Γιατί μερικοί μελισσοκόμοι σημαδεύουν τα καπάκια απο τις κυψέλες με πέτρες - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Παρασκευή

Γιατί μερικοί μελισσοκόμοι σημαδεύουν τα καπάκια απο τις κυψέλες με πέτρες


Γιατί μερικοί μελισσοκόμοι σημαδεύουν τα καπάκια απο τις κυψέλες με πέτρες



Όλοι βλέποντας τα μελίσσια μεγάλων αλλά και μικρών μελισσοκόμων, βλέπουμε πέτρες επάνω απο τα καπάκια στις κυψέλες. Πολλοί λοιπόν αναρωτιούνται σε τι ωφελούν αυτές οι πέτρες, και αν υπάρχει κάποιος λόγος που τις τοποθετούν. Άλλα μελισσοκομεία έχουν σε μερικά μελίσσια πέτρες, ενώ άλλα έχουν σε όλες τις κυψέλες. Τι μπορεί να συμβαίνει λοιπόν; Τι λέτε να υπάρχει πίσω απο αυτό το μυστήριο; Η μήπως δεν είναι και τόσο μυστήριο τελικά;


Τα παλιά χρόνια δεν υπήρχαν οι κυψέλες που έχουμε σήμερα! Υπάρχουν παλιοί μελισσοκόμοι που διατηρούν τις κυψέλες, με το λεγόμενο καπάκι αυστραλίας, το οποίο προεξείχε γύρω γύρω και δεν εφάρμοζε όπως το σημερινό καπάκι πάνω στη κυψέλη. Έτσι παλιά οι μελισσοκόμοι πάντα έβαζαν μια μεγάλη πέτρα επάνω για να μην το παίρνει ο αέρας. Επειδή τότε οι κυψέλες γινόταν απο πολύ ανθεκτικά ξύλα, αυτά τα καπάκια ζούν μέχρι και σήμερα, όσο και αν φαίνεται παράξενο. Μερικοί μελισσοκόμοι λοιπόν βάζουν πέτρες επάνω στις κυψέλες για να μην πάρει ο αέρας τις κυψέλες.

Ωστόσο υπάρχουν μερικοί παλιοί μελισσοκόμοι που συνήθισαν για δεκαετίες με τις παλιές κυψέλες, και απο συνήθειεα επειδή δούλευαν πολλά χρόνια έτσι, δεν μπορούν να αποχωριστούν τις πέτρες απο το καπάκι. Έτσι τοποθετούν το γνωστό βάρος ακόμα και στις σημερινές κυψέλες, οι οποίες φυσικά δεν το χρειάζονται, εφόσον οι συνδετήρες κάνουν αυτή τη δουλειά.

Τώρα το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί μερικοί μελισσοκόμοι τοποθετούν πέτρες σε ορισμένες κυψέλες; Είναι κάποιου είδους σημάδι; Ας το πάρουμε απο την αρχή. Αν δουλέψετε δίπλα σε ένα μεγάλο μελισσοκόμο, θα δείτε ότι καθώς επιθεωρεί τις δεκάδες κυψέλες που έχει, βρίσκει και μερικές ορφανές, μερικές που έχουν σφραγισμένα βασιλοκελιά για αντικατάσταση, κάποιο αρρενοτόκο μελίσσι κλπ. Ο μελισσοκόμος λοιπόν που βρίσκει μελίσσια που ετοιμάζουν νέα βασίλισσα ή είναι ορφανά, τα σημειώνει, βάζωντας ως στίγμα μια πέτρα στο καπάκι, ουτοσώστε την επόμενη φορά που θα έρθει για επιθεώρηση να δώσει σημασία πρώτα σε αυτά τα μελίσσια.


Θυμάμαι δουλεύοντας σε ένα μεγάλο μελισσοκόμο παλιά, πως ανυπομονούσε να κοιτάξει τις κυψέλες με τη πέτρα, οι οποίες είχαν ορφανά μελίσσια, και στο διάστημα που μεσολάβησε θα έπρεπε ήδη να έχουν γέννα οι νέες μάνες. Αν ο μελισσοκόμος έβρισκε μελίσσι με μάνα γονιμοποιημένη και να γεννά ωραίο γόνο, τότε έβγαζε τη πέτρα και το μελίσσι δεν χρειαζόταν πλέον καμία ειδική μεταχείρηση.

Πολλοί μελισσοκόμοι λοιπόν χρησιμοποιούν τις πέτρες για να σημαδεύουν τα μελίσσια κατα όπως τους βολεύει. Για παράδειγμα υπάρχουν και μερικοί μελισσοκόμοι που έχουν κάποιο μικρό κώδικα με αυτές τις πέτρες, για παράδειγμα με δύο πέτρες σημαίνει αρρενοτόκο, με μια πέτρα ορφανό, με τρείς πέτρες αρρενοτόκα βασίλισσα κλπ... Δηλαδή συμβολίζουμε το πρόβλημα του μελισσιού με πέτρες έτσι ώστε να παίρνουμε μέτρα και να αντιμετωπίζουμε ότι προκύπτει άμεσα και γρήγορα!

Άλλο σημάδεμα που κάνουν μερικοί μελισσοκόμοι είναι μπροστά απο το μελίσσι ή στην είσοδο, που βάζουν πχ κάποια μεγάλη πέτρα, ένα τούβλο, ένα τσιμεντόλιθο η κάποιο άλλο σημάδι. Σε αυτή τη περίπτωση γνωρίζει και ο μελισσοκόμος ότι υπάρχει ορφανό μελίσσι, αλλά βοηθάται και η ίδια η βασίλισσα η οποία κατα τη γαμήλια πτήση της θα δεί το σημάδι που βάλαμε και δεν πρόκειται να μπερδευτεί και να μπεί σε ξένη κυψέλη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου