρες και διακόπτεται ή είναι στο τέλος της ,τότε είναι επικίνδυνη
  • Όχι μέλι χυμένο στο περιβάλλον ή πλαίσια μελιού εκτεθειμένα ή σιρόπι χυμένο κατά την τροφοδοσία
  • Σύντομες επιθεωρήσεις στα μελίσσια στο τέλος της ανθοφορίας

Πως εξελίσσεεται

Όταν υπάρχει ανθοφορία δεν υπάρχουν φρουροί στην είσοδο της κυψέλης.Όταν δεν υπάρχει ανθοφορία υπάρχει άγρυπνη φρούρηση της εισόδου στα μελίσσια και παρατηρούνται συμπλοκές με τις λεηλάτριες. Παρατήρησε ,ότι οι λεηλάτριες είναι ειδικευμένες και αναγνωρίσιμες ,από το μαύρο χρώμα τους αφού προσπαθώντας να μπούνε σε τρύπες και χαραμάδες της ξένης κυψέλης ,χάνουν το τρίχωμά τους. Οι κανονικές εργάτριες μπαίνοντας στη σανίδα εισόδου ξεκουράζονται για λίγο. Οι λεηλάτριες πετούν με ελιγμούς για παραπλάνηση και ευθεία είσοδο χωρίς έλεγχο, ενώ οι κανονικές πετούν ευθυτενώς και δέχονται έλεγχο. Μετά τη εισχώρηση αποθηκεύει το μέλι που ρουφάει και η έξοδος είναι εύκολη χωρίς έλεγχο,οπότε ακολουθεί ενημέρωση και επιστράτευση στη λεηλάτρια κυψέλη ,για ανάπτυξη λεηλασίας.

Μέτρα μελισσοκόμου κατά λεηλασίας

Με την ελάχιστη υποψία ,αΜαφήνει κάθε εργασία και κλείνει τις εισόδους στις παραφυάδες. Καλύπτει την είσοδο της λεηλατούμενης κυψέλης με χόρτο πράσινο ,που το καταβρέχει και σχηματίζει σωρό-εμπόδιο από αυτό στην κυψέλη. Δεν αφήνει να διαφύγουν οι λεηλάτριες, γιατί θα επανέλθουν με πολλαπλάσιες μέλισσες. Τελικά κουρασμένες παραιτούνται.

Γίνεται αλλαγή στις θέσεις λεηλάτριας και λεηλατούμενης κυψέλης. Όμως πως ξέρουμε ποιά είναι η λεηλάτρια; Σκονίζουμε με ταλκ τις μέλισσες που βγαίνουν και παρακολουθούμε σε ποιά κυψέλη μπαίνουν. Οι μέλισσες της λεηλατούμενης κυψέλης δεν πετούν, γιατί αμύνονται.

Άλλος τρόπος αντιμετώπισης

Αναισθητοποίηση με νιτρικό αμμώνιο όταν είναι αρχή λεηλασίας  και διακόπτεται.

Άλλος τρόπος

Σκέπασμα της λεηλατούμενης με φορητή σκηνή από τούλι ή συρμάτινη λεπτή σίτα,από 4 φύλλα συναρμολογούμενα επί τόπου,που κλείνει μέσα τις λεηλάτριες, ώστε να μην πετάξουν στην κυψέλη τους και οργανώσουν  μεγαλύτερη επίθεση.Αυτές αθροίζονται στο πάνω μέρος της σκηνής ,οπότε ανασηκώνοντας τη σκηνή  μπαίνουν άλλες και κλείνονται και αυτές.

Λεηλασία  κατά τον τρυγητό

Απαιτείται μεγάλη προσοχή για πρόληψη και ο τρυγητός πρέπει να γίνεται πριν τελειώσει η μεγάλη ανθοφορία.Μελωμένα πλαίσια να μη μένουν εκτεθειμένα και να σφραγίζεται κάθε πιθανή είσοδος  στα πατώματα αποθήκευσης.Η στήλη των πατωμάτων ανοίγεται το βράδυ όταν σουρουπώνει.

Σε περίπτωση αναγκαστικού τρυγητού έχουμε ετοιμάσει με πήχεις μία 4πλευρη καμπίνα με σίτα ή τούλι ,διαστάσεων 1,50 χ 1,50 και ύψους 2 μέτρων,που συναρμολογείται επι τόπου και εργαζόμαστε μέσα σ,αυτήν.

Άλλη μέδοδος

Παράθεση ελεύθερου ζαχαροσιροπιού, σε κατάλληλο σημείο ,για να προσελκύσει τις μέλισσες και να τις απασχολήσει  (με αναλογία 1 ζάχαρη και 9 νερό).Όμως να  θυμηθουμε ότι η τροφοδοσία των μελισσιών γίνεται σούρουπο .΄Αλλο το δόλωμα απασχόλησης και άλλο η τροφοδότηση.

Άλλη μέθοδος

Προφυλακτήρας λεηλασίας

Καραβόπανο διαστάσεων  60χ80 εκ,του μέτρου.Με αυτό καλύπτουμε συμμετρικά  μία ξέσκεπη κυψέλη, ώστε να ισομοιράζεται το περίσευμα  απο τις στενές πλευρές  και από τις μακρυές πλευρές.Στο κέντρο και παράλληλα με τα πλαίσια ,κόβουμε  και αφαιρούμε ένα κομμάτι όσο ακριβώς χρειάζεται για να βγάζουμε και να βάζουμε πλαίσιο και έτσι  δουλεύουμε στην κυψέλη ,χωρίς να μπορούν να εισχωρήσουν μέλισσες.Το περίσευμα του καλύματος  από τις μακρυές πλευρές χρησιμεύει για να μη ξεσκεπάζεται η κυψέλη , όταν μετακινείται το άνοιγμα  προς τα ακραία πλαίσια.

Και τέλος ,προφύλαξη των παραφυάδων και των ορφανών μελισσιών από τη λεηλασία,γιατί στα αδύνατα αρχίζει η λεηλασία και μετά επεκτείνεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου