Τα 10 ακριβότερα μέλια του κόσμου

 

Μαθαίνοντας πως στο Γαλλικό Χρηματιστήριο πριν από μερικά χρόνια (2009), ένα κιλό μέλι πουλήθηκε για 45 χιλιάδες ευρώ, αποφάσισα να κάνω μια έρευνα να βρω ποιο είναι αυτό το μέλι και τι το κάνει τόσο ακριβό.

Όμως, στην έρευνα μου αυτή μέσα στον παγκόσμιο ιστό, βρήκα μερικά από τα ακριβότερα μέλια που πωλούνται σ΄ ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι αποφάσισα να αναρτήσω τα δέκα ακριβότερα μέλια για να τα γνωρίζουμε και όποιος διαθέτει βαθιά τσέπη ας τα δοκιμάσει.

1. Τουρκία: Το Μέλι των Ξωτικών ή Μέλι Elvish, 5000 ευρώ το κιλό
Το ΠΡΩΤΟ και με διαφορά μερικές χιλιάδες ευρώ από το δεύτερο, είναι το Μέλι των Ξωτικών ή αλλιώς Μέλι Elvish.

Το υπέροχο αυτό μέλι είναι υψηλής ποιότητας, πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και συλλέγεται από επαγγελματία ορειβάτη, αφού ευρίσκεται σε φυσική κατάσταση και σε βαθιά σπηλιά 1800 μέτρων στην βορειοανατολική Τουρκία στην κοιλάδα Saricayir κοντά στην πόλη Artbin.

Ο μελισσοκόμος που παρατήρησε μέλισσες να μπαινοβγαίνουν στο εσωτερικό της σπηλιάς είναι ο Gunay Gunduz γόνος 3ης γενιάς μελισσοκόμων, είναι και ο πρώτος που γεύθηκε αυτό το μέλι και ο πρώτος που διαχειρίστηκε τα πρώτα 18 κιλά που πήρε από το μελίσσι  αυτό. Το μέλι που ελέγχθηκε από Γαλλικό εργαστήριο, πιστοποιήθηκε πως η παλαιότητα του ήταν επτά ετών, υψηλής ποιότητας και μεγάλη θρεπτικής αξίας. Μπαίνοντας λοιπόν στο Γαλλικό χρηματιστήριο, έπιασε την τελική τιμή των 45.000 ευρώ ανά κιλό.

Ο Gunay λέει πως έπεσε η τιμή του στα 5000 ευρώ το κιλό, όμως πουλά και μικρότερες συσκευασίες σε πελάτες που κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μελιού, σαν φάρμακο.

2. Ισραήλ: Το μέλι της Ζωής, στα 420 ευρώ το κιλό.
Η εταιρία Zuf Globus η οποία ευρίσκεται στην πόλη Kiryat Shmona κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, δημιουργήθηκε από τον Ρώσο ερευνητή μικροβιολόγο δόκτορα Αλέξανδρο Γκόροσιτ. Το 1990 μετανάστευσε στο Ισραήλ, δημιούργησε την εταιρία που παράγει πολλά διαφορετικά είδη προϊόντων κυψέλης.

Μελισσοκόμος και γνώστης των φαρμακευτικών φυτών, δημιούργησε τροφές για τις μέλισσες οι οποίες με την προσθήκη των ενζύμων τους, κάνουν το ειδικό αυτό μέλι με το σκούρο χρώμα και την έντονη γεύση, να θεωρείται ελιξίριο για την υγεία κάθε ανθρώπου, η θαυμάσια επίγευση του δε, να παραμένει στο στόμα και τον λαιμό για αρκετή ώρα.

Παράγει αυτό το μέλι, ταΐζοντας υγιή μελίσσια με μείγματα τροφών βασισμένα σε φαρμακευτικά φυτά. Μια έρευνα που κράτησε πάνω από τριάντα χρόνια με σκοπό να βοηθήσει άτομα που έπασχαν από οξεία αναιμία και όχι μόνο.

Φυτά και μέρη αυτών όπως το Σιβηρικό Τσινσένγκ (Eleutherococcus Sentic), Λευκή Μουριά (Morus alba), Πορφυρή Εχινάκεια (Echinacea Purpureum), Ραδίκι (Cihcorium Intybus), Ουγκαρία η Εριώδης (Uncaria Tomentosa), Παντζάρι (Beta Vulgaris cicla), Καλεντούλα, Τσουκνίδα, κόκκινο τριφύλλι, Πικραλίδα κλπ, είναι τα κατ εξοχήν υλικά, συνδυαζόμενα με βασιλικό πολτόπρόπολη, κερί ακόμη και δηλητήριο των μελισσών, για την παραγωγή των προϊόντων υγιεινής διατροφής της εταιρίας που πωλούνται σ'όλο τον κόσμο.

3. Υεμένη: Βασιλικό Μέλι Sidr, 280 ευρώ το κιλό 
Τρίτο ποιο ακριβό μέλι στον κόσμο θεωρείται το Βασιλικό Μέλι Sidr. Το Sidr είναι δένδρο που ανήκει στο γένος Ziziphus που έχει 40 περίπου είδη. Έχουμε και στην χώρα μας ένα από αυτά τα είδη, την τζιτζιφιά (Ziziphus jujube).

Στην Υεμένη και στην κοιλάδα Dho΄an στα νότια της Αραβικής Χερσονήσου, παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μέλια στον κόσμο, λόγω σπανιότητας του αλλά επίσης λόγω των πολλών θεραπευτικών ιδιοτήτων  του.
Δύο φορές τον χρόνο δίνει μέλι το δένδρο Sidr στις βραχώδη βουνά της ερήμου Hadramaut.

Οι μελισσοκόμοι ξεκινούν ένα κοπιαστικό ταξίδι, να συλλέξουν αυτό το μέλι που είναι χωρίς χημικές ουσίες, ραντίσματα ή φυτοφάρμακα. Δεν χρησιμοποιούν μηχανήματα, ούτε απολεπιστικά, μόνο φυσική αρχέγονη συλλογή.

Το μέλι Sidr είναι σκουρόχρωμο με λεπτή φίνα γεύση, έχει υψηλή αντιοξειδωτική δράση και δίνει σημαντική ενίσχυση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

4. Τουρκία: Μέλι Anzer ή μέλι του Πόντου, 250 ευρώ το κιλό
Από Τουρκία και ειδικά από τον Πόντο έρχεται το τέταρτο ακριβότερο μέλι.

Σε υψόμετρο 3.000 έως 3500 μέτρα στο Ανζέρ του νομού Ριζούντας του Πόντου, παράγεται το φημισμένο μέλι Ανζέρ. Οι μέλισσες έχουν στην διάθεση τους 500 είδη αλπικών λουλουδιών εκ των οποίων τα 90 ενδημικά, για να κάνουν αυτό το θαυμάσιο οικολογικό μέλι, χωρίς φυτοφάρμακα, λιπάσματα και ραντίσματα. Η τιμή του φτάνει τα 250 ευρώ το κιλό εξ αιτίας και των εργαστηριακών αναλύσεων που έχουν δείξει ότι ενδείκνυται για πνευμονικές παθήσεις, εγκεφαλοπάθειες, καρδιοπάθειες καθώς και για στυτικές δυσλειτουργίες.

Για να το προμηθευτεί κανείς το Honey Anzer πρέπει να κάνει αίτηση στον εκεί μελισσοκομικό συνεταιρισμό, ο οποίος κρατά σειρά προτεραιότητας για να ικανοποιήσει όλους τους καταναλωτές που επιθυμούν να αγοράσουν το αυθεντικό.  

5. Ρωσία: Μέλι Bashkiria, 200 ευρώ το κιλό
Από την Ρωσία είναι το μέλι που καταλαμβάνει την επόμενη θέση στην λίστα με τα πιο ακριβά μέλια στον κόσμο.

Το μέλι Bashkiria συλλέγεται από μεγάλο υψόμετρο, και από άγρια μελίσσια που κάνουν τις φωλιές τους σε κουφάλες δένδρων, κατά προτίμηση σε κουφάλες μεγάλων πεύκων, χωρίς μόλυνση καθαρό και άκρως οικολογικό.
Τα άγρια αυτά μελίσσια ευρίσκονται μόνον στην περιοχή Burzyan και οι επιστήμονες δώσανε την ονομασία burzyankoy το είδος αυτό της μέλισσας.

Το είδος αυτό έχει προσαρμοστεί στην εκεί περιοχή και επιβιώνει ακόμη και σε θερμοκρασίες έως και μείον 50 βαθμούς Κελσίου. Το Μέλι Bashkiria είναι επίσης γνωστό σαν Μέλι Bortevoy και Χρυσό Μέλι Μπασκίρ.
Το χρώμα του είναι πορτοκαλί έως χρυσό πορτοκαλί. Έχει λεπτό άρωμα, γεύση και  επίγευση που ικανοποιεί όλους όσους το δοκιμάζουν. Στην σύνθεση του, πρώτο λόγο έχει η φλαμουριά καθώς και η σπάνια άγρια χορτονομή της περιοχής.

Έχει κερδίσει πάνω από πενήντα χρυσά μετάλλια και διακρίσεις σε διεθνείς εκθέσεις μελιών και τροφίμων για την ιδιαίτερη χαρακτηριστική του γεύση καθώς επίσης και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Στην Ρωσία θεωρείται σαν πρώτο μέλι ενώ η τιμή του κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ. Με αυτό ταΐζονται οι κοσμοναύτες στον διαστημικό σταθμό αλλά και οι ναύτες των πυρηνικών υποβρυχίων τους.

6. Γαλλία: Μέλι από Paris National Opera, 120 ευρώ
Με τιμή στα 120 ευρώ το κιλό το μέλι του Γάλλου μελισσοκόμου Jean Paucton καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στο χρηματιστήριο των ακριβότερων μελιών στον κόσμο.

Το μέλι του κυρίου Paucton συλλέγεται από τα μελίσσια του, που ευρίσκονται στο κέντρο της μεγαλούπολης του Παρισιού και ακριβέστερα πάνω στην στέγη του εβδόμου ορόφου της Εθνικής Όπερας του Παρισιού.

Τι κάνει αυτό το μέλι και είναι τόσο ακριβό, απλά είναι μέλι με μεγάλη ποικιλία γυρεόκοκκων, λόγω της μεγάλης ποικιλίας λουλουδιών που ευρίσκονται στην πόλη του Παρισιού, τεράστιοι κήποι, μπαλκόνια, ταράτσες, άλση, πλατείες παντού υπάρχουν άνθη, όλες τις εποχές. Οι μέλισσες λοιπόν βρίσκουν μεγάλη ποικιλία στην συλλογή νέκταρος και πάντα είναι γεμάτες οι κυψέλες με θαυμάσιο μέλι, φυσικά χωρίς φυτοφάρμακα και άλλα επιβλαβή στην σύνθεσή του.

Το μέλι του κυρίου Jean έχει έντονο άρωμα με ανοιχτόχρωμο κίτρινο χρώμα και θαυμάσια απαλή γεύση.

7. Υεμένη: Μέλι Socotra ή Balqees Honey, 150 ευρώ το κιλό
Η Υεμένη πάλι στο προσκήνιο με ακόμη ένα πανάκριβο, αλλά πραγματικά υπέροχο μέλι, το Μέλι της Βασίλισσας του Σαβά ή όπως είναι γνωστό Balqees Honey ή Socotra Honey.

Το Socotra είναι σύμπλεγμα τεσσάρων νησιών στον βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό και ανήκει στην Υεμένη, ευρίσκεται σε μια στρατηγικής σημασίας θέση στην είσοδο του κόλπου του Άντεν, ανάμεσα στην Υεμένη και Σομαλία. Το ένα τρίτο της χλωρίδας του δεν βρίσκεται πουθενά στον πλανήτη. Το νησί χαρακτηρίστηκε σαν το πιο εξωγήινο τοπίο στην γη.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν στο νησί περί τις 1500 κυψέλες που παράγουν μέλι από Αλόη, μέλι Εφορβία, και μέλι από τα δένδρα Δράκος. Όμως το Μέλι Balqees συλλέγεται από κάποιους κατοίκους με παραδοσιακό τρόπο και κίνδυνό της σωματικής τους ακεραιότητας, μέσα από σπηλιές και γρανιτένιες κοιλότητες του μοναδικού βουνού (1500μ υψ.) από άγρια μελίσσια. Αυτό το μέλι οι ντόπιοι κάτοικοι το πωλούν στα 15 ευρώ χονδρική στον έμπορα και οι μεταπωλητές το δίνουν στα Εμιράτα έως 150 ευρώ.

Το πολυανθές αυτό μέλι έχει μια παράξενη γλυκόπικρη γεύση, και στις ιδιότητες του ευρίσκεται και η καταπολέμηση του διαβήτη. Η σπανιότητα του το κάνει να είναι ένα από τα ακριβότερα μέλια του κόσμου.

8.Νεπάλ: Himalayan honey ή Mad Honey, 100 ευρώ το κιλό
Στην όγδοη θέση υπάρχει ένα μέλι που πωλείται στα 100 ευρώ το κιλό, προέρχεται από το Νεπάλ και το συλλέγουν κρεμασμένοι οι άνθρωποι (κυνηγοί του μελιού) με σχοινιά σε βράχους και σπηλιές όπως και σε κλαδιά υψηλών δένδρων.

Στο Νεπάλ υπάρχει η γιγάντια μέλισσα, Apis Dorsata με μήκος πάνω από 2 εκατοστά. Η  γιγάντια αυτή άγρια μέλισσα αρέσκεται να κατασκευάζει την φωλιά της σε ψηλά σημεία, μακριά από το έδαφος. Κατασκευάζει μόνον μια κηρήθρα σε κωνικό σχήμα και πλάτος ένα μέτρο περίπου. Το μέλι μιας τέτοιας κηρήθρας φθάνει τα 45 με 50 κιλά. Το ότι επιλέγει να κάνει την αποικία της σε υψηλά σημεία αυτό κάνει και την συλλογή του μελιού μια πολύ δύσκολη και επίπονη εργασία για τους κυνηγούς μελιού, που δεν διαθέτουν σύγχρονα μηχανήματα και εργαλεία προφύλαξης παρά μια μαντήλα για να αποφεύγουν τα τσιμπήματα που είναι πολύ δυνατά.

Το μέλι λοιπόν του Νεπάλ, αποκαλείται τρελό μέλι, γιατί οι μέλισσες το συλλέγουν από τα δηλητηριώδη άνθη του Ροδόδενδρου (Rhododendron luteum και Rhododendron ponticum). Το μέλι από τα ροδόδεντρα είναι ισχυρό παραισθησιογόνο και ναρκωτικό αναψυχής. Έχει όμως και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, είναι πολύ καλό για την υπέρταση, τον διαβήτη και την κακή σεξουαλική απόδοση όταν λαμβάνεται σε μικρές δόσεις. Μεγάλες δόσεις μπορεί να αποφέρουν μέχρι και θάνατο. Το χρώμα του είναι κόκκινο και η λήψη του δίνει μια αίσθηση χαλάρωσης και ευχάριστη ζάλη.

9. Νέα Ζηλανδία: Manuka Honey, 100 ευρώ το κιλό
Πολυδιαφημισμένο τα τελευταία χρόνια και στην χώρα μας, απο το Manuka (Leptospermum scoparium) ή δένδρο τσαγιού. Είναι κοινό δένδρο στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Το μέλι που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών, έχει χρώμα σκούρο και κάποιες χρονιές ποικίλει από χρυσό έως καφέ. Το ιξώδες του είναι πολύ υψηλό, δυνατή και ελαφρώς πικρή γεύση που στο τέλος αφήνει μια νόστιμη και πλούσια επίγευση από αγριολούλουδα.

Η ισχυρή αντιβακτηριδιακή δύναμη του μελιού Manuka, είναι υπεύθυνη για τις αμέτρητες έρευνες προς όφελος της υγεία των ανθρώπων

10. Μαλαισία: Kelulut Honey ή Trigona Honey, 90 ευρώ
Δέκατο στην σειρά έρχεται ένα μέλι από την Μαλαισία με τιμή που παίζει από 90 έως 150 ευρώ. Οι μέλισσες που το παράγουν είναι του είδους Meliponines. Είναι μια διαφορετική ομάδα μελισσών που περιλαμβάνει 500 διαφορετικά είδη. Ανήκουν και αυτές στην οικογένεια Apidae και συνδέονται με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένεια των Apis mellifera.

Trigona είναι ένα είδος αυτής της οικογενείας που περιλαμβάνει περί τα 150 είδη που παράγουν το μέλι Trigona Honey. Οι μέλισσες αυτές δεν έχουν κεντρί όπως έχουν οι υπόλοιπες, αλλά όταν αμύνονται δαγκώνουν με τα σαγόνια τους, προκαλώντας μικρές φλεγμονές στο δέρμα και πόνο.

Το μέλι τους περιέχει πολλές βιταμίνες, λιγότερα ζάχαρα από όλα τα άλλα μέλια, η γεύση του δε είναι γλυκόξινη και ευχάριστη. Παρότι περιέχει περισσότερη υγρασία από το κανονικό μέλι και κινδυνεύει να ξινίσει αν δεν καταναλωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, είναι περισσότερο θρεπτικό από τα κοινά μέλια μας λέει το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και Ανάπτυξης της Μαλαισίας.

Οι μέλισσες αυτές είναι πολύ μικρότερες (5 έως 6 χιλ) από τις κοινές μέλισσες. Το μέλι που συλλέγουν είναι 50 φορές λιγότερο από μια κανονική κυψέλη. Η σπανιότητα του, συμπεριλαμβανομένων της αντί οξειδοτικότητας του καθώς και τα οφέλη που εντοπίστηκαν από εργαστήρια και φαρμακευτικές εταιρίες το καθιστούν τόσο ακριβό.

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال